Administrație

„Alianța Vestului, zero realizări în patru ani!”

Asociația Metro Urban atrage atenția că din 2018 până în 2022, Alianța Vestului „nu a produs niciun rezultat semnificativ”.

 

În urmă cu patru ani, în 2018, patru primari înființau „Alianța Vestului”, o structură administrativ-politică formată din cele mai mari orașe vestice ale României, Cluj-Napoca – Oradea – Arad – Timișoara, din dorința de a atrage mai facil fonduri europene, investitori și pentru a susține descentralizarea.


„Zero proiecte majore cu finanțare europeană atrase de această asociere, zero mari investitori aduși de Alianța Vestului, zero discuții și măsuri concretete legate de descentralizare. Deși scopul alianței era unul clar, realizarea unor proiecte folosind fonduri europene, nici măcar atragerea unor fonduri guvernamentale pentru finalizarea unor proiecte importante, regionale, nu a fost pusă în practică. Autostrada Transilvaniei, Spitalul Regional de Urgență Cluj, dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru oraşe, dezvoltarea aeroporturilor (excepția fiind Oradea unde investițiile sunt vizibile) sunt finalizate și noi contribuabilii nu știm? Până la urmă a fost un exercițiu de PR politic sau doar o incapacitate administrativă de a accesa fonduri europene și de a aduce mari investitori în vest? Pentru Cluj-Napoca și zona metropolitană această alianță nu a însemnat nimic” a declarat Mihai Curteanu.

Dacă Alianța Vestului a fost doar un exercițiu politic, „Alianța Apusenilor” și colaborarea județelor Bihor-Arad la drumul expres, a produs deja rezultate, mai arată asociația.


„Observăm totuși, că fără prea multă lăudăroșenie și PR politic, unele colaborări județene au fost fructoase și aici mă refer la drumul expres Oradea-Arad, care a fost preluat de la CNAIR de asocierea consiliilor județene și primăriilor reședință de județ din Bihor și Arad, pentru a-l derula în parteneriat cu CNAIR, dar și la Alianța Apusenilor - preşedinţii Consiliilor Judeţene Alba, Bihor şi Cluj au convenit încheierea unui acord de parteneriat pentru dezvoltarea infrastructurii şi a turismului din Munţii Apuseni – care a produs deja reabilitarea mai multor drumuri județene care au interconectat localități vecine din Bihor, Cluj și Alba, în Munții Apuseni. Cu siguranță că Alianța Vestului a fost doar o poveste politică, electorală”, a declarat Horia Nasra.

Social-democrații clujeni Horia Nasra, Mihai Curteanu și Vladimir Dan au înființat o asociație cu profil civic, în scopul de a milita pentru accelerarea mult tergiversatelor proiecte de investiție din țară, inclusiv pentru grăbirea proiectelor majore promise de Primăria clujeană: Metroul Cluj și Trenul Metropolitan.


Patru mari orașe din vestul României și-au unit forțele 

Primarii din Cluj-Napoca, Timişoara, Arad şi Oradea au lansat, în 2018, Alianța Vestului, parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune. 

La acea dată, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, declara că Alianța Vestului nu are niciun fel de legătură cu vreun proiect de separatism teritorial şi nu doreşte să pună sub semnul întrebării statul naţional unitar român.


„Aş vrea să vă spun ce nu este această iniţiativă. Această iniţiativă (Alianța Vestului - n.r.) nu este îndreptată împotriva guvernării de la Bucureşti, ci să avem o Românie mai bogată, îşi propune să aibă locuri bogate în România. Are la bază principiul subsidiarităţii, astfel ca decizia să fie luată de autoritatea cea mai apropiată de cetăţeni. (...) Discutăm cu UE şi partenerii naţionali pentru a beneficia de fondurile UE”, a spus Boc.

Primarii din Cluj-Napoca, Timişoara, Arad şi Oradea au lansat, în data de 8 decembrie, la Timişoara, Alianţa Vestului, parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune. Acțiunea primarilor Nicolae Robu (Timişoara), Emil Boc (Cluj-Napoca), Gheorghe Falcă (Arad) şi Ilie Bolojan (Oradea) a fost numită inițial Patrulatera Vestului, însă având în vedere interesul mare pentru proiect arătat de alte administraţii publice locale din această parte de ţară, odată cu semnarea acestui document, numele asocierii s-a schimbat în Alianța Vestului pentru a se evidenţia caracterul ei deschis. Semnarea documentului de înfiinţare a avut loc la sediul Primăriei Timişoara.


De atunci, Nicolae Robu nu mai este primar la Timișoara, Ilie Bolojan a lăsat Primăria Oradea pentru Consiliul Județean Bihor, Gheorghe Falcă „a evadat” la Bruxelles în Parlamentul European. Singurul care a rămas pe baricade este Emil Boc.

CITEȘTE ȘI:

Boc, despre Alianța Vestului: „Am atins 90% din obiective”

Ce se mai aude de Alianța Vestului? Boc: „Finalitatea asocierii se va vedea cel mai bine în exercițiul financiar 2021-2027”

Boc, Bolojan și alți lideri politici îndeamnă oamenii la vaccinare într-o campanie VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter