Actualitate

Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare! Sentința este definitivă

Elena Udrea a primit o condamnare de 6 ani cu executare în dosarul Gala Bute.

Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare! Sentința este definitivă

 

Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare, în dosarul Gala Bute. Decizia este finală și nu mai poate fi atacată.


 Cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins contestațiile Elenei Udrea în dosarul Gala Bute.

În iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată în acest dosar la 6 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu. Decizia instanţei a fost luată cu majoritate de voturi şi este definitivă, astfel încât Elena Udrea va merge la închisoare.

A existat şi o opinie separată în complet, în sensul admiterii contestaţiilor depuse de inculpaţi şi DNA.

La închisoare va ajunge şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, care are de executat o condamnare de cinci ani, precum şi Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea), care a primit 3 ani cu executare.

Ceilalţi inculpaţi au pedepse cu suspendare: Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) - un an şi şase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) - 4 ani cu suspendare; Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naţionale de Investiţii) - 3 ani cu suspendare, Dragoş Marius Botoroagă (administratorul unei firme) - doi ani şi şase luni cu suspendare.

Pe de altă parte, prin respingerea contestaţiei DNA a fost menţinută decizia de achitare primită de fostul ministru al Economiei Ion Ariton.

Pedepsele din acest dosar fuseseră suspendate în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că nu a fost respectată legea atunci când au fost constituite completurile de 5 judecători de la Instanţa supremă, iar sentinţa definitivă în dosarul 'Gala Bute' a fost dată de un complet nelegal.

Practic, prin respingerea contestaţiei în anulare, Instanţa supremă a aplicat o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a stabilit că judecătorii naţionali pot ignora o decizie a Curţii Constituţionale, dacă sunt anulate sentinţele în dosarele de fraude cu fonduri europene.

De asemenea, judecătorii români au confirmat supremaţia dreptului UE asupra dreptului intern, prin neaplicarea unei decizii a Curţii Constituţionale.

CITEȘTE ȘI:

Oamenii lui Tişe. Toţi sunt buni la toate! Fostul director al Aeroportului Băneasa, propus în CA-ul de la Aeroportul Cluj. Legăturile ajung până la Elena Udrea şi Dan Voiculescu!

Elena Udrea despre exmatricularea de la Facultatea de Teologie din Cluj: „Îmi pare rău că nu am reuşit să termin cursurile de master”

abonare newsletter