Actualitate

Clujeanul Ioan-Aurel Pop candidează pentru un nou mandat de președinte al Academiei Române

Adunarea Generală a Academiei Române s-a reunit marţi, în aula instituţiei, pentru a alege noul preşedinte al acestui for.

Ioan-Aurel Pop candidează pentru un nou mandat de președintel al Academiei Române. Foto: Facebook/ Ioan Aurel-Pop. Ioan-Aurel Pop candidează pentru un nou mandat de președintel al Academiei Române. Foto: Facebook/ Ioan Aurel-Pop.

 

 


Pentru această funcţie candidează Ioan-Aurel Pop, care speră să obţină un nou mandat de patru ani.

 


Următoarea Adunare Generală pentru alegerea vicepreşedinţilor şi secretarului general se va desfăşura pe 4 mai.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Academia Română, într-o perioadă nefastă

Ioan-Aurel Pop, a afirmat luni, la sesiunea festivă organizată cu ocazia împlinirii a 156 de ani de la înfiinţarea Academiei, că instituţia nu trece printr-o „perioadă fastă”, la acest lucru contribuind atât perioada de pandemie, cât şi criza energetică sau crizele legate de instabilitatea politică.

„În acest al 156-lea an de existenţă, Academia Română nu trece tocmai printr-o perioadă fastă. De mai bine de doi ani ne luptăm cu ceea ce nu s-a mai putut numi epidemie, cum ştiam noi în general, ci pandemie, adică ne zbatem într-un fel de izolare şi închidere în sine fără să fi găsit cheia comunicării şi a dialogului eficient dictate de noile condiţii. De la un timp suntem ameninţaţi şi cu o criză a energiei şi trăim cu obsesia facturilor mărite excesiv de mult. De crizele legate de instabilitatea politică nu mai vorbim.


Mai recent am văzut stupefiaţi cum Rusia a dezlănţuit un război atroce contra Ucrainei şi auzim neputincioşi, zi de zi, sunetul ameninţător al bombelor şi rachetelor tot mai aproape de fruntariile noastre. Cum se ştie de multă vreme „inter arma, silent musae - între arme muzele tac”, iar şirul acesta de crize concomitente ne copleşeşte şi ne lasă adesea fără soluţii potrivite de continuare a activităţii noastre. Cu toate acestea, Academia Română s-a adaptat, atât cât a putut, şi continuă să fie aceeaşi instituţie de consacrare a valorilor intelectuale supreme, de educaţie superioară a naţiunii şi, mai ales, de cercetare a tainelor acestei lumi spre propăşirea poporului român, cum se spunea odată în secolul al XIX-lea”, a afirmat Ioan-Aurel Pop, în deschiderea evenimentului aniversar.

Mai mulți membri ai Academiei au murit în ultimii ani

El a amintit, de asemenea, că în ultimii ani au decedat mai mulţi membri ai Academiei, ultimul pe această listă fiind academicianul Grigore Brâncuş, care a murit pe 2 aprilie.


„Trăim şi momente triste, pentru că în aceşti doi ani şi ceva am arborat mai des decât odinioară drapelul în bernă, cum vedeţi şi în această zi, s-a stins colegul Grigore Brâncuş, Dumnezeul să-l odihnească în pace!”, a spus preşedintele Academiei Române.

CITEȘTE ȘI:

Academia Română contestă decizia Ministerului Educației: Reducerea numărului de ore de științe, compromite „competitivitatea înaltă”

abonare newsletter