Administrație

Canalul Morii intră în proces de modernizare. Spațiul de peste 3 hectare va fi reamenajat într-un an de zile

Canalul Morii, cu o suprafață generoasă de 3,2 hectare, intră în proces de modernizare. Primăria a semnat contractul de peste 24 milioane de lei.

Canalul Morii - Parcul Rozelor / captură foto Emil boc Facebook.com Canalul Morii - Parcul Rozelor / captură foto Emil boc Facebook.com

 

 


Amenajarea Canalului Morii intră în linie dreaptă. Primăria Cluj-Napoca a semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor necesare pentru amenajarea culoarului Canalul Morii-tronson Parcul Rozelor. 

 


„Clujul Verde: Canalul Morii - 3,2 hectare - intră în proces de modernizare

Am semnat, în Sala de Sticlă a Primăriei municipiului Cluj-Napoca, contractul de proiectare (faza PT) și execuție a lucrărilor pentru „Amenajare parc pe culoarul Canalul Morii – tronson Parcul Rozelor”, a notat primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook.  


CITEȘTE ȘI: 
Canalul Morii, „sufletul” Clujului. Cursul de apă, în prim-planul mai multor proiecte ale Primăriei Cluj-Napoca - GALERIE FOTO

Terenul propus pentru realizarea investiției are o suprafață de 32.669 mp și este situat în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în zona adiacentă Parcului Rozelor. 

Tronsonul include malurile Canalului Morii, între Someș și str. Plopilor, fiind de asemenea incluse culoarul Pârâului Calvaria, între str. Plopilor și Canalul Morii și zonele de legătură cu principalele funcțiuni adiacente - Parcul Rozelor, zona de locuit către str. Arinilor.


Semnarea contractului pentru amenajarea Canalului Morii - tronson Parcul Rozelor/ captură foto Emil Boc Facebook.com

În proiectul de modernizare e inclusă și amplasarea unui număr de 136 locuri pentru biciclete sau trotinete, precum și a 7 stații de încărcare (21 posturi) pentru biciclete și trotinete electrice. În cadrul proiectului sunt propuși spre plantare 251 arbori.

Principalele caracteristici tehnice:


Spațiu verde amenajat total: 23.205 mp

Suprafață totală amenajări pietonale: 6.436 mp

Suprafață totală plantată (gazon/plante/arbori): 18.749 mp

Suprafață carosabilă totală: 3.003 mp

Suprafață construită totală (toaletă automată și două chioșcuri comerciale): 25 mp

Executantul lucrărilor: SC TCI CONTRACTOR GENERAL SA

Canalul Morii  - tronson Parcul Rozelor - proiect de modernizare de peste 24 milioane de lei/captură foto Emil Boc Facebook.com

Valoarea lucrărilor: 24.589.207 lei fără TVA, din care servicii de proiectare: 974.875,00 lei fără TVA, iar execuția lucrărilor: 23.614.332,00 lei fără TVA.

Durata de realizare a proiectului este de 15 luni, din care 3 luni servicii de proiectare și 12 luni pentru execuția lucrărilor.

Parc pe Canalul Morii, lângă Parcul Rozelor

Conceptul de amenajare a unui parc cu tematică acvatică pe Canalul Morii a fost prezentat de ani buni și pare că intră în sfârșit în linie dreaptă. Proiectul face parte dintr-un program de reabilitare a spațiului public care cuprinde zona adiacentă Parcului Rozelor, malurile Canalului Morii, Pârâul Clavaria.

Obiectivele urmărite prin implementarea proiectului se referă atât la creșterea calității spațiilor verzi din oraș, cât și la reducerea poluării și crearea unui spațiu adecvat pentru petrecerea timpului liber. Suprafața totală amenajată prin proiect va fi de 32.917 mp, urmând să fie amenajată o zonă de  agrement și de petrecere a timpului liber cu spații verzi și dotări publice, destinate tuturor categoriilor de vârstă. Caietul de sarcini prevede totodată că documentațiile tehnico-economice trebuie să ţină seama de cerinţele de accesibilitate ale persoanelor cu dizabilități, precum și de conceptul de proiectare pentru toate categoriile de utilizatori.

De altfel, pentru amenajarea spațiului, autoritățile au demarat, în vara anului trecut, exproprieri pe mai multe străzi din cartierul Plopilor. Primăria va expropria o suprafață de 11.569 metri pătrați imobil și 33 metri pătrați suprafață construită. Suma totală alocată pentru despăgubiri este de 13,02 milioane de lei.

CITEȘTE ȘI:

Primul parc pe Canalul Morii, la Cluj! Proiectul de 24,5 mil. lei, prin care se oferă „o nouă față” cursului de apă, are constructor

Canalul Morii, „sufletul” Clujului. Cursul de apă, în prim-planul mai multor proiecte ale Primăriei Cluj-Napoca - GALERIE FOTO

abonare newsletter