Administrație

Cum arată șantierul de pe malul Someșului, la începutul primăverii? Imagini spectaculoase surprinse cu drona. GALERIE FOTO

Lucrările de revitalizare a malurilor Someșului avansează în ritm alert și la începutul primăverii. Constructorul care a câștigat contractul a publicat o serie de fotografii cu progresul lucrărilor.

Malurile Someșului/ Foto: Simacek Urban Greening Solutions - Facebook Malurile Someșului/ Foto: Simacek Urban Greening Solutions - Facebook

 

 


Lucrările de modernizare a malurilor Someșului continuă în ritm susținut și la începutul primăverii. Vremea blândă permite desfășurarea activităților pe șantier în ritm normal deocamdată. 

 


Constructorul Simacek Urban Greening Solutions, câștigătorul licitației pentru revitalizarea malurilor Someșului a publicat o serie de fotografii cu stadiul lucrărilor la începutul primăverii.

Lucrările de revitalizare a malurilor Someșului avansează în ritm alert și la începutul primăverii/ Foto: Simacek Urban Greening Solutions - Facebook
Lucrările la malurile Someșului/ Foto: Simacek Urban Greening Solutions - Facebook

Lucrările la malurile Someșului, mai scumpe

Lucrările de modernizare a malurilor Someșului s-au scumpit în luna septembrie 2022. Consilierii locali au votat atunci actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiții. Proiectul „Revitalizarea culoarului de mobilitate aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului, zona I”, derulat din fonduri europene, costă peste 31 milioane de euro, față de 25 de milioane de euro aprobați inițial.


Valoarea totală a investiției va fi de 151.963.498 lei TVA inclus, iar durata de proiectare și execuție a lucrărilor este de 24 de luni. În 2018, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici în cuantum de 123.696.371 lei TVA inclus. Un an mai târziu a fost semnat contractul de execuție (septembrie 2019) cu Asocierea ACI Cluj, Socot SA și Simacek Facility Services Ro SRL.

Zona cuprinsă în proiectul de revitalizare are o suprafață de aproximativ 156.500 metri pătrați și cuprinde malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina precum și în zona parcurilor Rozelor și Iuliu Hațieganu.


Proiectul vizează extinderea și modernizarea rețelei de alei pietonale și velo, trotuare, precum și a spațiilor publice: plantanții de aliniament, zone verzi, dotări de agrement, locuri de joacă, mobilier urban, iluminat public, rețele wi-fi. De asemenea, este prevăzută remodelarea malurilor propriu-zise ale râului în vederea îmbunătățirii accesibilității acestuia. Aceste măsuri includ realizarea unui pod pietonal în zona Parcul Rozelor – Grigorescu, care este finalizat deja.

Mai mulți clujeni, nemulțumiți de betonarea „excesivă”

Amintim că, în nenumărate rânduri, clujenii au atras atenția față de betonarea excesivă a spațiilor veri din oraș care se află în acestă perioadă în lucrări de moderniare, cum ar fi malurile Someșului sau a parcul din spatele Teatrului Național, fără succes însă. Primarul Emil Boc susține că în ceea ce privește aceste proiecte, „merge pe mâna specialiștilor”.


„Aceste proiecte (malurile Someșului, parcul din spatele Teatrului Național – n.r) sunt făcute de către profesioniști, au fost discutate în comisiile de urbanism, unele sunt produsul unor concursuri internaționale de soluții și vă asigur că dacă mergem pe mâna specialiștilor nu greșim. O să vedeți, de exemplu, în spate la Teatrul Național, pentru că acel parc va fi gata mai repede, anul acesta, nici acolo partea aceea care apare astăzi cu zonă de piațetă nu va fi integral cu granit pentru că în jurul copacilor va fi o decupare masivă. Acum s-a montat granit să se urmeze liniile de amplasare a granitului, după care vor avea loc decupajele necesare astfel încât copacii să își urmeze traseul lor firesc. Acolo, în spatele Teatrului Național va fi o mini piațetă unde să se poată țină spectacole în aer liber, iar în rest vor fi plantați peste 64 de arbori în plus față de ce există, vor fi stații pentru biciclete, pentru încărcat mașini electrice, iluminat ornamental, toalete, loc de joacă după toate exigențele moderne prevăzute, două fântâni arteziene, se vor mai planta 1474 de arbuști, flori cu bulbi, plante perene, se reamenajează într-un stil modern toată intrarea la Teatrul Național. Vă asigur că atunci când va fi finalizat, în toamna acestui an, imaginea se va schimba complet. În derulare pot apărea păreri, respectând libertatea de exprimare, dar cred că nu greșim dacă mergem pe mâna specialiștilor”, a spus Emil Boc, în luna august, la o emisiune la radio.

Edilul a mai spus că „în Clujul acesta nu am greșit niciodată cât timp am mers pe mâna specialiștilor, nu vom greși nici de această dată”.

„Uitați-vă la toate lucrările, la bazele sportive La Terenuri sau Gheorgheni, am mers pe mâna specialiștilor și sunt lucrări de calitate, unice în România. Nu mai există oraș în țara asta care să aibă două baze sportive de asemenea amploare oferite în regim gratuit. La fel și pe malurile Someșului, proiect aflat în derulare, să se uite lumea la ansamblul proiectului, nu luați doar o piațetă care este gândită ca un loc de întâlnire pentru oameni, unde să aibă loc diverse ceremonii, diverse activități. Uitați-vă la plajă, la modul cum e gândită intrarea în Someș, uitați-vă la lucrurile care continuă dimensiunea verde. Vă asigur că nu greșim dacă mergem pe mâna specialiștilor. De ce mă întrebați doar pe mine? Luați părerea specialiștilor. Vă rog să luați membri din Comisia de Urbanism să ascultați punctele lor de vedere. Să-i întrebați pe cei care aprobă proiectele. Eu răspund public pentru tot și îmi asum această răspundere de a merge pe mâna lor”, a încheiat Boc.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Când vor putea șoferii circula pe strada General Dragalina? Boc: „Încercăm să aducem mai devreme termenul de finalizare”

Cum arată strada Mamaia după modernizare? Dispar locurile de parcare și mai mult spațiu pentru pietoni și bicicliști. GALERIE FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter