Administrație

Drumul de acces spre Arborele de Sequoia din Săcuieu va fi modernizat! Copacul are peste 100 de ani și 40 m înălțime. FOTO

Se modernizează drumul de acces spre cel mai impunător arbore din județul Cluj, Arborele de Sequoia din comuna Săcuieu. Copacul are o circumferinţă pe care abia o cuprind patru persoane.

Drumul de acces spre Arborele de Sequoia din Săcuieu, cel mai impunător arbore din județul Cluj, se modernizează / Foto: Consiliul Județean Cluj - Facebook Drumul de acces spre Arborele de Sequoia din Săcuieu, cel mai impunător arbore din județul Cluj, se modernizează / Foto: Consiliul Județean Cluj - Facebook

 

 


Consiliul Județean Cluj a emis autorizația de construire pentru executarea lucrărilor de asfaltare a drumului de acces spre obiectivul turistic „Arborele de Sequoia” din comuna clujeană Săcuieu.

Drumul vizat pornește din drumul comunal 129 spre satul Rogojel, care se desprinde, la rândul lui, din drumul județean 103H, având o lungime de 1,4 km.


„Monumentul natural, unicat în țară, a reprezentat mereu o atracție turistică, motiv pentru care sprijinim autoritățile locale ori de câte ori doresc să pună în valoare aceste obiective turistice. Orice îmbunătățiri de infrastructură reprezintă un plus pentru viața și confortul comunității și al turiștilor”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Finanțare din Programul „Anghel Saligny”

Principalele lucrări care se vor derula pe acest sector vizează lărgirea părții carosabile, înlocuirea podețelor, realizarea de acostamente și benzi de încadrare, respectiv reconfigurarea sistemului rutier prin așternerea straturilor de balast și piatră spartă.


Lucrările se vor finaliza prin așternerea unui strat de asfalt.

În valoare de 1,4 milioane de lei, investiția este realizată de Primăria comunei Săcuieu, în baza unei finanțări asigurate din Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.


Prin asfaltarea acestui drum turistic se urmărește creșterea siguranței și confortului deplasării, mărirea fluenței traficului, eliminarea degradărilor părții carosabile și exploatarea potențialului turistic al zonei.

Arborele de Sequoia din Săcuieu are peste 100 de ani

Arborele de Sequoia din județul Cluj, aflat pe „Dealul Domnului”, între comuna Săcuieu și satul Rogojel, este cel mai impunător arbore din Munții Apuseni. Acesta a fost plantat în urmă cu mai bine de 100 de ani, la poalele Masivului Vlădeasa, de baronul ungur Gal Silvestru.


Arborele de Sequoia din comuna Săcuieu, unul dintre puținele exemplare din România / Foto: Consiliul Județean Cluj

Acesta este unul dintre puținele exemplare de Sequoia gigantică din țară, adus acum mai bine de un secol din S.U.A. Copacul a fost plantat lângă reşedinţa de vară a fostului moșier Gal Silvestru de la Cărmăzan, teritoriu ce ulterior a primit denumirea de „Dealul  Domnului”, se arată pe site-ul turismsacuieu.ro.

Arborele are o circumferință pe care abia o cuprind patru persoane, iar trunchiul se desprinde în două tulpini gemene.

Aceste tulpini se înalță semețe peste arborii din jur la peste 40 metri înălțime. Arborele de Sequoia din comuna Săcuieu este un monument al naturii și un obiectiv turistic important pentru județul Cluj.

CITEȘTE ȘI:

Cel mai bătrân frasin din Europa se află la Cluj. Are peste 300 de ani. GALERIE FOTO

Cei mai bătrâni copaci din oraș veghează asupra clujenilor de sute de ani. GALERIE FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter