Administrație

11 miliarde de euro din fonduri europene, atrase în premieră de regiuni, în exercițiul financiar 2021-2027. Emil Boc: „Este o revoluție”

Pentru prima oară de la integrarea în Uniunea Europeană, România ar urma să atragă fonduri europene din Programul Operațional Regional prin 8 regiuni de absorție, constituite la nivelul țării.

11 miliarde de euro din fonduri europene, atrase în premieră de regiuni, în exercițiul financiar 2021-2027. Emil Boc: „Este o revoluție” 11 miliarde de euro din fonduri europene, atrase în premieră de regiuni, în exercițiul financiar 2021-2027. Emil Boc: „Este o revoluție”

 

 


Absorbția de fonduri europene prin programe operaționale regionale ar urma să se facă, în exercițiul financiar 2021-2027, prin 8 centre regionale, a anunțat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, alături de primarul Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor din România. 

 


Descentralizarea absorbției fondurilor europene este un prim pas făcut spre regionalizare, este de părere Emil Boc, care susține că este vorba despre „o revoluție în adevăratul sens al cuvântului”.

„Am salutat, în primul rând, viziunea ministrului Fondurilor Europene de descentralizare regională a absorbției fondurilor europene. Este o revoluție în adevăratul sens al cuvântului, pentru că dacă nu am reușit să facem o reformă administrativă din 1968 încoace, suntem tot cu legea lui Ceaușescu de împărțire administrativ-teritorială, iată că pe fonduri europene, prin curaj, tenacitate, voință, negociere la Bruxelles și, evident, susținut de prim-ministrul Nicolae Ciucă, suntem în faza de a descentraliza pe 8 regiuni absorbția de fonduri europene pentru exercițiul financiar 2021-2027. Pentru asta, municipiile din România vă sunt recunoscătoare și apreciază acest efort, care vor face mai ușoară legea de descentralizare și de regionalizare a României, văzând cât de eficientă este această regionalizare pentru cetățeni, pentru aducerea banilor europeni, pentru debirocratizare și pentru rezultate concrete în fiecare regiune a României”, a declarat Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor din România.


Buget de peste 11 miliarde de euro

Ministrul  Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, aflat la Cluj-Napoca la ședința comitetului director a Asociației Municipiilor din România, a afirmat că descentralizarea absorbției fondurilor europene destinate dezvoltării regionale este în plin proces. Bugetul destinat programelor operaționale regionale în programarea 2021-2027 este de peste 11 miliarde de euro, respectiv cu 30% mai mare față de suma prevăzută în exercițiul financiar anterior.

Apreciem parteneriatul pe care îl are Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cu Asociația Municipiilor din România, personal domnului președinte Emil Boc, îi mulțumim pentru inițiativa de a ne invita și a fi în continuare parteneri și în tot ceea ce înseamnă procesul de implementare și de absorbție a fondurilor europene. 


Descentralizarea absorbției fondurilor europene destinate dezvoltării regionale este în plin proces. Programele operaționale regionale au fost trimise toate la Comisia Europeană. Până în momentul de față am primit observații din partea comisiei, pe care urmează să le planificăm și sper ca, în acest sfârșit de an, toate cele 8 programe regionale să fie aprobate și România să fie pentru prima dată în istoria fondurilor europene cu programe operaționale regionale aprobate la nivel de regiuni. Discutăm de un buget de peste 11 miliarde de euro, respectiv o creștere de 30% față de ce s-a avut în buget pentru perioada de programare 2014-2020. Așadar, prin acest parteneriat cu Asociația Municipiilor din România și împreună cu colegii din minister, reușim ca acest obiectiv foarte important pentru autoritățile locale din România să fie dus la bun sfârșit. 

CITEȘTE ȘI:

Primarii de municipii, consultări la Guvern. Ce s-a discutat și la ce soluții s-a ajuns?

Ultimele Stiri
abonare newsletter