Administrație

Concurs de soluții pentru modernizarea Liceului „Lucian Blaga”. Primăria „pune la bătaie” 3,56 milioane de lei pentru proiectare

Primăria Cluj-Napoca va lansa un concurs de soluții pentru modernizarea Liceului „Lucian Blaga”. Firma câștigătoare va primi contractul de proiectare în valoare de 3,56 milioane de lei.

Primăria Cluj-Napoca va lansa un concurs de soluții pentru modernizarea Liceului „Lucian Blaga”. FOTO: Google Maps Primăria Cluj-Napoca va lansa un concurs de soluții pentru modernizarea Liceului „Lucian Blaga”. FOTO: Google Maps

 

 


După ce anul trecut, adminsitrația locală a desfășurat un concurs de soluții pentru a găsi un proiectant pentru modernizarea Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” și a zonei adiacente, primăria va lansa o nouă competiție pentru alegerea celui mai bun proiect de modernizare a Liceului „Lucian Blaga” și a străzilor adiacente din cartierul Gheorgheni.

 


Câștigătorul concursului de soluții va primi contractul de proiectare, estimat la peste 3,56 milioane lei, în timp ce echipa de proiectanți care se va clasa pe locul II va fi premiată cu 75.000 lei, iar echipa de pe locul III - cu 40.000 de lei. Concursul va fi organizat, ca întotdeauna, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Consilierii locali vor dezbate în ședința din 7 iulie, un proiect de hotărâre privind organizarea concursului de soluții. 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

Prin realizarea acestei investiții, Primăria își propune să oprească abandonul școlar de către elevi, să crească eficiența energetică a clădirii, dar și calitatea mediului urban.


„Având în vedere necesitatea utilizării durabile a resurselor naturale, investiția propusă prin proiect va urmări folosirea de noi tehnologii, reducerea pierderilor de energie și resurse energetice, asigurarea unui mediu propice dezvoltării activităților școlare și a dezvoltarii personale a elevilor, acordând o atenție deosebită respectului pentru mediu. Toate aceste deziderate relevă nevoia imperioasă de spațiu dotat corespunzător, pentru desfășurarea procesului instructiv educativ în cele mai bune conditii și la standardele impuse de dezvoltarea socială, economică și culturală a municipiului Cluj-Napoca”, se arată în proiectul de hotărâre.

De asemenea, proiectul vizeaza reabilitarea infrastructurii publice a municipiului prin modernizarea strazilor adiacente liceului, respectiv, amenajarea inovativă a acestora, inclusiv prin crearea de noi locuri de parcare, fapt ce va duce la creșterea atractivității și calității mediului urban.


Modernizarea LiceuluiTeoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca și a străzilor adiacente a fost împărțit în trei obiective investiționale, ținând cont de caracterul funcțional, respectiv de moduri potențiale de finanțare și operare/administrare a construcțiilor și terenurilor aferente: obiectiv 1 și 2 - Liceul teoretic Lucian Blaga; obiectiv 3 - Amenajarea străzilor adiacente.

În anul școlar 2021-2022, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” are un număr de 980 elevi organizați în 2 clase zero cu afterschool, 11 clase primare, 8 clase gimnaziale și 12 clase liceale, iar conducerea preconizează că în 5-10 ani va crește la peste 1.000 de elevi. „Pe de altă parte, toate clasele au peste numărul maxim aprobat prin Legea Educației Naționale și este nevoie de conformarea capacității acestora astfel încât spațiile să fie folosite corect”, se mai arată în proiect.


Mai multe școli din municipiu sunt „ținta” unor investiții

Directorul de dezvoltare a Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpeanu, a anunțat anul trecut că în următorii ani se vor pregăti mai multe concursuri internaționale pentru cel puțin încă 10 școli din Cluj-Napoca, pentru a fi modernizate. „Pentru perioada de finanțare 2021-2027 pregătim mai multe concursuri internaționale de soluții pentru cel puțin 10 școli și licee din Cluj-Napoca. Pentru a finanța aceste proiecte noi, ne propunem să atragem fonduri europene prin Planul Național de Rederesare și Reziliență (PNRR) sau prin Programul Operațional Regional 2021-2027 (POR)”, a precizat Ovidiu Cîmpeanu. 

Concursul de soluții pentru modernizarea Liceului „Nicolae Bălceascu” a fost desfășurat deja, câștigător fiind proiectul propus de SQM Arhitecture în asociere cu Filip S Concept și Hab Pro Creativ. Echipa a câștigat în noiembrie 2021 contractul de proiectare de peste 2,4 milioane lei, proiectul fiind selectat dintr-un total de 26 de propuneri care s-au înscris în competiție.

În ceea ce privește liceul din cartierul Gheorgheni, tema de concurs vizează transformare unității școlare, prin maximizare și eficientizarea spațiilor de învățământ, propunerea unei soluții de eficiență energetică pentru clădiri dar și transformare zonelor interioare și exterioare unității școlare în spații recreative, cu funcțiuni sportive și prietenoase cu copiii și riveranii. Data concursului de soluții a fi stabilită în perioada următoare.

CITEȘTE ȘI:

Concurs de soluții pentru amenajarea Parcului Bună Ziua. Până când se pot depune proiectele?

Ultimele Stiri
abonare newsletter