Administrație

Contract semnat! Drumul de legătură dintre Autostrada Transilvania şi DN1 ar urma să fie inaugurat într-un an și jumătate

Drumul expres care va face legătura dintre A3 și DN1 în zona localității Tureni reprezintă un proiect însemnat pentru Cluj și pentru șoferi.

Conectivitate mai rapidă Cluj-Napoca - Autostrada Transilvania, prin Tureni. Foto: Facebook Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Romania Conectivitate mai rapidă Cluj-Napoca - Autostrada Transilvania, prin Tureni. Foto: Facebook Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Romania

 

Contractul pentru construcţia drumului de legătură dintre Autostrada Transilvania (A3) şi DN1 (localitatea Tureni, judeţul Cluj) a fost semnat vineri cu Asocierea Dimex-2000 Company (lider) - Obras Publicas y Regadios - OPR Asfalt - Autotehnorom - CON-A Operations, a anunţat directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol.


Asocierea are la dispoziţie 562,61 milioane de lei (fără TVA) şi 18 luni pentru a finaliza lucrările. 

„Pe acest drum expres vor fi construite şapte poduri şi viaducte, din care cel mai lung va fi la kilometrul 4 peste Valea Racilor, un viaduct cu şase deschideri şi o lungime totală de 258 de metri din care tablierul are 246 metri. Drumul expres cu o lungime de circa 5 km va avea o lăţime a benzii de circulaţie de 3,5 metri, un acostament lat de 2,25 metri şi spaţiu median de trei metri lăţime prevăzut cu separatoarele de sens”, a scris Pistol pe Facebook.


Drumul expres pentru realizarea conexiunii dintre Autostrada A3 și drumul național DN1 (zona Tureni) a fost scos la licitație în luna februarie de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Realizarea noii legături a municipiului Cluj-Napoca la Autostrada Transilvania va contribui la descongestionarea traficului de pe ruta Baciu – Cluj-Napoca – Bulevardul Muncii – Apahida. De asemenea, traficul Gilău - Cluj-Napoca va fi diminuat având în vedere posibilitatea utilizării viitoarei conexiuni cu Autostrada Transilvania.

Contract de jumătate de miliard de lei

Proiectul este estimat la 569,6 milioane de lei și are asigurată finanțarea necesară pentru implementarea lucrărilor. Contractul urmează să fie finanțat din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Transport (POT) 2021-2027, și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.


Drumul expres cu o lungime de circa 5 kilometri va avea o lățime a benzii de circulație de 3,5 metri, un acostament lat de 2,25 metri și spațiu median de 3 metri lățime unde se montează separatoarele de sens. Pe această șosea sunt prevăzute 7 poduri și viaducte, din care cel mai lung va fi la kilometrul 4 peste Valea Racilor, un viaduct cu 6 deschideri și o lungime totală de 258 de metri din care tablierul are 246 metri.

Șosea de mare viteză Cluj-A3

Drumul Expres va asigura legătura dintre două căi principale de transport: autostrada A3 (Turda) și drumul național european DN1/E81 în zona localităţii Tureni.


Acesta va degreva traficul greu şi de tranzit din municipiul Turda, și va reduce timpii de parcurs între zona metropolitană Cluj și Autostrăzile A10 Turda – Sebeş și A3 Transilvania, contribuind la reducerea emisiilor de noxe din mediul urban al municipiului Turda care este traversat în prezent de DN1 şi DN 15.

Ministerul Transporturilor anunța, în noiembrie 2022, exproprieri suplimentare pentru drumul expres Cluj-Napoca-Autostrada Transilvania.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Accident cu trei mașini în Tureni, Cluj! 3 persoane au fost consultate de echipajul SMURD. FOTO

Accident între Copăceni și Tureni. Femeie de 30 de ani, transportată la spital

Autostrada Transilvania. Progres redus pe segmentul Chețani-Câmpia Turzii, din cauza ploilor. Contructorul turează motoarele pentru a încheia lucrările în 2023

Ultimele Stiri
abonare newsletter