Administrație

Spor „de fonduri europene” de 50% pentru primari și șefi de CJ. Boloș: „Nu e o formă mascată de majorare a salariului”

Primarii și șefii de consilii județene care se implică în atragerea de fonduri europene vor primi un spor de 50%, a anunțat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

De la stânga la dreapta: Lia Olguța Vasilescu, Marcel Boloș, Florin Birta. FOTO: Facebook/ Asociația Municipiilor din România

 

 


Guvernul vrea să majoreze la 50% sporurile primarilor și ale președinților de consilii județene dacă gestionează proiecte finanțate din fonduri UE. Până acum, primarii primeau un bonus fix de 25% pentru gestionarea proiectelor cu fonduri europene, însă, potrivit unui proiect de OUG, valoarea sporului va crește până la 50% din salariul de bază. 

 


„E nevoie de o uniformizare a procentului ca să stimulăm atragerea de fonduri europene”, a declarat ministrul Marcel Boloş la Digi24.

Ce sporuri vor fi oferite primarilor „harnici”?

Primarii și președinții de consilii județene vor fi evaluați în funcție de criterii naționale, dar în principal în funcție de câte proiecte gestionează într-un an. Pentru un singur proiect, majorarea e de 15%, pentru două – 20%, în timp ce pentru trei sau mai multe 25%, la care se adaugă și partea fixă de 25%. Până acum, spor de până la 50% aveau doar funcționarii publici care lucrează la proiectele cu fonduri europene și sunt evaluați buni sau foarte buni. 


„Resursa umană calificată e esențială ca să atragem bani europeni. Fără resursa umană și motivarea corespunzătoare nu avem instrumentele necesare pentru a gestiona acești bani.

Urmează să facem modificări la cadrul legislativ național a indicatorilor în baza cărora se acordă acest spor. Până acum era vorba de numărul de proiecte, sporul maxim era 25%. Urmează să ajustăm indicatorii de performanță ca să stimulăm autoritățile locale să atragă banii europeni. Greul e pe umerii autorităților locale, pe ei trebuie să îi stimulăm  corespunzător că România să își poată dezvoltă localitățile.


E vorba de numărul de proiecte contractate, pentru care se încheie contract de finanțare. Scopul e să gestionăm instrumentele pe care le creăm pentru gestionarea personalului, să legăm atragerea de fonduri de nivelul acordat pentru acest nivel de sporuri.  Aceste sporuri sunt ca să avem o resursă umană bine pregătită care e implicată în procesul de absorbție.

Ce e mai important? Să atragem 80 de miliarde de euro sau să ne plângem că se ia acest spor? Acest spor nu se ia dacă nu sunt încheiate contracte de finanțare, aici e secretul pentru acordarea acestui spor, să avem contracte de finanțare.


Primarul care își face treaba merită cu vârf și îndesat acest spor dacă are contracte de finanțare și proiecte atrase. Muncă lui zilnică, faptul că renunță la multe lucruri din viață ca să o ducă mai bine comunitatea, asta ne motivează ca să acordăm acest spor.

Nu e o formă mascată de majorare a salariului, ci o formă directă de a stimula conducătorii de instituții – primarii și consilii județene pentru atragerea de fonduri și e un demers pe care l-am făcut și îl considerăm echitabil”, a declarat Marcel Boloș.

CITEȘTE ȘI:

Peste 200 de echipamente medicale din fonduri europene pentru Spitalul Județean. Investiție de peste 15 mil. lei

abonare newsletter