Actualitate

Elevii vor vota de la 16 ani la alegerile locale?

Elevii salută decizia senatoarei Monica-Cristina Anisie de a se alătura inițiatorilor propunerii legislative ce ar coborî vârsta de vot la 16 ani pentru alegerile locale și europarlamentare!

 

Marți, 31 mai, Monica Anisie a depus la Biroul Permanent al Senatului o solicitare de a deveni inițiator al proiectului de lege ce susține reducerea de vot la alegerile locale și europarlamentare la 16 ani. Această solicitare vine după ce, în aceeași zi, aceasta și-a exprimat susținerea asupra proiectului în cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Propunerea legislativă își propune reducerea vârstei de vot de la alegerile locale și europarlamentare la 16 ani, dând astfel o voce tinerilor în procesul electoral. Propunerea a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ și de la Comisia pentru Drepturile Omului din Senat, urmând să intre la raport. 

Dezbaterea privind coborârea vârstei minime de vot nu este una nouă. La nivel european, multiple state, precum Austria și Estonia, au redus deja vârsta de vot la 16 ani. Mai mult, există multiple recomandări ale instituțiilor europene care susțin acest lucru.


„La momentul actual, tinerii din România pot plăti taxe și impozite, însă nu pot vota. Astfel, responsabilitățile lor în relație cu statul nu sunt direct proporționale cu drepturile lor. Mai mult, un tânăr român de 16 ani care se mută în Austria dobândește dreptul de a vota la alegerile locale din țara respectivă, însă este considerat incapabil de a face același lucru în România, tinerii fiind astfel desconsiderați de către statul român", spun elevii.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) salută susținerea acordată inițiativei coborârii vârstei de vot de către președintele Comisiei pentru învățământ, Monica Anisie, și solicită senatorilor să voteze pentru drepturile tinerilor!

CITEȘTE ȘI:

Francezii din România își aleg duminică președintele. Secție de votare, la Cluj-Napoca

Guvernul Cioloș a picat la vot. Câte voturi a strâns?

Bugetul Clujului de 2021 a fost aprobat cu unanimitate de voturi. VEZI LISTA investițiilor

abonare newsletter