Administrație

Bani pentru ONG-urile din Cluj în 2023. „Universitatea Cluj va primi o creștere mai mare”

Bugetul Clujului pentru 2023 este mai mare cu 17,9% decât bugetul municipiului pentru anul trecut. Câți bani vor primi asociațiile culturale și sportive în acest an?

Bani pentru ONG-urile din Cluj în 2023/captură foto Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com Bani pentru ONG-urile din Cluj în 2023/captură foto Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

 

 


Bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2023 este de aproape 619 milioane de euro, sumă ce include și alocările necesare derulării investiției pentru metrou. 

 


Creșterea bugetului față de anul trecut este mai mare cu 17,9%, sau cu 49% mai mare, dacă includem și alocările financiare destinate metroului. 

Câți bani vor primi ONG-urile în 2023

Edilul Emil Boc a fost întrebat, în ședința de prezentare a bugetului Clujului 2023, de săptămâna trecută, de ce alocare va dispune Primăria pentru asociațiile de sănătate, culturale și sportive. 


Potrivit edilului, administrația locală nu intenționează să reducă fondurile pentru ONG-uri, astfel încât cea mai mică alocare va fi egală cu cea de anul trecut. 

Iar creșterea fondurilor destinate asociațiilor culturale și sportive, sau pentru culte, va fi operată în marja creșterii bugetare de 17,9%.


„Nici o structură din cele câteva componente – culte, sport, sănătate, nu va primi mai puțini bani decât anul trecut. 

Toate aceste structuri vor primi fonduri cel puțin cât au primit anul trecut. 


Iar în marja de creștere a bugetului orașului, care este cu 17% mai mare decât anul trecut, vor avea minim cât au primit anul trecut, maxim în limita creșterii bugetului cu 17%. 

Creșterea de 17% e fără banii destinați proiectului metroului, aceștia fiind câștigați din fonduri europene de Primărie împreună cu Guvernul României”, a declarat edilul Emil Boc în ședința de prezentare a bugetului Clujului 2023, de săptămâna trecută. 

Mai mulți bani pentru Universitatea Cluj

Cu toate acestea, primarul Emil Boc a oferit asigurări că alocarea fondurilor pentru Universitatea Cluj va fi mai mare în acest an. 

„Aparte va fi discutat cazul Universității Cluj, care va primi o creștere mai mare, sper eu, de 18%. 

Cu siguranță mai mare”, a conchis primarul Emil Boc. 

Spre exemplu, în 2022, Primăria a dispus de un buget de 4,5 mil. euro, bani din bugetul local pentru susținerea ONG-urilor culturale și sportive:

  • Proiecte culturale - 11.250.000 lei (dintre care 500.000 de lei pentru proiecte cu caracter social)  
  • Proiecte structuri sportive  - 10.450.000 lei.

De asemenea, Asociația Sportivă Fotbal Club Universitatea Cluj a încasat anul trecut cea mai mare sumă din fondurile alocate pentru sectorul sportiv, o finanțare de 4.000.000 de lei (800.000 euro) de la bugetul local pe anul 2022. Suma a fost oferită ca formă de sprijin pentru lupta spre accederea în Liga 1.

CITEȘTE ȘI:

4,5 mil. euro, bani din bugetul local pentru susținerea ONG-urilor culturale și sportive

Bani pentru sport de la Primăria Cluj-Napoca. Cea mai mare finanțare, primită de „U” Cluj

Buget Cluj-Napoca 2023. Ce va face Primăria cu 619 mil. euro? 132 mil. merg pe proiectul metroului

Ultimele Stiri
abonare newsletter