Administrație

Guvernul a aprobat acordarea sporurilor pentru angajații care lucrează cu fonduri europene. Proiecte de 2 miliarde de euro în Cluj

Guvernul a aprobat, miercuri, regulamentul în baza căruia vor fi calculate majorările salariale pentru personalulul din administraţie implicat în derularea proiectelor europene. Clujul are peste 500 de contracte pentru proiecte derulate cu finanțare din fonduri europene, în valoare de 9 miliarde de lei.

Primarii și șefii de consilii județene care se implică în atragerea de fonduri europene vor primi un spor de până la 50%/captură foto: Marcel Boloș Facebook.com Primarii și șefii de consilii județene care se implică în atragerea de fonduri europene vor primi un spor de până la 50%/captură foto: Marcel Boloș Facebook.com

 

 


Primarii și șefii de consilii județene care se implică în atragerea de fonduri europene vor primi un spor de până la 50%.

 


Clujul are peste 500 de contracte pentru proiecte derulate cu finanțare din fonduri europene, în valoare de 2 miliarde de euro.

„Premiem doar performanța”

În ianuarie 2023, Guvernul adopta o ordonanţă de urgenţă (OUG nr. 19/2023) care prevedea majorarea îndemnizaţiilor lunare pentru personalul din unităţile administrativ teritoriale care implementează proiecte europene: 


  • aparatul propriu de la nivelul consiliilor judeţene, primăriilor şi consiliilor locale 
  • personalul din cadrul instituţiilor şi serviciilor publice de interes local şi judeţean, nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile 
  • personalul implicat în implementarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă
  • preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene
  • primarii şi viceprimarii unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă.

 „În ședința de Guvern de astăzi a fost aprobat regulamentul pentru acordarea sporurilor, care vor fi majorate proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect. 

Un criteriu esențial pe care l-am introdus este că acordăm o atenție deosebită pentru promovarea hărniciei în gestionarea proiectelor de infrastructură”, a notat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.


Rregulamentul în baza căruia vor fi calculate majorările salariale pentru personalulul din administraţie implicat în derularea proiectelor europene a fost aprobat de Guvern/captură foto: Marcel Boloș Facebook.com

Potrivit documentului aprobat de Guvern, remuneraţiile personalului implicat în proiecte finanţate din fonduri europene vor fi majorate proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect, după cum urmează:

  • până la 20 ore se acordă o majorare salarială de 10%;
  • între 21-40 ore se acordă o majorare salarială de 20%;
  • între 41-60 ore se acordă o majorare salarială de 30%;
  • între 61- 80 ore se acordă o majorare salarială de 40%;
  • peste 80 ore se acordă o majorare salarială de 50%.

„Toate proiectele de succes susținute cu fonduri europene au în spate un lucru comun: echipe care au lucrat mult și eficient, în fiecare etapă, pentru a aduce rezultate.


În mediul privat, bonusurile se dau pe bază de criterii de performanță pentru ca oamenii să fie recompensați strict pe măsura aportului pe care îl aduc.

Exact pe aceeași premisă vom merge și pentru oamenii competenți din administrație care gestionează banieuropeni. 

Vrei să beneficiezi de spor? Trebuie să arăți că aduci cu adevărat schimbarea vieții comunității”, a explicat Marcel Boloș

Cluj: Proiecte de 9 miliarde de lei

Recent, reprezentanții Primăriei anunțau că municipiul Cluj-Napoca este campion la absorbția fondurilor europene, reușind să atragă 420 de milioane de euro din fonduri europene, iar proiectele aflate în pregătire și derulare sunt de ordinul miliardelor de euro.

Potrivit MIPE, proiectele finanțate din fonduri europene 2014-2020, la data de 31 decembrie 2022 însumau în Cluj un total de 9.914.008.275 lei / circa 2.016.362.854,22 euro. 

Cluj: Proiecte finanțate din fonduri europene în valoare de 9 miliarde de lei/captură foto: gov.ro

De asemenea, pentru exercițiul financiar actual, numai prin PNRR au fost depuse până acum proiecte de peste 126 milioane euro, iar municipalitatea are în pregătire proiecte de 4,5 miliarde de euro pentru proiecte precum centura metropolitană, trenul metropolitan, proiectul pentru metrou, Parcul Est, Someșul metropolitan etc. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Spor „de fonduri europene” de 50% pentru primari și șefi de CJ. Boloș: „Nu e o formă mascată de majorare a salariului”

Clujul a atras în 15 ani fonduri europene în valoare de 420 milioane de euro. Proiectele aflate în pregătire sunt de 4.5 mld. euro

abonare newsletter