Administrație

Se modernizează stația de autobuz IRA. Stația veche, DEMOLATĂ. FOTO

Încă o stație de autobuz din municipiul Cluj-Napoca va fi modernizată. Copertina veche din stația IRA este în curs de demolare, iar o stație nouă îi va lua locul.

Stația veche de autobuz de la IRA, demolată. FOTO: monitorulcj.ro Stația veche de autobuz de la IRA, demolată. FOTO: monitorulcj.ro

 

 


Primăria Cluj-Napoca modernizează mai multe stații de transport în comun de pe raza municipiului, devenite de-a lungul timpului inestetice și nepractice. Stația veche de autobuz de la IRA este în curs de desființare și în locul ei va fi amenajată o stație modernă, cum este cea de la Gară. În prezent se lucrează la decopertarea spațiilor pavate și la demolarea spațiilor construite. 

 


Alte circa 10 stații de transport în comun sunt în curs de modernizare sau vor fi modernizate în următoarea perioadă. Este vorba despre stațiile de pe străzile I. P. Voitești, Siretului, Str. Observatorului, Str. Unirii - stația Borsec, Str. Primăverii - stația Minerva, Str. Izlazului, Str. Primăverii - stație capăt, Str. Unirii f.n. - stația Snagov, B-dul 1 Decembrie 1918. Ele vor fi modernizate și reamenajate ținând cont atât de aspectele estetice, cât și de funcționalitatea spațiului.

Stația veche de autobuz de la IRA, demolată. FOTO: monitorulcj.ro

„Având în vedere faptul că stațiile existente pe locațiile enumerate mai sus nu mai corespund din punct de vedere estetic și tehnic și sunt uzate moral, este necesar ca acestea să fie gândite astfel încât din punct de vedere tehnic și operational să se alinieze la standardele internaționale în domeniu. (…) Se vor lua în calcul criterii atât estetice cât și functionale, incluzându-se stațiile care au posibilitatea de a fi oportune inclusiv pentru publicitate. Se va lua în calcul refacerea pavajelor, trotuarelor, devierea de rețele edilitare (dacă este cazul), înlocuirea de stâlpi de iluminat public/ îngroparea în subteran a cablurilor aflate pe acestea (după caz)”, se arăta în caietul de sarcini al contractului de modernizare.


Stația veche de autobuz de la IRA, demolată. FOTO: monitorulcj.ro

Stația de la Gară, adusă în secolul 21!

Stația de autobuz din zona Piaței Gării a fost redeschisă la finalul lunii august, după ce timp de mai multe luni s-a lucrat la modernizarea sa. Investiția include o clădire cu funcțiune de dispecerat CTP cu un singur nivel, șase stații de autobuz cu acoperiș verde, amenajări pietonale, amenajare cu pavaj granit și iluminat public. Finanțarea a fost făcută din fonduri de la bugetul local.

Obiectivele proiectului:


  • crearea de condiții ca transportul în comun să devină o alternativă la celelalte modalități de transport;
  • promovarea unui transport public atrăgător pentru utilizatori;
  • asigurarea unei bune funcționări a stațiilor prin soluțiile constructive, materiale și dotări adaptate;
  • îmbunătățirea atractivității orașului și a imaginii urbane;
  • îmbunătățirea conectivității între diferite zone ale orașului;
  • reducerea timpilor de întârziere în rețeaua de transport public.

Primăria Cluj-Napoca a luat decizia să demoleze stația de autobuze din Piața Gării colț cu strada Craiovei încă din toamna anului 2019, întrucât stația nu a mai fost modernizată de ani buni, întreaga zonă arătând deplorabil. Stația, constând într-o construcție cu structură metalică, era dotată cu chioșcuri pentru vânzare bilete, comerț și alimentație publică, în suprafață de 200 mp. În 1994, terenul a fost concesionat pentru 25 de ani unei firme în vederea construirii unei stații de transport în comun multifuncționale. În 2017, Primăria a decis încetarea contractului de concesiune, imobilul fiind preluat în proprietatea privată a Primăriei.

Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca susținea atunci că are în plan modernizarea a 87 de stații de transport public. CTP arată că este necesară modernizarea construcțiilor existente și precizează că automatele sistem ticketing cu copertine, bănci și coșuri de gunoi sunt amplasate în afara terenurilor concesionate.

CITEȘTE ȘI:

Stația de autobuz de pe Observatorului intră în modernizare. A fost demolată copertina veche - FOTO

abonare newsletter