Administrație

Primăria Cluj-Napoca scoate 2.000 de RABLE de pe străzile și trotuarele orașului, în 2023

Buget de 6 milioane de lei, alocat de Primăria Cluj-Napoca în 2023 pentru „eliminarea” mașinilor mai vechi de 15 ani din oraș.

Primăria Cluj-Napoca scoate 2.000 de RABLE de pe străzile și trotuarele orașului, în 2023, FOTO: Facebook/ Emil Boc Primăria Cluj-Napoca scoate 2.000 de RABLE de pe străzile și trotuarele orașului, în 2023, FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Proprietarii de mașini uzate mai vechi de 15 ani pot beneficia de Programul „Rabla local”, începând de anul acesta. Primăria Cluj-Napoca alocă un buget de 6.000.000 de lei pentru casarea a 2.000 de mașini uzate de pe raza municipiului.

 


În program se încadrează orice autoturism, microbuz, autoutilitară ușoară sau autospecială/ autospecializată ușoară, mai vechi de 15 ani și care are încă elementele esențiale. Îmn schimb, proprietarii care cedează aceste autovehicule vor primi 3.000 de lei, fără obligația de a achiziționa un alt autoturism.

Ce condiții trebuie să îndeplinească autovehiculele?

Pentru a fi eligibil pentru programul „Rabla local”, autovehiculul uzat trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții de eligibilitate prevăzute în ghid:


  • Este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT înregistrat;
  • La data participării în program, are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
  • Are norma de poluare Euro 3 sau inferioară;
  • Conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamentele electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație);

Proprietarul autovehiculului uzat trebuie să fie persoană fizică cu domiciliul sau reședința pe raza UAT-ului solicitant de finanțare și să dețină în proprietate un autovehicul uzat înregistrat pe numele său de cel puțin 5 ani și să se afle în evidențele fiscale ale UAT solicitant de finanțare. El trebuie să nu aibă obligații restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și bugetul local și să nu fie condamnat pentru infracțiuni împotriva mediului. 

2.000 de rable, „scoase” din oraș

Municipiul Cluj-Napoca va participa la Programul casarea autovehiculelor uzate, în anul 2023, pentru un număr de 2.000 de autovehicule, în limita a 6.000.000 de lei. Suma de 6.000.000 de lei este cuprinsă în proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca, supus dezbaterii publice în 17 ianuarie. În cadrul unei sesiuni, un solicitant poate obține finanțare pentru cel mult 50.000 de autovehicule uzate. 


Etapa consultării publice are loc în perioada 31 ianuarie – 15 februarie 2023. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.

200.000 mașini casate, la nivel național

În cursul anului 2023, cu sprijinul programului Rabla local, Ministerul Mediului şi-a propus casarea altor 150-200.000 de mașini vechi.


„Față de 2020, anul trecut am dublat numărul de rable scoase din circulație și dacă anul acesta începem și cu programul Rabla Local, prin care sprijinim autoritățile locale să plătească cei 3.000 de lei pentru mașinile mai vechi de 15 ani, cu siguranță, și acolo vom ajunge la 150-200 de mii de mașini vechi scoase din circulație într-un an”, a afirmat ministrul Mediului, Tanczos Barna, la TVR Info.

Programul privind casarea autovehiculelor uzate, numit, în mod neoficial, Rabla Local, ar fi trebui să înceapă în cursul anului 2022, dar a fost amânat în toamnă pentru prima parte a lui 2023, potrivit unui anunț al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Astfel, persoanele fizice care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi, de la primăria de care aparțin, un stimulent în valoare de 3.000 de lei, fără a fi obligați să folosească banii obținuți astfel pentru a cumpăra o mașină nouă.

CITEȘTE ȘI:

România, cimitirul rablelor din Europa. Boc se plângea de mașinile vechi care ocupă trotuarele

Ultimele Stiri
abonare newsletter