Administrație

Se lucrează deja la școala și liceul din Borhanci! Creșa, „împotmolită” în contestații

Hub-ul educațional din Borhanci a pornit deja „la drum”: au fost demarate lucrările pentru construirea unei școli, dar și a unui liceu. Proiectul privind construirea unei creșe cu 100 de locuri bate, însă, pasul pe loc.

Se lucrează deja la școala și liceul din Borhanci! FOTO: Facebook/ Emil Boc Se lucrează deja la școala și liceul din Borhanci! FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Primarul Emil Boc a declarat că lucrările în cadrul hub-ului educațional Borhanci au fost demarate, respectiv proiectele pentru școală gimnazială și liceu. În cazul creșei, procedura de licitație se află în contestație, a mai arătat edilul.

 


„În Borhanci, vom avea o școală nouă cât de curând. Lucrările au fost demarate. Creșa este în contestație, școala este în lucru, la fel și liceul. Foarte curând vom avea acolo un cartier cu tot ceea ce trebuie. Acesta a fost și motivul pentru care noi am suspendat emiterea autorizațiilor de construcții până în 2026, am permis să se construiască numai acele lucruri care nu aduc trafic, adică dacă faci o chestiune comercială, dedicată oamenilor de acolo, da, poți să faci, dar în rest, lucrările au fost fazae până după 2026”, a declarat Emil Boc, la un post local de radio. 

În ceea ce privește posibilitatea introducerii unor autobuze școlare în cartierul Borhanci, primarul a arătat că este o idee bună, însă acest lucru va fi posibil doar după creșterea numărului de autobuze pentru elevi.


„Este un proiect bun acesta. Cele 14 trasee sunt un mare succes, dar și un consum uriaș de resursă umană și financiară din partea noastră pentru a le asigura, dar merită. Pe măsură ce capacitatea noastră administrativă va crește, adică vom avea acces la mai multe autobuze, evident că ne vom extinde și în alte locații”, a afirmat edilul.

Școala trebuie terminată în 2024

Contractul pentru școala din Borhanci a fost semnat în luna mai 2023, iar lucrarea trebuie finalizată în termen de 18 luni de la emiterea ordinului de începere. Noua școală va avea 27 săli de clasă pentru 675 de copii, sală de sport, laboratoare, sală de mese și spații tehnice. 


Contractul de proiectare și execuție pentru proiectul „Școala Gimnazială Borhanci” este în valoare de 10.270.048,12 euro (50.323.235,80 lei). Durata contractului este de 560 zile, din care 110 zile termen proiectare și 450 zile termen execuție lucrări. Câștigătorul contractului este Asocierea Axial Construct Invest - MRD Instal-Prodesign Engineering & Construction - DaroConstruct și subcontractanţi.

În cadrul proiectului se construiesc două imobile, unul destinat Școlii Gimnaziale format din 3 corpuri de clădire, care va avea acoperiș tip terasă circulabilă pe corpul A și necirculabilă pe corpurile B și C, și alăturat o sală de sport care va avea acoperiș tip terasă circulabilă. De asemenea, va fi amenajată curtea școlii și terenului aferent școlii.


Totodată, în august 203, Primăria a semnat contractul de proiectarea și execuția lucrărilor la liceul și sala de sport din Borhanci, o investiție de 7,3 milioane euro. Câștigătorea licitației este asocierea SC Axial Construct Invest SRL - SC Mird Instal SRL - SC Prodesign Engineering & Construction SRL, a anunțat primarul Emil Boc.

Construcția liceului va avea un regim de înălțime P+2E, unde vor fi amenajate 12 săli de clasă cu o capacitate de 30 elevi, 6 cabinete limbi străine, 9 cabinete profesori, 6 birouri, un cabinet medical, 8 spații depozitare, 12 grupuri sanitare, o bibliotecă. Sala de sport va avea o suprafață utilă interioară de 1.411,20 mp cu parter și etaj parțial, unde se vor amenaja vestiare atât pentru elevi, cât și pentru profesori, grupuri sanitare, spații de depozitare. Gradena va avea o capacitate de 195 persoane, iar datorită funcțiunilor moderne în această sală de sport se vor putea organiza competiții sportive.

Hub educațional cu toate facilitățile, în Borhanci

Pe lângă școală, liceu și sală de sport, viitorul Hub educațional va dispune și de un bazin olimpic, o creșă și o grădiniță, potrivit proiectului asumat de autorități. Grădinița va dispune de o capacitate de 160 de locuri, cu 8 grupe distincte. În privința viitorului bazin olimpic din Borhanci, parte a Hub-ului educațional ce urmează să fie dezvoltat aici, acesta va face parte din Cluj un centru al natației din România.

  • Creșă de 99 de locuri: Proiectul viitoarei creșe se află în evaluare la Compania Națională de Investiții (CNI), urmând să fie finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).  Valoare estimată: 5,4 milioane de euro, fără TVA.
  • Grădiniță: Ordinul de începere pentru proiectare a fost semnat în 8 iunie 2023, iar documentația urmează să fie predată către CNI. Valoare estimată: 3 milioane de euro, fără TVA.
  • Școala Gimnazială și Sala de sport: Ordinul de începere pentru proiectare a fost semnat în 29 mai 2023. Valoare estimată: 8,5 milioane de euro, fără TVA. 
  • Bazin de înot, plus lucrări pentru echiparea edilitară a viitorului HUB educațional din Borhanci. Amplasamentul a fost predat în 26 mai 2023. Valoare estimată: 23,8 milioane de euro, fără TVA.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Un nou liceu se va face în Cluj-Napoca! 7 mil. € pentru construirea a 12 clase și a unei săli de sport

Ultimele Stiri
abonare newsletter