Administrație

Clujenii se pot bucura de un parc modern în centru, de la toamnă! „Mica promenadă”, readusă la viață - GALERIE FOTO

Parcul din spatele clădirii Teatrului Național din Cluj-Napoca va fi redeschis de la toamnă, declară primarul Emil Boc. Cum arată șantierul în prezent?

„Mica promenadă”, readusă la viață. FOTO: Facebook/ Emil Boc

 

 


Parcul Ștefan cel Mare, cunoscut în trecut ca „Mica promenadă” a Clujului, „își schimbă fața”. Stadiul lucrărilor de modernizare a ajuns la 68% și, potrivit edilului clujean, va fi pregătit să primească vizitatori încă din această toamnă.

 


„Parcul Ștefan cel Mare (inclusiv zona din preajma Teatrului Național) - un nou spațiu public de calitate. Stadiu proiect: 68%. Lucrările vor fi finalizate în această toamnă. Am fost astăzi în vizită de lucru la parcul din Piața Ștefan cel Mare, cunoscut în trecut ca «Mica promenadă». Proiectul de revitalizare cuprinde o suprafață de peste 1,2 hectare, anume esplanada și spațiile verzi adiacente clădirii Teatrului Național Cluj-Napoca. Aici se realizează un spațiu public calitativ și un cadru prielnic pentru petrecerea timpului liber. Noua configurație va oferi posibilitatea de organizare a unor evenimente și festivități de mici dimensiuni, într-un spațiu multifuncțional”, a transmis primarul Emil Boc.

Modernizări în Parcul Ștefan cel Mare. FOTO: Facebook/ Emil Boc

Nouă arbori, tăiați în timpul lucrărilor

Proiectul include plantarea a 64 arbori pe lângă cei existenți, 1.474 arbuști, 2.910 flori cu bulb și 6.626 plante perene. De asemenea, se instalează de asemenea un sistem de irigații automatizat.


„Conform expertizei tehnice, au fost înlocuiți 9 arbori compromiși din punct de vedere fiziologic și care puteau reprezenta un pericol pentru trecători”, a mai transmis primarul. 

Primarul Emil Boc, în vizită pe șanter. FOTO: Facebook/ Emil Boc

Tăierea arborilor din acest parc a fost un subiect amplu dezbătut în spațiul public la momentul lansării proiectului, iar o petiție online a fost inițiată pentru oprirea tăierii copacilor. Primarul Emil Boc le-a transmis clujenilor că „orice copac care poate fi salvat, va fi salvat”.


Iluminat arhitectural la Teatru

Clădirea care găzduiește Teatrul Național „Lucian Blaga” și Opera Națională Română Cluj-Napoca va beneficia de iluminat arhitectural, sisteme similare fiind implementate recent la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și la Biserica „Sfântul Mihail” din Piața Unirii.

Clădirea care găzduiește Teatrul Național Cluj-Napoca va beneficia de iluminat arhitectural.  FOTO: Facebook/ Emil Boc

Proiectul de revitalizare a parcului cuprinde:


 • plantări arbori și arbuști, gazonare și plantare de noi specii perene;
 • modernizarea aleilor, realizarea unui singur acces auto pentru mașinile de intervenție și instalarea de mobilier urban modern (bănci, cuburi, coșuri de gunoi ș.a.);
 • realizare accese pietonale și pentru biciclete, interconectate;
 • loc de joacă pentru copii;
 • amplasarea unei scene demontabile în spatele clădirii teatrului;
 • construcția a 4 fântâni arteziene;
Modernizări în Parcul Ștefan cel Mare. FOTO: Facebook/ Emil Boc
 • rastel pentru biciclete cu dale înierbate;
 • stație pentru încărcarea mașinilor electrice;
 • amplasare corpuri de iluminat cu proiectoare;
 • instalare sistem de irigații automatizat;
 • punct gospodăresc îngropat;
 • toaletă automată cu dotări pentru persoane cu dizabilități.

Valoarea contractului este de 11.726.450,26 lei (TVA inclus).

Modernizări în Parcul Ștefan cel Mare. FOTO: Facebook/ Emil Boc
Modernizări în Parcul Ștefan cel Mare. FOTO: Facebook/ Emil Boc

CITEȘTE ȘI:

Prea mult beton și piatră în spațiile verzi? Viceprimarul Dan Tarcea: „Și în Piața Unirii au fost discuții și uitați-vă astăzi ce frumos e”

Ultimele Stiri
abonare newsletter