Administrație

Codul urbanismului, adoptat tacit de Senat. Ce construcții pot fi realizate fără autorizație și cum pot intra în legalitate clădirile construite ilegal?

Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, ce va reuni mai multe acte importante, a fost adoptat tacit de Senat, luni. Ce noutăți aduce actul legislativ?

Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor a fost adoptat tacit de Senat. FOTO: Depositphotos.com Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor a fost adoptat tacit de Senat. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Proiectul iniţiat de Guvern privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor a fost adoptat tacit, luni, de Senat. Legea reunește mai multe ordonanţe, legi, hotărâri şi ordine ce reglementează în prezent amenajarea teritoriului, urbanismul și construcțiile.

 


Ce se întâmplă cu clădirile construite ilegal?

În mediul rural se vor putea construi, doar cu notificarea primăriei, locuințe unifamiliale pentru folosința proprie, fără subsol și de până la 150 mp, pe bază de proiecte proprii, întocmite de specialiști sau proiecte tip puse la dispoziție de autoritățile locale. Totodată, se vor putea închide balcoanele din blocuri, se vor putea construi garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară doar cu notificarea primăriei și fără autorizație de construcție.

Apoi, pentru descurajarea lucrărilor fără autorizație de construire, se va introduce o autorizație de regularizare, care impune conformarea construcției la toate normele aplicabile și avizarea corespunzătoare a documentației.


Primii pași în direcția reunirii prevederilor din cele trei domenii sub aceeași „umbrelă” au fost făcuți acum doi ani, când, prin HG nr. 298/2021, au fost aprobate tezele prealabile ale Codului amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

24 de case ilegale, demolate în Cluj-Napoca în 2021. Pe Valea Chintăului mai sunt 31 de case fără autorizație

Ultimele Stiri
abonare newsletter