Administrație

Cluj-Napoca, între orașele din țară cu cele mai multe camere de supraveghere. Numărul lor s-a dublat într-un an

Cluj-Napoca se numără printre cele mai „supravegheate” municipii din România. Nu mai puțin de 854 de camere de supraveghere video sunt amplasate în oraș de administrația publică.

Cluj-Napoca, între orașele cu cele mai multe camere de supraveghere din țară. FOTO: Pixabay Cluj-Napoca, între orașele cu cele mai multe camere de supraveghere din țară. FOTO: Pixabay

 

 


854 de supraveghere sunt amplasate de administrația locală pe raza municipiului, potrivit unui top realizat de panorama.ro. Cluj-Napoca este cel mai „supravegheat” municipiu din țară, după Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei. În Sectorul 1 sunt 1.626 de camere de supraveghere instalate de Poliția Locală și de Administrația Domeniului Public, iar în Sectorul 2, 865 de camere.

 


La nivel național, în top 10 se mai regăsesc și Cluj (854 camere), Sectorul 3 (712 camere), Oradea (560 camere), Primăria Capitalei (504 camere), Sectorul 5 (420 camere), Slobozia (391 camere), Timișoara (378 camere) și Sectorul 6 (325 camere), conform datelor valabile în perioada martie-aprilie 2022, obținute de sursa citată.

Orașele din România cu cele mai multe camere de supraveghere video. FOTO: Captură panorama.ro

Numărul camerelor de supraveghere instalate de primării este însă în continuă creștere. La Cluj, numărul camerelor de supraveghere ale primăriei s-a dublat din 2021 până în 2022, conform datelor obținute de panorama.ro.


Obiective publice, supravegheate cu camere, la Cluj

În Cluj-Napoca, multe dintre proiectele desfășurate în ultimii ani de Primărie au prevăzut amplasarea de camere de supraveghere video, fie că vorbim de parcări, obiective de infrastructură rutieră sau parcuri publice. De asemenea, toate autobuzele achiziționate în ultimii ani prin Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca dispun de camere de supraveghere video. De asemenea, mai mult obiective publice din municipiu sunt supravegheate video.

De obicei, camerele de supraveghere video sunt utilizate pentru prevenirea și combaterea unor faptele antisociale: furturi de pe spațiul public, persoanele care nu păstrează curăţenia pe spaţiul verde, pe aleile din parc, cetăţenii care distrug mobilierul stradal, rondurile de flori şi alte amenajări.


Cluj-Napoca, între cele mai sigure orașe din lume

Cluj-Napoca se numără între cele mai sigure orașe într-un clasament făcut la nivel mondial. Într-un clasament RankingRoyals putem să vedem care sunt cele mai sigure  orașe din lume. Aici Cluj-Napoca se situează pe locul 25, care denotă un nivel ridicat de siguranță la nivelul municipiului. Însă, orașul transilvănean a coborât câteva poziții în ultimii ani. În 2021, acesta se situa pe locul 19 la nivel mondial.

Pentru a măsura siguranța unui oraș, Indexul a clasat 424 de orașe din întreaga lume luând în considerare următorii factori: nivelul criminalității, mersul în siguranță în timpul zilei și nopții, jaf sau furtul de mașini, atac fizic de străini, insultat sau deranjat de oricine, atacul fizic din cauza culorii pielii, originii etnice, sexului sau religiei, consumul și comercializarea drogurilor, infracțiunile violente sau de proprietate.


Pe baza acestor factori, orașele primesc un scor între 0 și 100.

Supravegherea video, o temă controversată în Vest

Folosirea camerelor de supraveghere video de către autoritățile publice este o temă controversată în țările din Occident. 

O preocupare majoră este încălcarea dreptului la viața privată. Cetățenii au temeri legate de monitorizarea fără consimțământul lor, dar și cu privire la păstrarea datelor și la utilizarea acestora în alte scopuri decât cele prevăzute inițial.

De asemenea, există riscul ca autoritățile să abuzeze de puterea acordată de sistemele de supraveghere video. În țări cu regimuri autoritare, camerele pot fi utilizate în scopuri politice, pentru suprimarea libertății de exprimare sau pentru monitorizarea și intimidarea disidenților sau a minorităților.

Sistemele de supraveghere video pot fi susceptibile la erori, dar și la atacuri cibernetice. Există îngrijorări cu privire la impactul general al supravegherii continue asupra societății și libertății individuale. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Orașul sigur: În Cluj-Napoca, numărul infracțiunilor a crescut anul trecut cu aproape 10%

Ultimele Stiri
abonare newsletter