Administrație

INTERVIU. Alin Tișe, despre proiectele importante ale județului din acest an și planurile pentru 2024

Administrația județeană are în derulare mai multe proiecte importante în domeniul sănătății și al educației, totodată, iar unele din acestea se apropie de finalizare.

Președintele CJ Cluj Alin Tișe a vorbit, într-un interviu pentru monitorulcj.ro, despre cele mai importante proiecte ale județului  Foto CJ Cluj Președintele CJ Cluj Alin Tișe a vorbit, într-un interviu pentru monitorulcj.ro, despre cele mai importante proiecte ale județului Foto CJ Cluj

 

 


Într-un interviu acordat ziarului monitorulcj.ro, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe precizează care este stadiul acestora și oferă noi detalii despre alte inițiative vitale pentru județul Cluj.

 


Finanțare pentru Spitalul Monobloc pentru Copii

Reporter: Cum vedeți programul Ministerului Investițiilor de zece miliarde de lei în proiectele care vizează spitalele noi și vechi din România? Ar putea aduce finanțare și pentru Spitalul Monobloc de Copii?

Alin Tișe: În mod categoric ar putea aduce finanțare pentru construirea Spitalului Monobloc pentru Copii. Este un proiect cunoscut la nivelul ministerului, un proiect matur, aflat într-o fază avansată din punctul de vedere al pașilor parcurși. Practic, nu este vorba despre ceva care trebuie realizat de la început, ci este într-o fază avansată, identificarea sursei de finanțare reprezentând practic și începerea construcției acestuia. Sigur, vom avea în vedere și alte surse de finanțare posibile, deoarece acest spital este necesar comunității noastre și nu numai, știut fiind faptul că la Cluj se tratează pacienți proveniți din întreaga regiune. 


Reporter: De asemenea, Spitalul de copii de pe Moților va avea un nou corp de clădire în curând. Ce noutăți aveți legate de acest proiect? 

Alin Tișe: În acest moment ne apropiem de finalizarea lucrărilor de construcție a singurei clinici de psihiatrie pediatrică din Transilvania, unde stadiul investiției a depășit 90%. Este o investiție unică  pentru sistemul medical clujean, și nu numai, la finalizarea căreia vom putea da în folosință cea mai mare și mai modernă clinică de psihiatrie pediatrică din țară și care reprezintă o premieră în sensul că este primul spital contruit de la zero în ultimii 30 de ani la Cluj. Conform datelor comunicate de antreprenor, lucrările de rezistență și cele pentru relocarea utilităților au fost finalizate în procent de 100%, iar lucrările de arhitectură înregistrează un progres de peste 90%. Acum se execută operațiuni pentru realizarea branșamentelor la utilități, montarea sistemului de siguranță anticădere pe fațade, montarea radiatoarelor și a ușilor interioare, precum și lucrări la instalațiile electrice și termice interioare. În valoare de peste 24 de milioane de lei, proiectul european câștigat și implementat de Consiliul Județean Cluj este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.


Reporter: În domeniul educației, un proiect important vizează Centrul școlar pentru educație incluzivă. În ce stadiu este? 

Alin Tișe: Lucrările au demarat în anul 2021 și urmează a fi finalizate la începutul anului viitor, când va avea loc și recepția acestora. Proiectul constă în realizarea și organizarea pe amplasament a unui ansamblu alcătuit dintr-un corp de clădire nou și modernizarea altui corp existent, precum și dotarea acestora la standardele educaționale actuale, în vederea realizării activităților elevilor centrului. În prezent o parte din dotări au fost achiziționate, mobilier școlar, dotarea bucătăriei, iar o parte se află în evaluare - echipamente IT, dotări necesare realizării terapiilor, cabinet medical, sală de sport și kinetoterapie. Valoarea proiectului este de 32.370.017,52 lei, din care 5.551.326,55 lei provind din fonduri nerambursabile. Imobilul nou construit va cuprinde 28 de săli de clasă, cabinete și săli de terapie, săli de activități sportive și recreere, o bibliotecă, spații tehnice și administrative. A fost amenajată o grădină senzorială, locul unde se stimulează memoria multisenzorială prin intermediul celor 5 simțuri: miros, gust, auz, văz și atingere. O grădină senzorio-motorie reprezintă un plus valoare în terapia copiilor cu cerințe speciale. Având în vedere că unul din deficitele cu care se confruntă acești copii este dificultatatea de integrare multisensenzorială, comportamentul adaptativ al acestora fiind afectat, s-a propus realizarea acestui spațiu de terapie senzorio-motorie prin facilitarea accesului la experiențe senzoriale directe, într-un cadru adaptat copiilor și particularitâților lor de vârstă și dezvoltare. Orice grădină senzorială se bazează pe interacțiunea cu elementele sale, fie că sunt frunzele și florile plantelor, pietrișul din alei, apa din fântână. Prin urmare în grădină nu vor lipsi florile parfumate și colorate, structurile și elemente de decor din diverse materiale, fântâni sau iazuri, alei pavate diferit. Tot ce se găsește într-o grădină de acest fel este menit să acopere o paletă cât mai vastă a elementelor care ne stimulează simțurile. De asemenea, a fost amenajată o sală pentru hidroterapie în vederea realizării procedurilor terapeutice, necesară pentru tratarea afecțiunilor degenerative sau neurologice.


„Avem în vedere implementarea unui sistem complet de management al deșeurilor”

Reporter: Cum s-a definitivat/ soluționat problema mirosului neplăcut din oraș? Va mai fi aceasta o problemă când vremea se va încălzi din nou?

Alin Tișe: La momentul respectiv am solicitat autorităților de mediu, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj și Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, să efectueze verificări. În urma acestora au fost constatate două surse de poluare, una provenită de la un agent economic care depozita pe terenurile din apropiere îngrășământ provenit din găinațul de la fermele de creștere de pui de carne și a doua, provenită de la celulele de depozitare de la CMID. În primul caz s-a dispus stoparea depozitării de gunoaie pe terenurile agricole, iar în al doilea caz operatorul de gestionare a deșeurilor a procesat cantitățile de gunoi din celulele de depozitare. Pentru solutionarea problemei generate de gestionarea deseurilor am decis și achiziționarea unei instalații de tratare prin dezintegrare molelculară a deșeurilor, prin care și ultima fracție a acestora, cea care se referă la cele menajere, să fie gestionată prin dezintegrare. În urma acestui proces, prin generarea gazului rezultat, se va produce energie electrică care va fi livrată în sistemul energetic național. Suntem într-o fază avansată cu implementarea acestui proiect inovator, care va permite obținerea de energie verde din gunoaie.    

Reporter: Comisia Europeană a solicitat recent României și altor cinci state europene aplicarea corectă a directivei privind gestionarea deșeurilor, context în care statul român este vizat de o procedură de infringement. Cum comentați?

Alin Tișe: În ceea ce privește județul Cluj toate rampele neconforme au fost închise încă din cursul anului trecut. Nu există la nivel local nicio problemă în acest sens. Nu cunosc situația la nivelul întregii țări dar, așa cum am răspuns și la întrebarea anterioară, noi avem în vedere implementarea unui sistem complet de management al deșeurilor, inclusiv pe ultima fracție umedă, cele denumite deșeuri municipale și care, în acest moment se depozitează în cele două celule existente în cadrul CMID.

Reporter: Sunt pregătite pârtiile pentru turiști? Cum stă județul nostru la acest capitol și ce planuri are instituția pe care o conduceți pentru noi investiții în domenii schiabile?

Alin Tișe: Din păcate, în prezent, autoritățile publice nu dețin pârtii, domenii schiabile în administrare, cele existente la nivelul județului fiind fie private, fie administrate privat, cum sunt cele de la Buscat, Băișoara – pârtia veche, Mărișel, Feleacu. Rolul nostru în acest context este de asigura infrastructura aferentă, ceea ce ține de drumurile până la obiective, inclusiv serviciile de dezăpezire, alimentare cu apă, asigurarea de servicii specifice de salvamont. Există în strategia de dezvoltare a județului proiectul înființării unui nou domeniu schiabil, la Vlădeasa, dar care depinde de finanțarea viitoare.

Parteneriat și după alegeri, între CJ Cluj și Primăria Cluj-Napoca

Reporter: Ce așteptări aveți de la anul politic 2024, un an cu patru rânduri de alegeri? Veți candida?

Alin Tișe: Legat de alegeri și de candidaturi, așa cum am mai afirmat și în alte rânduri, este prematur să discutăm pe acest subiect. Este nevoie de o analiză și de o decizie luate la nivelul partidului, așa cum prevede de altfel și statutul. Partidul va decide mai apoi cine va candida pentru toate funcțiile vizate de alegeri. Din punctul meu de vedere este de dorit ca această decizie să aibă în vedere existența unui parteneriat viitor între Consiliul Județean și Primăria municipiului, pentru asigurarea continuității proiectelor, prin susținere reciprocă, coerență și complementaritate, toate în interesul dezvoltării generale a Clujului.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

Ultimele Stiri
abonare newsletter