Administrație

În Cluj au fost emise peste 5.000 de buletine electronice. Proiectul se va extinde la nivel național

Cluj-Napoca este primul oraș care implementează cărțile electronice de identitate, fiind emise deja mai bine de 5 mii de buletine electronice. Proiectul urmează să fie extins în toată țara.

Carte de identitate electronică/ sursa: depabd.mai.gov.ro Carte de identitate electronică/ sursa: depabd.mai.gov.ro

 

 


Din august 2021, în Cluj se desfășoară proiectul-pilot privind emiterea cărților de identitate electronice. Până în prezent au fost emise deja un număr de 5.287 de buletine electronice, potrivit ministrului Afacerilor de Interne, Lucian Bode. 

 


Mai mult, după cum arată autoritățile, emiterea cărților de identitate electronice va fi implementată și la București, apoi la nivel național, cel mai probabil începând cu vara anului viitor.

„Avem un proiect pilot în implementare în municipiul Cluj-Napoca. 


Au fost emise deja 5.287 de cărţi electronice de identitate. Până în vara anului viitor, vom extinde la nivel naţional emiterea cărţii electronice de identitate. Astfel, estimăm la nivelul municipiului Bucureşti, în intervalul iunie-iulie anul viitor, vom începe să implementăm acest proiect, iar continuarea extinderii la nivelul marilor municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023.

Cartea de identitate electronică, ca şi semnătura digitală calificată, va permite cetăţeanului autentificarea în sistemul informatic, în sistemele informatice ale Ministerului de Interne şi în sistemele informatice ale instituţiilor publice sau private. Acest instrument modern de validare a identităţii va facilita accesul cetăţeanului la multiple servicii electronice, fie că vorbim de servicii bancare, sociale, financiare, cu efecte majore în simplificarea relaţiei cu autorităţile publice, creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice”, a declarat, joi, ministrul de Interne Lucian Bode, în cadrul unei conferințe liberale desfășurate în Capitală.  


 

Opt milioane de români cu buletine electronice 

Bode a explicat că pentru acest proiect există finanţare de 200 de milioane de euro, iar obiectivul ministerului este ca între cinci şi opt milioane de cetăţeni să deţină carte electronică de identitate până la finalul anului 2026.

Buletin electronic de Cluj


Începând cu august 2021, municipalitatea clujeană anunța desfășurarea programului de eliberare a cărții de identitate electronice. 

Proiectul-pilot,  în premieră la Cluj-Napoca, a fost lansat în prezența ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode și a primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în 2 August 2021/ sursa: primariaclujnapoca.ro

Cărțile de identitate cu cip au dimensiunea unui card bancar și, pe lângă datele care se regăsesc și pe cărțile de identitate clasice, stochează o amprentă facială și două amprente digitale ale solicitantului.

Noul document de identitate asigură cetățenilor garanții suplimentare de securitate, iar instituțiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise.

Cartea electronică de identitate oferă titularului accesul la servicii la nivel național și european și asigură suportul tehnic necesar în vederea folosirii semnăturii electronice ceea ce va contribui la reducerea birocrației în relațiile cetățenilor cu autoritățile publice. De asemenea, conține suportul electronic aferent cardului național de asigurări sociale de sănătate, cu interfața contact și suport electronic de tip contactless, specific documentelor electronice de călătorie.

CITEȘTE ȘI:

Cărți electronice de identitate, emise din 2 august în Cluj! Se vor face pe bază de programare

Primele cărți de identitate electronice vor fi eliberate în septembrie, la Cluj

abonare newsletter