Administrație

Trecerile de pietoni din tot județul Cluj vor fi iluminate cu LED-uri. În prezent, pe drumurile județene nicio trecere de pietoni nu e iluminată

În județul Cluj există aproximativ 250 de treceri de pietoni, dar niciuna nu are sistem de iluminare. Acest lucru este pe cale să se schimbe.

Iluminare trecere de pietoni. Foto Facebook Emil Boc Iluminare trecere de pietoni. Foto Facebook Emil Boc

 

Consiliul Județean Cluj va demara un amplu proiect de iluminare a trecerilor pentru pietoni pe drumurile județene.


Astfel, forul județean va plăti peste 45.000 de euro pentru realizarea unui studiu de fezabilitare care să indice soluțiile pentru iluminarea tuturor trecerilor de pietoni din județul Cluj.

Potrivit anunțului de achiziție, valoarea estimată totală a contractului este de 217.467 lei fără TVA.


„Implementarea obiectivului iluminarea trecerilor pentru pietoni pe drumurile din județul Cluj este necesară în vederea îndeplinirii obligațiilor legale ale Consiliului Județean în calitate de administrator/proprietar al drumurilor precum și pentru creșterea gradului de siguranță pe drumurile județene. Beneficii anticipate: creșterea gradului de siguranță al participanților la trafic prin asigurarea unei vizibilități sporite în zona trecerilor pentru pietoni și creșterea gradului de siguranță al pietonilor prin asigurarea vizibilității sporite a acestora în momentul traversării drumului”, transmite Consiliul Județean.

Pericol la fiecare trecere pentru pietoni

Sursa citată precizează că pe drumurile județene din Cluj există un număr aproximativ de 246 de treceri pentru pietoni existente sau care urmează să fie executate, acestea fiind dispuse pe aproximativ toate drumurile județene din Cluj.


„Nicio trecere pentru pietoni de pe drumurile județene nu are sistem de iluminare. Consiliul Județean urmărește achiziționarea și montarea unor sisteme de iluminat cu LED, inteligente pentru creșterea gradului de siguranță la trecerile pentru pietoni”, transmite instituția.

Potrivit caietului de sarcini, obiectul „este realizarea studiului de fezabilitate: documentațiile tehnico-economice pe baza cărora se va întocmi proiectul tehnic de execuție și execuția lucrărilor pentru iluminarea trecerilor pentru pietoni. Studiul de fezabilitate înseamnă evaluarea și analiza potențialului unui proiect, evidențiind în mod obiectiv și rational punctele forte și punctele slabe ale acestuia, oportunitățile și amenințările”.


Iluminarea trecerilor de pietoni. Cerințe specifice

Cei care se vor ocupa de acest studiu de fezabilitate trebuie să întocmească un proiect astfel încât prin documentația tehnico-economică să fie propuse cel puțin două soluții diferite, recomandând soluția optimă pentru realizarea investiției; realizarea documentației pentru depunerea în vederea obținerii certificatului de urbanism și a tututor avizelor necesare; strategia de implementare, de exploatare și de întreținere în timp a investiției; estimarea unei durate maxime de realizare a investiției: proiect tehnic de execuție și execuția lucrărilor exprimată în luni; întocmirea devizului general prin care se va stabili valoarea totală estimată, a cheltuielilor necesare realizării obiectivului de investiții

Durata de funcționare a lămpilor va fi de minimum 100.000 de ore, locul de alimentare la rețeaua electrică pentru iluminatul public va fi cel mai apropiat stâlp (aproximativ 25 m).


Pentru un număr de 188 treceri pentru pietoni se vor avea în vedere următoarele cerințe: sistemul de iluminare care se va realiza va fi cu alimentare dublă: panouri solare cu acumulatori și rețeaua electrică de iluminat public. Acesta va avea un sistem automat de comutare; stabilirea necesității unui aparat de iluminat sau două aparate în funcție de lățimea drumului, stabilirea tipului de stâlp: se va calcula și indica numărul de stâlpi necesari, numărul de senzori, numărul de corpuri de iluminat: se vor prevedea senzori de prezență: când trecerea de pietoni nu este folosită, nivelul iluminatului să fie scăzut, în momentul în care senzorul va detecta un pieton și/sau vehicul toate LED-urile trebuie să revină la funcționarea maximă pentru crearea unui cotrast puternic între trecerea de pietoni și suprafața carosabilului.Garația întregului sistem trebuie să fie de minimum 5 ani.

Pentru un număr de 58 de treceri pentru pietoni se vor avea în vedere următoarele cerințe: sistemul de iluminare care se va utiliza va fi alimentat de la rețeaua electrică de iluminat public; stabilirea necesității unui aparat de iluminat sau două aparate în funcție de lățimea drumului; stabilirea punctului de alimentare la rețeaua de energie electrică; indicarea tipului de stâlp cu dimensiunile necesareș efectuarea calculelor luminotehnice cu programe specializate pentru a garanta asigurarea parametrilor luminotehnici; se va calcula și indica numărul de stâlpi necesari, numărul de corpuri de iluminat necesare, tipul acestora, temperatura de culoare, amplasarea și modul de funcționare; se va avea în vedere utilizarea unor corpuri de iluminat cu tehnologie LED de înaltă performanță și eficiente din punct de vedere energetic fără senzori de prezență și sistem de telegestiune. Alegerea tuturor componentelor trebuie să acorde o garanție întregului sistem de minimum 5 ani”, se arată în documentul citat.

Amintim câteva drumuri județene unde trecerile pentru pietoni vor fi iluminate: Mănăstireni – Râșca, Someșu Rece – Stolna – Vălișoara, Pata – Boju, Corușu – Săliștea Veche, Săvădisla – Plopi, Crăiești – Lita, Băișoara – Buscat, Mărișel – Măguri Răcătău, Gârbău – Mănăstireni – Doda Pili, Răscruci – Vultureni, Țaga – Cămărașu, Sic – Juc Herghelie, Frata – Chesău Apahida – Cojocna – Ceanu Mare, Ploscoș – Turda, Iclod – Aluniș, Dej – Unguraș – Valea Ungurașului etc.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

200.000 de lei pentru suprailuminarea a 8 noi treceri de pietoni

Primăria face primul pas în suprailuminarea trecerilor de pietoni. Primele străzi unde vor fi montate sisteme de iluminat cu LED

Parcul Central devine mai atractiv noaptea. Fântâna arteziană va avea iluminat arhitectural

Ultimele Stiri
abonare newsletter