Administrație

Pași înainte pentru realizarea unui parc pe Canalul Morii. Se fac exproprieri.

Administrația locală înregistrează progrese în ceea ce privește proiectul de realizare a parcului de pe culoarul Canalul Morii. Au început primii pași privind exproprierea terenului.

Imagine randată proiect amenajare culoar Canal Morii-tronson Parcul Rozelor / Foto: Emil Boc - Facebook Imagine randată proiect amenajare culoar Canal Morii-tronson Parcul Rozelor / Foto: Emil Boc - Facebook

 

 


Primăria Cluj-Napoca a întocmit procesul-verbal privind exprorierea terenului pentru realizarea obiectivului de investiții „Amenajare parc pe culoarul Canalul Morii-tronson Parcul Rozelor din Municipiul Cluj-Napoca” și se fac pași concreți pentru realizarea acestuia.

 


În urmă cu aproape un an, la finalul lunii ianuarie, Primăria Cluj-Napoca semna contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de amenajare a Canalului Morii, un teren generos de 3,2 hectare.

Termenul pentru realizarea proiectului era de 15 luni, din care 3 luni servicii de proiectare și 12 luni pentru execuția lucrărilor. Prin urmare, în lipsa unor întârzieri notabile, noul spațiu verde ar trebui să fie gata în martie-aprilie 2025.


Mai mulți bani pentru parcul de pe Canalul Morii

Consilierii locali clujeni au aprobat în septembrie o serie de modificări la proiectul de amenajare a Canalului Morii – Parc Rozelor, atât în sensul exproprierilor operate, cât și a valorii despăgubirilor acordate pentru amenajare parcului. În total, valoarea proiectului s-a actualizat cu un plus de 7 milioane de lei, inclusiv TVA. 

Valoarea inițială totală a investiției privind amenajarea Parcului pe culoarul Canalul Morii – tronson Parcul Rozelor era de 32.636.355,16 lei cu TVA.  În urma actualizării costurilor pentru această investiție, valoarea lucrărilor ajunge la 40.061.421,10 lei cu TVA. 


Terenul propus pentru realizarea investiției are o suprafață de 32.669 mp și este situat în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în zona adiacentă Parcului Rozelor. Tronsonul include malurile Canalului Morii, între Someș și str. Plopilor, fiind de asemenea incluse culoarul Pârâului Calvaria, între str. Plopilor și Canalul Morii și zonele de legătură cu principalele funcțiuni adiacente - Parcul Rozelor, zona de locuit către str. Arinilor.

Parc pe Canalul Morii, lângă Parcul Rozelor

Conceptul de amenajare a unui parc cu tematică acvatică pe Canalul Morii a fost prezentat de ani buni și face parte dintr-un program de reabilitare a spațiului public care cuprinde zona adiacentă Parcului Rozelor, malurile Canalului Morii, Pârâul Calvaria.


Obiectivele urmărite prin implementarea proiectului se referă atât la creșterea calității spațiilor verzi din oraș, cât și la reducerea poluării și crearea unui spațiu adecvat pentru petrecerea timpului liber. Urmează să fie amenajată o zonă de  agrement și de petrecere a timpului liber cu spații verzi și dotări publice, destinate tuturor categoriilor de vârstă. Caietul de sarcini prevede totodată că documentațiile tehnico-economice trebuie să ţină seama de cerinţele de accesibilitate ale persoanelor cu dizabilități, precum și de conceptul de proiectare pentru toate categoriile de utilizatori.

În proiectul de modernizare este inclusă și amplasarea unui număr de 136 locuri pentru biciclete sau trotinete, precum și a 7 stații de încărcare (21 posturi) pentru biciclete și trotinete electrice. În cadrul proiectului sunt propuși spre plantare 251 arbori.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Valoarea exproprierilor pentru realizarea Parcului Est, mai mică cu 11,6 milioane de lei. Fondurile obținute, redirecționate pentru alte proiecte ale Clujului.

Parcul Feroviarilor, „mozaic” de spații verzi cu locuri de joacă și relaxare. Va fi gata anul acesta! - VIDEO DRONĂ

Ultimele Stiri
abonare newsletter