Administrație

GOTO Parking cere din nou majorarea tarifelor de parcare la Aeroport. Ce prețuri propune firma?

După ce, în luna aprilie, GOTO Parking a încercat să obțină majorarea tarifelor practicate în parcarea de la Aeroport, decizia fiind amânată pentru o ședință viitoare a forului județean, propunerea revine pe masa consilierilor județeni joi, 30 iunie.

Foto: Facebook/ GOTO Parking Cluj

 

 


GOTO Parking, firma care administrează partea estică a parcării auto de la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, a cerut Consiliului Județean, în calitate de proprietar al spațiului, majorarea tarifelor la parcare.

 


După ce, în luna aprilie, proiectul a fost amânat pentru o dată ulterioară pentru a permite studierea în detaliu a situației prezentate de administrator, propunerea revine pe masa consilierilor în ședința joi, 30 iunie.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Potrivit cererii, motivul solicitării de actualizare a tarifelor îl constituie faptul că acestea au rămas neschimbate din 14.11.2020, iar „în acest interval a existat o creștere constantă a prețurilor de consum”. Totodată, firma GOTO arată că „a existat o evoluție crescătoare a costurilor înregistrate de către societate, precum și necesitatea realizării de investiții”. 


„Mărirea tarifelor în incinta parcării GOTO Parking este considerată necesară din mai multe motive. În primul rând, în contextul măsurilor determinate de criza COVID-19, s-a resimțit reducerea activității Aeroportului din Cluj-Napoca. În al doilea rând, de la ultimele modificări ale tarifelor de acces și staționare, a existat o creștere constantă și generalizată a prețurilor, ceea ce a afectat puterea de cumpărare. Creșterea costurilor este reflectată în procentele de creștere a inflației, prin creșterea cursului euro (cum este în cazul redevenței calculată prin raportarea la această valută), prin mărirea salariului minim pe economie (cum este cazul principalelor cheltuieli ale companiei, salarii, costurile de pază și costurile de asigurare a curățeniei), și creșterea prețurilor la utilități (energia electrică și gazul în special)”, arată firma GOTO Parking. 

Cum s-ar putea modifica tarifele?

Astfel, s-a cerut majorarea tarifelor după cum urmează:


 • 0 min – 5 min: rămâne gratuit;
 • 5 min – 10 min: 1 leu;
 • 10 min  – 30 min: 8 lei, față de 6 lei în prezent;
 • 30 min  – 60 min: 11 lei, față de 9 lei în prezent;
 • 60 min – 120 min: 23 lei, față de 18 lei în prezent;
 • 120 min – 300 min: 42 lei, față de 33 de lei în prezent;
 • 300 min – 24 ore: 72 lei, față de 57 de lei în prezent;
 • 24 ore – 2 zile: 152 lei, față de 121 de lei în prezent;
 • 2 zile – 7 zile: 265 lei, față de 210 lei în prezent;
 • 7 zile – 8 zile: 336 lei, față de 276 lei în prezent;
 • 8 zile – 15 zile: 513 lei, față de 407 lei în prezent.

Propunerea, considerată nejustificată

Amânarea proiectului a fost votată în ședința din aprilie de un număr de 31 de voturi ale consilierilor județeni. Consilierul județean USR Ionuț Florea a precizat în cadrul ședinței că majorarea prețurilor nu se justifică: „Riscăm să comitem o ilegalitate. Cei din cadrul firmei aduc ca argument inflația, creșterea cursului euro, investiții din 2019 ori pierderile din 2020. Toate acestea nu justifică o majorare de 54% în doi ani”.

Alin Tișe, președintele forului județean, a explicat că în baza contractului cu firma, există obligația Consiliului Județean de a analiza cererea: „Noi avem obligația de a face această analiză în baza contractului, iar firma are dreptul de a solicita către noi acest lucru. Noi aici suntem puși să decidem dacă motivele invocate de ei justifică această majorare. Dacă se justifică se poate face majorarea la procentele solicitate de ei ori la alte procente. Dacă se decide majorarea, aceasta trebuie să fie făcută la acel procent pe care noi îl putem înțelege și care să provină dintr-o analiză corectă”, a spus Tișe, în cadrul ședinței de miercuri.


Astfel, în urma dezbaterilor, s-a cerut firmei GOTO să pună la dispoziție „motivele clare care pot să stea la baza unei creșteri a tarifelor”.

„Aceste tarife nu sunt mici, față de alte tarife de parcări din oraș și nu cred că ar trebui majorate”, a precizat consilierul PSD Horea Chirteș.

Sindicatul Aeroportului acuză o fraudă prin majorarea tarifelor

În legătură cu eventuala majorare a tarifelor, sindicaliștii din Aeroportul Cluj au trimis o scrisoare deschisă conducerii Consiliului Județean Cluj și mai multor reprezentanți ai statului prin care le solicită intervenția pentru a opri „o nouă pagubă în dauna Consiliului Județean Cluj”.

„Având în vedere punctul nr.6 de pe Ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean Cluj convocată pentru data de 27.04.2022, ora 11.00, prin care conducerea Consiliului Județean Cluj împreună cu doamna Mariana Rațiu și doamna Simona Gaci doresc să mărească în mod nejustificat tarifele pentru o parcare total necorespunzătoare, vă rugăm să interveniți de urgență pentru a evită o nouă pagubă în dauna Consiliului Județean Cluj.

Menționăm că acest contract nr. 29/17.08.2010 încheiat de către Consiliul Județean Cluj și firma  Goto Parking, reprezintă una dintre cele mai mari fraude din România”, au spus sindicaliștii, într-un comunicat transmis marți presei. 

Parcare cu tarife mici pe termen lung, administrată de Aeroport

Tot în incinta aeroportului, în partea vestică, există o parcare administrată de Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, independent de parcarea administrată de societatea GOTO Parking. Parcarea este situată în perimetrul aeroportuar, pe partea de Vest a Terminalelor Sosiri și Plecări. 

Clienții aeroportului pot găsi aici prețuri accesibile pentru servicii de parcare pe termen mediu și lung, disponibilitatea locurilor de parcare cu acces facil, parcarea fiind situată în perimetrul aeroportuar și ofertă adaptată nevoilor pasagerilor. 

Tarifele pentru servicii de parcare pe termen mediu și lung sunt, după cum urmează:

 • 25 lei/zi;
 • 35 lei/ 2 zile;
 • 80 lei/ 2-7 zile;
 • 130 lei/ 7-14 zile;
 • 180 lei/ lună.

Abonament parcare sejur turistic

 • abonament pe 8 zile - 80 de lei;
 • abonament pe 15 zile - 130 lei.

Abonament parcare pe termen lung

 • abonament 6 luni - 800 de lei;
 • abonament 12 luni - 1.500 de lei.

La tarifele și prețurile abonamentelor de mai sus, se adaugă cota legală de TVA.

CITEȘTE ȘI:

GOTO majorează tarifele pentru parcarea de la Aeroport! Cât te va costa să lași mașina cât pleci în concediu?

Ultimele Stiri
abonare newsletter