Actualitate

Val de CANICULĂ peste Europa. Temperaturi resimțite de peste 45 de grade Celsius!

Un dom de căldură extremă se va face resimțit săptămâna aceasta în special în vestul și sudul Europei. Temperaturile resimțite pot atinge și 50 de grade Celsius, avertizează meteorologii.

Un val de căldură extremă lovește Europa. Sursa foto: Severe Weather Europe Un val de căldură extremă lovește Europa. Sursa foto: Severe Weather Europe

 

 


Un val de căldură puternică se va dezvolta mai întâi în sud-vestul Europei, apoi se va răspândi treptat în vestul Europei în această săptămână, avertizează meteorologii Severe Wheather Europe

 


Un dom de căldură puternic și persistent va avea loc în Franța și Spania, la scurt timp după o lună mai 2022 extrem de caldă și uscată. Meteorologii arată că luna trecută a fost cel mai cald mai înregistrat pentru o mare parte din sud-vestul Europei și din nord-vestul Africii.

 


Căldura extremă s-a intensificat deja în Peninsula Iberică în weekend, unde Spania, Portugalia, Maroc și Algeria au fost înregistrate temperaturi de  peste 40 de grade în orele de vârf după-amiază. Căldura se va extinde, de asemenea, la nord-nord-est în Franța în zilele următoare și se va intensifica mai mult. Se estimează că temperaturile vor crește până la 40 de grade Celsius în centrul și sud-centrul Franței și vor fi chiar mai mari în Spania, unde temperaturile ar putea depăși 45 de grade. Ambele țări ar putea înregistra recorduri istorice de căldură pentru luna iunie. 

Recordul pentru luna iunie a fost înregistrat în Spania în 27 iunie 1965, când temperatura a atins 45,2 grade. Recordul absolut de căldură din Spania este deținut de orașul Montoro, unde în august 2021 a fost înregistrată temperatura de 47,4 grade Celsius. Valorile prognozate în următoarele zile s-ar putea apropia de valorile record pentru luna iunie.


Valul de căldură se va extinde în următoarele zile, devenind deosebit de intens în Spania, Portugalia și Franța.

În această săptămână, domul de căldură va afecta, de asemenea, Germania, Benelux și Anglia și s-ar putea extinde până săptămâna viitoare.


Ce este un dom de căldură?

Un dom de căldură funcționează ca un capac pus pe o oală. Domul are ca rezultat captarea unei mase de aer foarte cald, în special la cele mai joase altitudini. Astfel, se creează o vreme foarte stabilă și o masă de aer foarte uscată, cu șanse minime de precipitații. Rezultă o creștere a temperaturilor la valori extreme, datorită coborării maselor de aer în centrul domului de căldură.

Temperatura maximă zilnică și temperaturile medii în special, sub domul de căldură, sunt de obicei mult peste normal. Adesea contestă sau chiar dobândesc recordurile istorice existente. Mai ales dacă domul de căldură se dezvoltă la începutul verii.

Valul de căldură care se dezvoltă în aceste zile în vestul și sud-vestul Europei se va extinde în mai multe țări și este așteptat să dureze cel puțin 5-7 zile, posibil chiar mai mult în sudul Franței și Peninsula Iberică. Temperaturile din Spania și Portugalia ar putea depăși 42-43 de grade în regiunile sudice. La nivel local sunt posibile și temperaturi de vârf în timpul zilei, atingând 44-45 grade Celsius, până joi.

Valul de căldură de dedesubt se va răspândi, de asemenea, mai spre nord și nord-est, în Franța, Elveția și vestul Alpilor și, de asemenea, spre vestul Germaniei, Benelux și Anglia, în weekendul următor. 

CITEȘTE ȘI:

COD GALBEN de vijelii, ploi torențiale și grindină în Cluj. Până când este valabil?

abonare newsletter