Administrație

Contractul pentru actualizarea PUG-ului, REZILIAT. Boc: „Au sfidat Clujul!”. Când expiră actualul plan urbanistic general?

Contractul pentru actualizarea planului urbanistic general al municipiului Cluj-Napoca a fost reziliat de municipalitate. Când rămâne Clujul fără PUG?

Contractul pentru actualizarea PUG-ului, REZILIAT. Boc: „Au sfidat Clujul!”. FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca Contractul pentru actualizarea PUG-ului, REZILIAT. Boc: „Au sfidat Clujul!”. FOTO: Facebook/ Municipiul Cluj-Napoca

 

 


Contractul pentru actualizarea planului urbanistic general al municipiului Cluj-Napoca, semnat în urmă cu doi ani cu Synergetics Corporation, a fost reziliat recent de Primărie, urmând ca licitația să fie relansată. În acest context, consilierul local USR Radu Boloveschi l-a întrebat în ședința Consiliului Local de miercuri pe primarul Emil Boc care sunt următorii pași când când ar putea avea Clujul noul PUG.

 


„Din câte înțelegem, luni, 5 septembrie, contractul pentru actualizarea PUG-ului a fost reziliat. Înțeleg că acum doi ani, când s-a început această procedură, era o nevoie de a fi actualizat PUG-ul, așadar, care sunt pașii, sau când estimați că vom avea o actualizare a PUG-ului, că înțelegem că este necesară”, a întrebat Boloveschi. 

 


Primarul Emil Boc a arătat că firma care câștigase contractul era „ruptă de realitate” și nu ar fi respectat clauzele contractuale, și nici termenele intermediar prevăzute. cestea ar fi motivele pentru care s-a decis rezilierea contractului. Firma în cauză poate contesta în instanță această decizie, iar odată cu finalizarea procedurilor legale, contractul va fi relansat în licitație.

„Ne-am dorit cu ardoare ca acest proces de actualizare a PUG-ului să se facă. Colegii mei mi-au atras atenția încă de la câștigarea licitației că sunt firme care nu prea au contactul cu realitatea. Am zis «mă, terminați cu prostiile, că nu-i din Cluj, nu contează, cu siguranță își va face datoria». Din nefericire, realitatea le-a dat dreptate, nu s-a respectat nicio clauză contractuală și nici un termen intermediar stabilit, încât la final, colegii mei mi-au pus o hârtie pe masă și mi-au spus că nu este o altă cale decât rezilierea, sau ducerea în cangrenă și amânarea la nesfârșit fără să putem lua o decizie. Decizia noastră a fost de reziliere din vina lor, evident ei pot să atace în instanță ca pe orice procedură legală, o instanță va mai sta trei luni de zile până va definitiva exact culpa și nu avem, din punctul meu de vedere să nu credem că ar fi culpa lor din această privință și vom merge la licitație. Asta este procedura legală, sau să așteptăm până la calendele grecești, până când expira și expirarea acestui PUG, tot cu aceștia care nu și-au făcut în contractul pe care l-am avut. În alte cazuri am mers pe penalități de întârziere, dar în situația în care vezi că nu se mișcă nimic, trebuie să iei o decizie administrativă și să curmi răul de la rădăcină”, a declarat primarul Emil Boc.


Clujul, în pericol să rămână fără PUG?

Potrivit primarului, actualul PUG, finalizat în anul 2014, este valabil până în 2024, cu posibilitate de prelungire până în 2024, așadar, Clujul nu este în pericol să cadă în haos imobiliar. Aceste prelungiri nu sunt însă dorite de municipalitate întrucât există deja mai multe sentințe date de instanță care impun actualizarea PUGG-ului.

„PUG-ul trebuie actualizat și procesul acesta este în permanență, însă nu avem o problemă de funcționare urbană a Clujului. PUG-ul este în vigoare din 2014, are 10 ani de valabilitate, se mai poate etinde 10 ani fără nici un fel de problemă, deci avem până în 2034 asigurat cadrul de funcționare a PUG-ului. Actualizarea lui trebuia făcută «de ieri»,pentru că deja avem un număr de sentințe care spun să îl actualizăm. Acest lucru nu se poate face decât într-un cadru organizat de lucru și am nimerit acești contractanți care au sfidat Clujul, asta e realitatea”, a mai spus primarul.

CITEȘTE ȘI:

Va fi demolată Crucea de pe Cetățuie? Viceprimarul Tarcea: „Voi milita să nu fie dată jos!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter