Administrație

Mai mulți bani pentru modernizarea Parcului Feroviarilor. Noul spațiu verde, deschis până la finalul anului

Unul dintre cele mai așteptate spații verzi din cartierul Iris, Parcul Feroviarilor, urmează să fie deschis în acest an. Până atunci, consilierii locali vor aproba noi costuri pentru încheierea lucrărilor.

Perspectivă asupra Parcului Feroviarilor, cartierul Iris, iulie 2023/ Foto: Facebook/ Agenda Constructiilor&Fereastra Perspectivă asupra Parcului Feroviarilor, cartierul Iris, iulie 2023/ Foto: Facebook/ Agenda Constructiilor&Fereastra

 

 


Șantierul deschis pentru reamenajarea a peste 5 hectare de teren - zona Parcului Feroviarilor, avansează considerabil și se va încheia până la finalul acestui an, potrivit asigurărilor oferite de reprezentanții administrației locale. 

 


În 2019, Consiliul Local aproba valoarea lucrărilor de modernizare a Parcului Feroviarilor. 

Revitalizarea Parcului Feroviarilor, proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico economici în Consiliul Local (2019):Foto: primăriaclujnapoca.ro

Contractul de execuție a fost semnat în decembrie 2021, cu asocierea Nord Conforest-Eco Garden Construct, cu o valoare de 36.974.045,91 lei fără TVA


Potrivit proiectului de hotărâre ce urmează să fie aprobat în ședința de Consiliu Local, valoarea inițială a proiectului – 49.620.995,25 lei fără TVA, se actualizează la suma de – 56.589.213,04 lei fără TVA.

Actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru revitalizarea Parcului Feroviarilor, în Consiliul Local, august 2023/Foto: primariaclujnapoca.ro

În motivarea deciziei se arată că în perioada de execuție a lucrărilor au survenit situații în care a fost necesară emiterea unor dispoziții privind optimizarea și îmbunătățirea paramentrilor proiectului și a corelării listelor de cantități cu cele real executate. 


Spre exemplu, în mai 2023, antreprenorul a arătat necesitatea efectuării unor lucrări „de îmbunătățire a terenului de fundare pe strada Parcul Feroviarilor, constatate în urma săpăturilor și a testelor de laborator”. 

De asemenea, în cazul celor două rezervoare de apă din zonă, destinate irigațiilor, „soluția de fixare a acestora în pământ implică cantități suplimentare de beton și armătură față de cele prevăzute în deviz”, se mai arată în documntația ce va fi aprobată de consilierii locali. 


„Parcul Feroviarilor, cu o suprafață mai mare decât Parcul Armătura, urmează să fie deschis până la finalul acestui an”, a declarat Emil Boc, marți, cu ocazia semnării recepției lucrărilor la Parcul Armătura din cartierul Iris. 

Un parc așteptat de clujeni

Amenajat pe o suprafață extrem de generoasă, Parcul Feroviarilor va concura cu Parcul Mare din Cluj-Napoca, potrivit reprezentanților administrației locale. 

Potrivit proiectului, zeci de mii de plante, arbori și arbuști sunt plantanți în cadrul lucrărilor de revitalizare, fiind amenajate accese pietonale din mai multe direcții, inclusiv prin pasarele peste Someș.

Încă din februarie 2023, autoritățile anunțau că parcul ce urmează să fie redat clujenilor până la finalul anului va beneficia de o suplimentare a zonei verzi.

„Dincolo de oaza asta uriașă de verdeață, sunt 5 hectare de spații verzi, sunt 510 arbori cu baloți noi care se plantează acolo pe lângă cei existenți și vreo 30.000 de fire de vegetația nouă”, declara primarul Emil Boc, în februarie 2023. 

CITEȘTE ȘI: 
20 de hectare de spații verzi în toate cartierele Clujului. VEZI ce parcuri sunt în lucru și care vor fi gata anul acesta

Astfel, vegetația existentă formată din 180 de arbori a fost păstrată, iar zona verde urma să fie suplimentată prin plantarea a 510 noi arbori cu balot și 30.458 exemplare vegetație de talie mică: garduri vii, vegetație în zone umbroase.

În total, parcul va dispune de cinci accese secundare, două din strada Parcul Feroviarilor și trei accese de pe malul stâng al râului Someș, fiecare deservit de câte o pasarelă pietonală. O pasarelă exista deja înainte de începerea lucrărilor și alte două sunt propuse pentru construire.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Lucrările de reamenajare a Parcului Feroviarilor avansează substanțial. Proiectul de 9 milioane de euro se încheie în acest an

Parcul Feroviarilor „prinde contur”. Va face concurență Parcului Central. Șantierele Clujului „turează motoarele”, în pragul iernii - GALERIE FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter