Administrație

Noi furtuni, anunțate în Cluj: COD GALBEN de vreme rea, în jumătate din țară. Vezi HARTA

Vijelii, ploi torențiale și grindină, în cea mai mare parte a țării. O nouă avertizare cod galben de vreme rea a fost emisă de meteorologi.

Noi furtuni, anunțate în Cluj: COD GALBEN de vreme rea, în jumătate din țară. FOTO: Paul Gheorgheci/ monitorulcj.ro Noi furtuni, anunțate în Cluj: COD GALBEN de vreme rea, în jumătate din țară. FOTO: Paul Gheorgheci/ monitorulcj.ro

 

 


Administrația Națională de Meteorologie a emis marți dimineață o avertizare meteo cod galben, valabilă în intervalul 25 iulie, ora 17:00 – 26 iulie, ora 10:00. 

 


Fenomenele vizate sunt: instabilitate atmosferică temporar accentuată, cu ploi torențiale, vânt puternic și frecvente descărcări electrice. 

„În intervalul menționat, local în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55...70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp)”, arată ANM.


Hartă: Cod Galben de ploi și furtuni. Sursa: ANM

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Miercuri intensificări ale vântului și fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala în majoritatea regiunilor.


De la caniculă, la furtuni

Totodată, pe parcursul zilei de astăzi, 25 iulie, România se află sub atenționări meteor cod galben, portocaliu și roșu pentru val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat.

Hartă: Avertizare meteo de caniculă. Sursa: ANM

„Marți (25 iulie), valul de căldură și canicula se vor extinde în toată țara. În Maramureș, Transilvania, nordul Crișanei și al Moldovei și pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 22 de grade”, arată ANM.


În sudul Crișanei, Banat, Oltenia, Muntenia, în jumătatea sudică a Moldovei  și în vestul Dobrogei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37...39 de grade, iar minimele se vor situa între 19 și 24 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în municipiul București, se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40...42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Val de caniculă peste România, cu temperaturi de peste 40 de grade. Cum va fi vremea în Cluj?

abonare newsletter