Monitorul Cartierelor

Cei mai bătrâni copaci din oraș veghează asupra clujenilor de sute de ani. GALERIE FOTO

Cei mai bătrâni copaci din Cluj-Napoca se află atât în parcurile din oraș, cât și în curțile noastre. Pe mulți dintre ei probabil nu i-am observat, chiar dacă veghează asupra clujenilor de sute de ani.

 

 


În municipiul Cluj-Napoca există 10 copaci încărcați de valori și semnificație istorică. Unii dintre ei dăinuie de peste 200 de ani, lucru care îi face să fie extrem de valoroși. Chiar dacă aceștia sunt incluși într-un plan urbanistic de acum aproximativ 10 ani, nu au statut legal protejat.

 


Din păcate, din cauza lipsei de aparatură dezvoltată, vârsta exactă nu poate fi identificată încă, dar ce se poate știi este faptul că acești arbori sunt de-a dreptul „biblioteci” pline cu informații și valori, după spusele lui Tibor Hartel, profesor la Departamentul de Biologie și Ecologie, din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

„Sigur arborele ne-ar vorbi despre variații climatice, diverși factori de poluare care s-au depozitat între inelele de creștere, deci putem spune că este ca o bibliotecă. Atât de multe informații sunt stocate în arborii bătrâni, dacă nu chiar mai multe decât într-o bibliotecă. Și evident că tăierea unui astfel de arbore înseamnă 30 de minute de lucru, dar cu asta s-a șters o mulțime de valori și informații foarte importante. Multe detalii nici nu pot fi descifrate pentru că nu avem tehnologiile necesare”, a declarat Tibor Hartel pentru monitorulcj.ro.


Mai jos puteți observa dimensiunile și vârstele estimate pentru câteva exemplare de arbori bătrâni din municipiul Cluj-Napoca, trecute de profesorul Adrian Pătruț în Raportului de Mediu pentru Planul Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca, 2011.

Cei mai bătrâni copaci din Cluj-Napoca: peste 200 de ani

Cel mai bătrân arbore din orașul de pe Someș este un frasin din Parcul sportiv universitar „Iuliu Hațieganu”, de pe strada Pandurilor numărul 7, (are circumferința trunchiului de 508 cm). Acesta supraviețuiește printre noi de 210-240 de ani, fiind martor a multor schimbări din jurul său care au fost realizate în urmă cu mai bine de două secole.


Doi alți arbori din Cluj-Napoca au vărsta la fel estimată, apropiindu-se de acest arbore unic. Un frasin și un stejar au vârsta de aproximativ 200-230 de ani (cu circumferința trunchiului de 530 cm). Stejarul este situat pe Aleea Muzeului Etnografic, în apropierea Parcului Etnografic „Romulus Vuia”. Frasinul (cu circumferința trunchiului de 439 cm) se află în curtea dintre construcțiile de pe strada Moților 28, strada Moților 30 și Cardinal Iuliu Hossu 33.

În curtea unei case din Grigorescu există un alt frasin care trăiește o viață lungă de peste două secole, mai exact de aproximativ 200-220 de ani (circumferința trunchiului 430cm). Un arbore din aceeași specie se află în Parcul Copiilor de pe Aleea Stadionului și le face umbră vizitatorilor săi de aproximativ 190-210 ani (circumferința trunchiului 430 cm).


Copaci din Cluj-Napoca ce dăinuie de mai bine de un secol

Un stejar din Campusul Hașdeu are aproape 200 de ani. Vârsta este estimată la 170-200 de ani și are circumferința de 420 cm. Cu aceeași circumferință a trunchiului și situat în Hașdeu, un alt ștejar are în jur de 150-180 de ani. Locația exactă este în spatele Căminului 7. Cei doi arbori din campusul studențesc au vegheat cu grijă asupra multor generații de studenți, care poate s-ar fi așejat la umbra lor pentru a se pregăti de sesiunea de examene.

În Parcul sportiv Universitar „Iuliu Hațieganu”, unde se află și cel mai bătrân frasin din municipiu, regăsim un plop negru care trăiește de 130-150 de ani (gros de 744 cm). Un alt plop negru cu o semnificație istorică imensă este situat în Parcul Rozelor, între terenurile de tenis. Are aproximativ 100-150 de ani și este extrem de gros, având circumferința trunchiului de 920 cm.

Grădina Botanică are și ea astfel de copaci cu vârste impresionante. Acolo se află un plop negru cu vârsta între 130-140 de ani, gros de 757 cm, care îi impresionează pe vizitatori.

CITEȘTE ȘI:

Cel mai bătrân frasin din Europa se află la Cluj. Are peste 300 de ani. GALERIE FOTO

 

Unul dintre cei mai groși scoruși din Europa se află lângă o comună din Cluj! Ce grosime are? FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter