Administrație

USR cere prioritizarea drumurilor de legătură cu Centura metropolitană și modernizarea integrală a străzii Borhanci. Viceprimar: „Contractul e semnat, urmează să fie dat ordinul de începere”

Reprezentanții USR au cerut în Consiliul local o atenție sporită din partea autorităților pentru realizarea drumurilor de legătură cu centura metropolitană, precum și modernizarea străzii Borhanci. Primăria anunță că proiectul se realizează cu prioritate, dar pe etape.

Tema prioritizării proiectului drumurilor de legătură cu centura metropolitană, dezbătută în ședința de Consiliu Local/captură foto: primariaclujnapoca.ro Tema prioritizării proiectului drumurilor de legătură cu centura metropolitană, dezbătută în ședința de Consiliu Local/captură foto: primariaclujnapoca.ro

 

 


Clujul dispune în acest an de un buget de peste 3 miliarde de lei. Bugetul Municipiului Cluj-Napoca 2023 a fost aprobat la începutul lui februarie 2023. 

 


La capitolul dezvoltare, bugetul alocat în acest an este de 1.635.689.000 Lei/332.099.365 Euro, din care pentru Metrou sunt prevăzute fonduri în valoare de 650.167.000 Lei/132.005.564 Euro. 

În ședința de îndată a Consiliului Local, întrunit vineri pentru a aproba prima rectificare bugetară, reprezentanții USR au cerut modernizarea integrală a străzii Borhanciului, dar și prioritizarea proiectului drumurilor de legătură la centura metropolitană. 


Proiectul de rectificare bugetară votat de consilierii locali prevede suplimentarea fondurilor pentru o serie de proiecte aflate în curs de derulare, precum și a celor care vizează SF-ul centurii ocolitoare a Clujului. 

„În bugetul de dezvoltare, aprobat de Consiliul local, printr-o inițiativă susținută și promovată de USR, avem incluși 8 milioane de lei pentru finalizarea studiului de fezabilitate la drumurile de legătură care fac conexiunea între centura metropolitană și cartierele Clujului”, a arătat consilierul Călin Groza (USR).


„Se așteaptă demult modernizarea străzilor Edgar Quinet, Constantin Brâncuși și Borhanciului, dar și aducerea la normalitate a carosabilului, trotuarelor, iluminatului și stațiilor de transport public. 

Pentru strada Borhanciului unde, din păcate, au loc destul de frecvent accidente de circulație, vă solicităm să evaluați, dacă este posibilă, modernizarea integrală a străzii și nu doar a porțiunii cuprinse în intersecția cu strada Constantin Brâncuși-Fagului-Erich Bergler. 


Solicităm Primăriei prioritizarea proiectului drumurilor de legătură, astfel încât să avem finalizarea studiului într-un termen cât mai scurt, pentru a se putea trece la etapa următoare, exproprieri unde este cazul și lansarea licitației pentru proiectare și execuție”, au solicitat reprezentanții USR în fața membrilor Consiliului Local. 

Când va fi modernizată strada Borhanciului?

Viceprimarul Dan Tarcea a apreciat interesul manifestat de reprezentanții USR pentru drumurile de legătură la centura ocolitoare a Clujului și a arătat că prioritizarea acestor lucrări reprezintă una dintre țintele urmărite de municipalitate.

„De la început am spus că noi prioritizăm drumurile de legătură la centura metropolitană. 

Evident, nu am putut realiza drumurile de legătură înaintea centurii ocolitoare, până nu am avut un studiu de fezabilitate aprobat și demararea procedurii pentru centura metropolitană.

Avem deja semnat contractul și actul adițional pentru aceste drumuri de legătură cu centura metropolitană, iar cele două drumuri la care dumneavoastră făceați referire, sunt prinse ca și prioritate, împreună cu alte trei drumuri la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Termenul va fi anunțat după încheierea tuturor întâlnirilor cu cei care se ocupă de această componentă de proiectare. 

Deci, contractul este semnat, urmează să fie dat ordinul de începere în aceste zile, după care vom avea și calendarul efectiv de implementare”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea. 

După cum au arătat reprezentanții Primăriei, strada Borhanciului va fi modernizată parțial (în zona intersecției cu străzile Fagului și Constantin Brâncuși), urmând ca porțiunea de drum cuprinsă între strada Erich Bergler și Borhanci să fie modernizată ulterior. 

„Am spus, actul adițional de la contractul pentru drumurile de legătură a fost semnat. 

Strada Borhanciului nu este inclusă integral, pentru că ea nu a fost prinsă de la bun început. 

Atunci când am pornit cu acest proiect al centurii metropolitane, am prevăzut drumurile de legătură. Nu a fost prevăzut drum de legătură de la strada Erich Bergler până sus, la strada Borhanciului. 

În acest an, nu este prinsă în buget, facem analiza, să vedem cum stăm cu bugetul în legătură și cu celelalte obiective pe care ni le-am propus și vom reveni la acest subiect după analiză”, a adăugat viceprimarul Clujului Dan Tarcea. 

Proiectul de rectificare a bugetului a trecut cu 22 de voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” și o neparticipare la vot. 

Anterior aprobării bugetului municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2023, USR a propus o serie de amendamente la proiectul bugetului, iar unele dintre acestea vizau tema drumurile de legătură de la Centura Metropolitană spre cartierele orașului. 

Primăria are în vedere modernizarea intersecției dintre străzile Constantin Brâncuși-Borhanci-Fagului-Romul Ladea, ca parte a proiectului de realizare a centurii metropolitane și a drumurilor conexe. 

Recent, autoritățile au anunțat că toate tronsoanele centurii metropolitane au fost scoase la licitație. Termenele de depunere a ofertelor sunt în lunile martie și aprilie.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Bugetul Municipiului Cluj-Napoca 2023 a fost aprobat. Emil Boc: „Cel mai mare buget din istoria orașului”

USR, 67 de amendamente propuse pentru bugetul pe 2023 al municipiului Cluj-Napoca. Care sunt propunerile opoziției?

Buget Cluj-Napoca 2023. Ce va face Primăria cu 619 mil. euro? 132 mil. merg pe proiectul metroului

TOATE tronsoanele centurii metropolitane au fost scoase la licitație. UN MILIARD de euro, valoarea totală a contractelor

Se mai face sensul giratoriu din Borhanci? Boc: „Nu așa rezolvăm problema circulației. Tot Borhanciul trebuie lărgit”

Ultimele Stiri
abonare newsletter