Administrație

Cluj-Napoca a devenit cel mai „smart” oraș din România! Topul celor mai inteligente orașe din țară

Cluj-Napoca a luat locul municipiului Alba Iulia în topul celor mai „inteligente” orașe din România. Orașul de pe Someș are cel mai mare număr de proiecte incluse în conceptul „smart city”.

Prima stradă smart din România a fost făcută la Cluj / Foto: Emil Boc Prima stradă smart din România a fost făcută la Cluj / Foto: Emil Boc

 

 


Conform datelor prezentate într-o analiză realizată de integratorul de soluții Vegacomp Consulting, publicată de economedia.ro, topul orașelor inteligente din România este condus de Cluj-Napoca.

 


Raportul inventariază 1.001 de proiecte smart city care se află în diverse stadii de derulate în 144 de orașe din țară. Până în prezent au fost finalizate 470 de proiecte smart city.

Cluj-Napoca ocupă primul loc cu cele mai multe proiecte de dezvoltare tehnologică și ecologică incluse în conceptul smart city, fiind 63 la număr.


Alba Iulia, care a fost lider în topurile de smart city, coboară în acest an pe locul patru.

Topul orașelor smart din România:

  1. Cluj-Napoca (63 de proiecte)
  2. Iași (56 de proiecte)
  3. București/PMB (54 de proiecte)
  4. Alba Iulia (49 de proiecte)
  5. București Sector 4 și Sibiu (35 de proiecte)
  6. Oradea și Timișoara (26 de proiecte)
  7. Arad și Slanic Moldova (25 de proiecte)
  8. Bistrița (20 de proiecte)

Cumulat, primăriile de sector și primăria generală a Capitalei ar ocupa detașat primul loc la nivel național, cu 115 proiecte.


„Cumulat, primăriile de sector și primăria generală a Capitalei ocupă detașat primul loc la nivel național, cu 115 proiecte. Tratând defalcat primăriile Capitalei, Cluj-Napoca devine orașul din România cu cel mai mare număr de proiecte – 63 și urcă pe prima poziție în top 10 Smart City, urmat de Iași cu 56 de proiecte, București (la nivel de primărie generală) cu 54 de proiecte”, se arată într-un studiu realizat de integratorul de soluții inteligente la cheie Vegacomp Consulting.

Conform sursei citate, pe stadii de execuție, cele 1001 de proiecte Smart City inventariate din cele 144 de orașe se împart în:


  •  470 proiecte finalizate
  •  288 de proiecte „in lucru”
  •  209 de proiecte în faza de planificare
  •  34 de proiecte pilot

În același timp, au apărut 250 de proiecte noi smart city, dar au fost abandonate 109 proiecte.

CITEȘTE ȘI:

După străzile „smart” din Cluj-Napoca, urmează toaletele „smart”. WC-uri de 148.000 de euro în 4 zone „turistice" din oraș

Mai mult spațiu pentru pietoni, mai puțin pentru mașini. Șase străzi din Grigorescu vor fi reamenajate după conceptul de „smart and walkable city”

Ultimele Stiri
abonare newsletter