Administrație

Castelul Banffy de la Răscruci, plin de surprize! În curând încep lucrările la parc - FOTO

Lucrările la Castelul Banffy de la Răscruci înaintează și se vor extinde în curând la parcul din curtea clădirii.

Lucrările la Castelul Banffy de la Răscruci înaintează. FOTO: Facebook/ Vakar Istvan Lucrările la Castelul Banffy de la Răscruci înaintează. FOTO: Facebook/ Vakar Istvan

 

 


Castelul Banffy de la Răscruci este în curs de reabilitare în prezent și va fi redat circuitului turistic în vara anului 2023.

 


 Lucrările de reabilitare sunt îngrunate însă în permanență de noi provocări cărora constructorii trebuie să le găsească rezolvarea, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan.

„Am inspectat stadiul lucrărilor de reabilitare a castelului Bánffy de la Răscruci. Este un proiect uriaș, deoarece trebuie realizate multe sarcini de restaurare și reabilitare. În ceea ce privește lucrările de restaurare din lemn și piatră acestea înaintează în ritm alert sub supravegherea lui Rostás Árpád și Kolozsi Tibor. 


Lucrările la Castelul Banffy de la Răscruci înaintează. FOTO: Facebook/ Vakar Istvan

 Renovarea a fost îngreunată și de situații neașteptate, întrucât vechea clădire ascunde multe secrete, iar constructorii s-au confruntat și cu probleme neplanificate apărute în timpul procesului și care trebuiau rezolvate. Lucrările de amenajare a parcului vor începe și ele în curând.

Castelul Bánffy de la Răscruci și parcul care îl înconjoară este una dintre nestematele județului Cluj, iar datorită renovării din fonduri europene, acest ansamblu unic își va recăpăta strălucirea de odihnioară!”, a anunțat vicepreședintele CJ Cluj.


Lucrările la Castelul Banffy de la Răscruci înaintează. FOTO: Facebook/ Vakar Istvan

Încep lucrările la parc

Până la completa finalizare a proiectului, constructorul va trebui să mai realizeze inclusiv restaurarea, din punct de vedere istoric, a parcului aferent, parc care cuprinde lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul, fântâna ornamentală etc.

Consiliul Judeţean Cluj a demarat în mai 2021 lucrările de reabilitare a ansamblului-clădire Castel Banffy şi a parcului-monument din localitatea Răscruci, comuna Bonţida, investiţie de 27,6 mil. lei (5,7 milioane de euro), finanţată din fonduri europene.


Lucrările la Castelul Banffy de la Răscruci înaintează. FOTO: Facebook/ Vakar Istvan

Lucrările de restaurare şi conservare a ansamblului monument istoric vizează atât zidurile interioare şi exterioare, compartimentările, finisajele, instalaţiile de utilităţi, cât şi componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn şi lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, şemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripţiile, etc.

CITEȘTE ȘI:

Castelul Banffy din Răscruci, reabilitat în proporție de 40%. Va fi redat circuitului turistic în vara anului 2023

Ultimele Stiri
abonare newsletter