Administrație

Ca la noi la nimeni. Condițiile jalnice în care învață elevii din comunele din Cluj. Primarii stau cu mâna întinsă la Consiliul Județean

Școala a început de aproape o lună, dar în județul Cluj sute de copii învață în frig, în săli de clasă pline cu fumul de la sobă sau cu infiltrații de apă în pereți.

Elevii stau îmbrăcați în sălile de clasă. Sursă foto scoalacutca.ro Elevii stau îmbrăcați în sălile de clasă. Sursă foto scoalacutca.ro

 

Primăriile din județul Cluj cer peste 180.000 de euro din fondul de rezervă al Consiliului Județean pentru lucrări de reparații la grădinițe și școli, cumpărarea de centrale termice sau de noi microbuze pentru transportul elevilor.


Astfel, primarul comunei Borșa a solicitat acordarea unui ajutor în sumă de 176.000 lei din fondul de rezervă al judeţului pentru reparații curente la grădinița din comună. Comuna Borșa menționează că în urma fenomenelor meteorologice periculoase produse în perioada 20 – 22 august, acoperișul grădiniței a fost avariat, existând infiltrații de apă prin plafon, astfel fiind afectată activitatea preșcolarilor. 

„Am luat măsuri de urgență în vederea reparării acoperișului. Am solicitat această sumă în regim de urgență având în vedere că activitatea preșcolarilor a început la 5 septembrie, iar primăria nu dispune de suma necesară reparațiilor”, au transmis reprezentanții Primăriei Borșa.


Și primarul comunei Cășeiu a solicitat acordarea unui ajutor în sumă de 70.000 de lei din fondul de rezervă al bugetului local al județului, tot pentru lucrări de reparații majore la Grădinița Sălătruc și la Școala Cășeiu.

„În urma fenomenelor meteorologice din această perioadă s-au produs daune la pereții exteriori ai clădirilor de învățământ din comună, iar apa se infiltrează în interior și este nevoie să se intervină la repararea sistemului pluvial al acoperișului. La școala din Cășeiu s-au deteriorat câteva panouri de gard care pun în pericol siguranța elevilor. Suma necesară nu poate fi alocată din bugetul local din cauza lipsei de fonduri”, spune edilul din Cășeiu.


Comunele Sânmărtin, Mica și Panticeu au cerut bani pentru centrale termice.

Comuna Sânmărtin are nevoie de 110.000 lei din fondul de rezervă al județului, pentru reabilitarea termică la Școala gimnazială Cutca.


„Comuna Sânmărtin menționează că Școala din Cutca are nevoie de o centrală termică deoarece în prezent încălzirea se face cu ajutorul unor sobe de teracotă vechi, motiv pentru care activitatea didactică se realizează în condiții neprielnice (fum, frig). Primăria se află într-o situație de maximă dificultate financiară”, transmite Consiliul Județean Cluj.

Comuna Mica a solicitat 130.000 lei pentru achiziția unei centrale termice la Școala din Sânmărghita.


„Centrala actuală este veche (peste 15 ani), iar în prezent nu mai are randamentul necesar încălzirii unității de învățământ din localitatea Sânmărghita. Primăria nu are posibilitatea de a aloca din bugetul local suma menționată”, transmit autoritățile locale.

La rândul lui, primarul comunei Panticeu a solicitat acordarea unui ajutor în sumă de 160.000 de lei din pentru o centrală termică pentru Școala gimnazială „Iuliu Hațieganu” Panticeu. 

„Comuna Panticeu menționează că școala are nevoie de o centrală termică nouă deoarece centrala actuală s-a defectat și nu mai poate fi reparată, iar pentru buna desfășurare a procesului de învățământ a celor 300 de elevi este nevoie de încălzire corespunzătoare. Suma precizată este imposibil de suportat din bugetul local fiind o comună mică cu buget limitat”, spune forul județean.

În final, primarul comunei Tritenii de Jos a cerut de la Consiliul Județean Cluj 250.000 de lei pentru a cumpăra un microbuz nou.

„Cei 85 de elevi care fac naveta la Școala din Tritenii de Jos au mare nevoie de un microbuz nou pentru a putea ajunge la școală având în vedere că cel vechi se află într-o stare avansată de uzură și nu mai poate fi reparat. Primăria este dispusă să contribuie cu suma de 100.000 de lei pentru achiziționarea microbuzului”, transmit reprezentanții Primăriei.

CITEȘTE ȘI:

Casele construite ilegal la Cluj, DEMOLATE! Primăria caută o firmă care să desființeze construcțiile fără autorizație

Primăria Cluj-Napoca vrea să revoluționeze achizițiile publice. Emil Boc: „Intrăm și noi în rând cu lumea europeană”

Programul „Masa caldă în școli”, instrument politic? Peste 63% dintre școlile înscrise au fost alese din localități conduse de primari PNL

abonare newsletter