Administrație

Emil Boc, despre supraimpozitarea clădirilor neîngrijite: „Unii proprietari trebuie să fie amendați. Au drepturi, dar și obligații.”

Clădirile care au fațadele neîngrijite sau degradate sunt supraimpozitate cu până la 500% în Cluj-Napoca, până când proprietarii remediază problemele.

Mai multe clădiri neîngrijite vor fi supraimpozitate din 2024 / Foto: Emil Boc - Facebook Mai multe clădiri neîngrijite vor fi supraimpozitate din 2024 / Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Măsura supraimpozitării clădirilor neîngrijite sau lăsate în paragină, introdusă la Cluj-Napoca în anul 2016, poate fi aplicată în urma unui proces de inspecție și control asupra clădirilor din municipiu, realizat de Poliția Locală.

 


Despre măsura supraimpozitării acestui tip de clădiri, Emil Boc spune că necesară pentru a le asigura trecătorilor siguranță. Edilul Clujului susține că doar prin penalizarea unii proprietari pot să fie convinși să se conformeze, fiindcă aceștia trebuie să-și amintească și de faptul că au obligații, nu doar drepturi, în oraș: 

„E o politică pe care o avem din 2016 încoace și rezultatele se văd. Plimbați-vă pe stradă în Cluj și acum excepțiile sunt clădirile nerefațadizate, nu regula, cum era înainte. Știți bine, am făcut ședințe de 12 ore până când noi am reușit să câștigăm peste tot, și în instanță, și să atragem atenția tuturor că într-un oraș proprietarii au și drepturi, dar și obligații. Dreptul de a avea o proprietare, de a ți-o exploata, vinde, închiria, dar și obligația de a nu pune în pericol siguranța celui care trece pe stradă. 


Știți bine că nu au fost puține cazuri când au căzut țigle, elemente de tencuială și au periclitat viața trecătorilor. Ei, noi nu am stat cu mâinile în sân. Știu că e o politică nepopulară, știu că nu aduce aplauze, aduce doar înțelegerea comunității că facem ceea ce trebuie, anume îi somăm instituțional pe cei în cauză să-și refațadizeze clădirile, să le pună în sigurnață. Dacă nu, plătesc 500% impozit. Acum, repet, suntem în al șaptelea/optulea an consecutiv de când aplicăm această politică și ea și-a arătat roadele. E suficient doar acum să comparați pozele: o poză de acum opt ani și o poză de acum, veți vedea că în proporție de 70% clădirile s-au refațadizat. Mai sunt în continuare unii care trebuie să fie amendați până vor ieși din această pasivitate”, a explicat Emil Boc. 

Emil Boc a atras atenția și că ultima zi de plată a impozitelor din acest an este miercuri, 27 decembrie 2023.


Așa cum a mai arătat monitorulcj.ro, până acum au fost reabilitate parțial sau complet 820 de imobile, din care 66 în 2022. La începutul anului, figurau ca fiind în curs de execuție lucrări de refațadizare/revitalizare/reparații la 44 de imobile (schele, tunele, plase de protecție).

Câte clădiri au fost modernizate până acum?


Potrivit datelor oficiale, prezentate de Direcția Generală a Poliției Locale din Primărie, în anul 2016, au fost evaluate 377 de imobile din care 56 au fost supuse supraimpozitării, începând cu anul 2017.  În 2017, în cadrul celei de-a doua etape, alte 749 de imobile au fost evaluate, din care 43 au fost supraimpozitate. 

În 2018, au fost evaluate un număr de 435 de imobile, din care 18 au fost supraimpozitate.  În anul 2019, alte 350 imobile erau evaluate, din care 39 de clădiri au fost supraimpozitate.  În anul 2020, un număr de 170 de imobile erau evaluate, din care 38 de clădiri au fost supraimpozitate.  În anul 2021, erau evaluate 242 de imobile, din care 36 au supuse supraimpozitării.  În anul 2022, 99 de imobile au fost evaluate, din care 23 erau propuse pentru supraimpozitare în ședința de Consiliu local din decembrie anul trecut. 

La începutul lui 2023, un număr de 160 de imobile erau supraimpozitate. 

Amintim că, începând cu 2021, nu doar clădirile neîngrijite sunt supraimpozitate, ci și terenurile lăsate „în paragină”. Astfel, în funcție de starea de degradare a acestora, clujenii vor trebui să plătească impozit cu 200% până la 500% pentru clădirile și terenurile neîngrijite. Potrivit regulamentului de stabilire a criteriilor de identificare a terenurilor neîngrijite, vor fi supraimpozitate terenurile aflate în stare de paragină, acoperite de buruieni, părăsite, insalubre, curţi neîngrijite, împrejurimi nereparate şi neîntreţinute. Fac excepție de la majorarea impozitului pentru terenurile neîngrijite proprietarii care dețin autorizație de construire/desființare valabilă și au anunțat începrea lucrărilor la Inspectoratul de Stat în Construcții și autoritatea publică locală.

În anul 2024, Primăria vrea să crească impozitul cu 200% pentru 11 clădiri, cu 300% pentru 9 clădiri neîngrijite, cu 400% pentru două clădiri și cu 500% pentru alte două clădiri. De asemenea, șase supraimpozitarea de 200% se va aplica și pentru șase terenuri.

CITEȘTE ȘI:

2024 aduce investiții în clădiri de patrimoniu și instituții de cultură. Bani pentru Teatrul Național Cluj-Napoca.

Zeci de spitale publice construite înainte de 1900 încă funcționează. Curtea de Conturi: Sunt spitale în clădiri învechite, cu risc seismic, în spaţii improprii.

Cum a reușit Asociația Daisler să readucă la viață o clădire în paragină din Timișoara. Un fost restaurant, transformat în hub cultural.

abonare newsletter