Administrație

Pas înainte pentru reamenajare Pieței Mărăști. Primăria a solicitat eliberarea acordului de mediu. Cum se schimbă zona?

Primăria Cluj-Napoca a depus cererea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul reamenajării Pieței Mărăști. Zona va fi schimbată radical.

Piața Mărăști își va schimba fața / Foto: Primăria Cluj-Napoca Piața Mărăști își va schimba fața / Foto: Primăria Cluj-Napoca

 

 


Zona Pieței Mărăști, rămasă „în secolul trecut” din punct de vedere a amenajărilor urbane, va fi modernizată și revitalizată. Primăria Cluj-Napoca a anunțat că a depus cererea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Reamenajarea zonei – Piața Mărăști și a străzilor adiacente”, marți, 31 octombrie.

Proiect de reamenajare a Pieței Mărăști / Foto: Primăria Cluj-Napoca

Proiectul presupune crearea de benzi de autobuz și piste de biciclete în zona Pieței Mărăști, în locul benzilor de circulație și trotuarelor pline de mașini. Numărul de benzi auto va fi redus pe mai multe tronsoane de drum, iar stațiile de transport în comun vor fi reorganizate și modernizate. Una dintre aceste două stații a fost deja modernizată, în vara aceasta. În cadrul proiectului vor fi amenajate două căi de acces la metrou. 


În proiectul de revitalizare sunt cuprinse Piața Mărăști, Bulevardul 21 Decembrie, Str. Aurel Vlaicu, Aleea Bibliotecii, Calea Dorobanților, Str. Fabricii, Str. Ciocârliei, Str. Crinului și spațiul verde aflat la intersecția Aleii Bibliotectii și Căii Dorobanților.

Trei parkinguri în zonă

Trei parkinguri noi vor fi amenajate pe Aleea Bibliotecii, pe Aleea Bârsei și pe strada Trotușului. Cel mai mare va fi cel construit sub spațiul verde din fața Bibliotecii, care va fi dispus pe două niveluri și va avea o capacitate de 280 locuri. Totodată, pe strada Dorobanților nr. 105 a fost propus un parking cu minim 140 de locuri. În discuții se regăsea și eliminarea supermarketului și a benzinăriei din zonă. De asemenea, proiectul prevede desființarea unor chioșcuri și construcții „cu caracter parazitar” și propunerea amenajarea unor pergole și cafenele în zona Aleii Bibliotecii.


Proiectul își propune să echilibreze ponderea dintre spații pietonale și spații destinate traficului auto, dar și să extindă infrastructura dedicată mobilității sustenabile: transport public, biciclete/trotinete, pietoni. Simultan, se urmărește creșterea atractivității spațiului public pietonal, prin amenajarea și dotarea sa cu vegetație, mobilier urban, dotări și echipamente.

În luna august, Primăria a depus solicitarea pentru emiterea avizului de mediu necesar și pentru realizarea Parkingului subteran, a pavilionului urban și a organizării de șantier în Piața Mărăști.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sensuri unice, pe mai multe străzi din Mărăști. VEZI harta

Cinema Mărăști, modernizat cu bani europeni. Scenă redimensionată, acoperiș-terasă verde și lift de acces

abonare newsletter