Administrație

Se demolează stația de autobuz din Piața Mărăști. Va fi amenajată o stație la standarde moderne

Stația de autobuz „preistorică” din Piața Mărăști, de pe sensul de mers IRA-Centru este în curs de demolare. În locul ei va fi amenajată o stație modernă, anunță primarul Emil Boc.

Se demolează stația de autobuz din Piața Mărăști. FOTO: Facebook/ Emil Boc Se demolează stația de autobuz din Piața Mărăști. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Stația de autobuz „cu iz comunist” de pe latura de Nord a Pieței Mărăști va fi modernizată. Vechea stație este în curs de demolare, a anunțat luni primarul Emil Boc. 


Asemenea stațiilor din Piața Gării sau de la IRA, stația din Piața Mărăști făcea, până de curând, obiectul unui contract de concesiune realizat în anii ‘90.


Se demolează stația de autobuz din Piața Mărăști. FOTO: Facebook/ Emil Boc

„A început demolarea construcției din stația de autobuz din Piața Mărăști. În loc va fi amenajată o stație de transport public la standarde moderne. Continuăm îmbunătățirea spațiului public din municipiu. Demersurile pentru demolarea construcției ridicate pe trotuarul din Piața Mărăști au început în 2018. Este vorba despre un contract de concesiune realizat în anii ‘90; Primăria a fost dată în judecată, am câștigat, iar odată ce au fost soluționate problemele juridice am putut demara proiectul de demolare și amenajare a zonei. Îi mulțumesc domnului viceprimar Dan Tarcea pentru implicare și tenacitatea de care a dat dovadă în rezolvarea acestei spețe”, a transmis primarul Emil Boc.

Stație de autobuz modernă, amenajată în loc

După finalizarea lucrărilor de demolare a stației existente, care se preconizează că vor dura circa 3 săptămâni, Primăria va amenaja în loc o nouă stație de transport public, la standarde moderne, la fel ca în alte zone din oraș unde au fost modernizate recent stațiile. 


„Lucrările de demolare vor dura maxim 3 săptămâni, după care începem amenajarea unei noi stații de transport public la standardele pe care le-am aplicat în toate stațiile din oraș modernizate recent”, a mai arătat edilul.

Se demolează stația de autobuz din Piața Mărăști. FOTO: Facebook/ Emil Boc

Amintim că, la finalul anului trecut, a fost demolată și stația de autobuz de la IRA, dar și cea din Observator, vizavi de canitina UTCN. Lucrările vizează stațiile de autobuz în posesia cărora Primăria a reintrat în ultimii ani, după ce au fost în concesiunea unor privați timp de zeci de ani. Între timp, acestea au devenit inestetice și degradate, motiv pentru care vor fi demarate lucrări de modernizare a acestora.


În primăvara anului 2020, consilierii locali au aprobat demolarea imobilului situat pe Bld. 21 Decembrie 1989, localizat vis-a-vis de Hala agroalimentară Mărăști, compusă din parter cu două magazine, birou dispecer și birou bilete RATUC (CTP – n.r.), grup sanitar. Și aceasta a fost concesionată, tot în 1994, pe o perioadă de 25 de ani, iar în 2018, consilierii locali au stabilit încetarea la termen, fără posibilitate de prelungire, a contractului. Potrivit documentului citat, zona Mărăști s-a dezvoltat după 1990 „în lipsa unei viziuni de ansamblu și de perspectivă”, constatându-se că privatizarea spațiului urban s-a făcut neorganizat, inițiativa privată desfășurându-se liber și „oarecum haotic”.

Se demolează stația de autobuz din Piața Mărăști. FOTO: Facebook/ Emil Boc

Degradarea spațiului urban aferent stației de autobuz „a generat senzație de nesiguranță” localnicilor, mai scrie raportul, care subliniază necesitatea „recâștigării” spațiului public, realizarea unui design conceptual la polul opus al opțiunii stric utilitariste ce a predominat în anii `90, atunci când au fost construite stațiile.


„Considerăm că zona are un mare potențial de amenajare ca centru de cartier. Se identifică aici posibilitatea de reamenajare a stației de transport în comun, construirea de fântâni arteziene, plantații și spații verzi, amplasarea de bănci și mobilier urban integrat unui concept coerent pentru imaginea urbană a spațiilor publice din întregul ansamblu”, a transmis municipalitatea.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Stație de autobuz demnă de secolul XXI, la Gară. Vezi cum va arăta - FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter