Administrație

Mobilizare pe lotul Chețani-Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania! Ar putea fi gata anul acesta - VIDEO

Constructorii Strabag și Geiger s-au mobilizat și lucrează în ritm accelerat la lotul Chețani-Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania. Tronsonul ar putea fi gata cu câteva luni înainte de termen.

Mobilizare pe lotul Chețani-Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania! FOTO: Captură ecran Mobilizare pe lotul Chețani-Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania! FOTO: Captură ecran

 

 


O filmare aeriană realizată recent arată că mobilizarea celor doi constructori, Strabag și Geiger, continuă pe Autostrada A3 Transilvania, lotul Chețani-Câmpia Turzii. Tronsonul ar putea fi deschis cu circa 8  luni înainte de termenul contractual, arătau reprezentanții Asociației Pro Infrastructură în luna martie. Termenul de finalizare este luna august a anului 2024, însă dacă lucrările își păstrează ritmul actual, ar putea fi finalizate anul acesta.

 


Lotul dintre Câmpia Turzii și Chețani are lungimea de 15,7 kilometri și, odată cu finalizarea, va fi primul lot al Autostrăzii A3 Transilvania care va leda două reședințe de județ: Cluj-Napoca și Târgu Mureș.

„Reușesc cei de la Strabag și Geiger surpriza pe  Autostrada Transilvania? (…) Rezilierea cu antreprenorul precedent, Straco, s-a făcut la un progres fizic de aproape 38%. Chiar cu unele lucrări refăcute, restul rămas de executat pentru o inaugurare (stadiu ~95%) în decembrie 2023 ar fi de aproximativ 60%, deci o medie lunară de 6,5-7%. Foarte dificil, dar nu imposibil. Ar fi o premieră ca un tronson de autostradă să fie deschis cu 8 luni înainte de termenul contractual dar cei doi constructori, Strabag și Geiger, au puterea tehnică, financiară și de management ca să producă surpriza. Este nevoie și de vreme bună, mai ales pe final de an, dar în primul rând de o mobilizare exemplară a antreprenorilor și a subcontractorilor acestora. Sperăm să reușească”, arată cei de la Asociației Pro Infrastructură.


Speranțe că A3 va lega primele două reședințe de județ, în 2023

La 20 de ani de la începerea lucrărilor pe Autostrada Transilvania, în 2023 există speranțe reale că șoseaua va lega primele două municipii reședință de județ, odată cu finalizarea a două noi sectoare, între Nușfalău și Suplacu de Barcău respectiv Câmpia Turzii și Chețani.

În proiectul lansat în 2003, se prevedea că Autostrada Transilvania pleacă de la Brașov, trece pe la Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Zalău și Oradea înainte de a se conecta cu Ungaria prin Vama Borș 2. Până acum, însă, Compania de Drumuri a realizat doar porțiuni din această arteră și nu a finalizat încă o bucată care să lege măcar două municipii reședință de județ. 


Acesta este și motivul pentru care șefii administrațiilor județene din Regiunea Nord-Vest i-au trimis o scrisoare deschisă premierului în care au solicitat accelerarea lucrărilor la acest obiectiv, a explicat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. 

„Autostrada Transilvania, care a fost atât de mult dezbătută, nu este finalizată. Pentru județul Cluj, în materie de autostrăzi, A3 este cel mai important obiectiv, pentru că prin ea legăm practic județul de granița de Vest a României. Tocmai în acest sens, toți președinții de consilii județene din Regiunea Nord-Vest am înțeles importantă acestei investiții și am făcut acea scrisoare deschisă prin care i-am cerut premierului continuarea și accelerarea lucrărilor la Autostrada Transilvania”, a declarat la începutul anului Alin Tișe. 


Până la mijlocul acestui an, pe Autostrada Transilvania va mai fi terminat și lotul Nușfălau – Suplacu de Barcău, lung de 13,5 kilometri, pe care lucrează o firmă din Turcia. Pe acest sector lucrările au început în 2021 și sunt realizate în proporție de 70 la sută.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Legătura Clujului la Autostrada Transilvania, în linie dreaptă. Două oferte depuse pentru drumul expres

Ultimele Stiri
abonare newsletter