Administrație

Ce se mai aude de radarele fixe care trebuiau montate pe străzile din Cluj-Napoca? Boc: „În fiecare an cer și în fiecare an se promite”

Emil Boc a discutat la începutul anului despre posibilitatea introducerii în anumite zone din oraș a radarelor fixe, pentru reducerea numărului de accidente. Ce se mai aude despre acest proiect?

Ce se mai aude de radarele fixe care trebuiau montate pe străzile din Cluj-Napoca?/ Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook Ce se mai aude de radarele fixe care trebuiau montate pe străzile din Cluj-Napoca?/ Foto: Municipiul Cluj-Napoca - Facebook

 

 


În Cluj-Napoca a funcționat un asemenea radar fix pe Calea Dorobanților, însă rolul acestuia a fost mai degrabă de avertizare, fără forță juridică. 

 


Întrebat într-o intervenție telefonică la un post de radio local despre instalarea de radare fixe pe străzile din Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a răspuns că nu există cadru legal pentru acest lucru. 

„Întrebați mai sus. Eu tot cer asta, prin Asociația Municipiilor din România, aproape în fiecare an, și în fiecare an ni se promite că se face. Sper ca până la urmă Parlamentul să modifice legea și să ne permită. Noi nu avem plan legal să le amplasăm prin forță juridică. Avem bani, avem radare, avem tot ce trebuie, dar nu avem cadru legal. Eu cred că este o măsură bine venită, eu o susțin, în zone critice”, a declarat Edilul la un post de radio local.


Legea care stabileşte măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier a fost promulgată, la final de 2022, de preşedintele Klaus Iohannis. Noua lege vizează monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice într-un sistem integrat şi reglementează condiţiile în care pot fi utilizate datele colectate astfel.

Actul normativ prevede instituirea Sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, sistem de interes naţional, complementar sistemelor inteligente de transport. Monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice se realizează prin intermediul sistemelor de transport inteligente, parte integrantă din drum, într-un sistem integrat şi interoperabil.


Pe ce străzi ar putea fi instalate radare fixe

Exact în urmă cu un an de zile, în ianuarie 2022, edilul Emil Boc s-a referit la tema introducerii radarelor fixe pe străzile din Cluj-Napoca

La o distanță de un an, proiectul ar putea să se concretizeze. 


Radarele fixe ar putea fi instalate pe următoarele străzi:

  • Bulevardul 21 Decembrie 1989,
  • Strada Frunzișului, 
  • Bulevardul Muncii, 
  • Strada Moș Ion Roată dar și în alte zone din oraș. 

CITEȘTE ȘI:

FOTO Primul radar fix din Cluj-Napoca este deja în teste pe strada Dorobanților

Radare fixe pe străzile din municipiu. Boc: „Ar diminua numărul accidentelor, iar șoferii n-ar mai face «liniuțe»”

Ultimele Stiri
abonare newsletter