Actualitate

Unde vor fi artificii de Anul Nou la Cluj-Napoca? 4 locuri vizibile din tot orașul!

Artificiile de Revelion vor fi lansate din 4 locuri în Cluj-Napoca. Vei putea vedea artificiile de Anul Nou din balcon sau de pe stradă, fără aglomerație.

Unde vor fi artificii de Anul Nou la Cluj-Napoca? 4 locuri vizibile din tot orașul! Unde vor fi artificii de Anul Nou la Cluj-Napoca? 4 locuri vizibile din tot orașul!

 

 


Deși în acest an nu se vor organiza evenimente de Revelion în Cluj-Napoca, artificiile nu vor lipsi.

 


Acestea vor fi lansate din 3 locuri vizibile din tot orașul: de pe Cetățuie, Bună Ziua, zona Iulius și parcul Iuliu Prodan.

Pentru a afla dacă sunt sigure locațiile din care urmează să fie lansate focurile de artificii de Revelion și nu pun pe nimeni în pericol, monitorulcj.ro a luat legătura cu ofițerul de presă al ISU Cluj Andrei Biriș care ne-a asigurat că solicitarea Primăriei a fost aprobată:


„A fost depusă solicitare și s-a aprobat. Au primit autorizație pentru jocuri de artificii în patru locații din municipiul Cluj-Napoca, organizate de către Primăria Cluj-Napoca. E așa cum ați spus: în Cetățuie, Bună Ziua, în zona Iulius și a parcului Iuliu Prodan. Au fost verificate locațiile.”

Măsuri de siguranță

De asemenea, ISU Cluj ne-a transmis măsurile care trebuie luate în cazul focurilor de artificii, potrivit articolului 34 din legea nr. 126 din 27 decembrie 1995 (republicată) privind regimul materiilor explozive*):


(1) Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.
(2) Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații:
a) între orele 24,00 și 6,00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
b) la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanță mai mică de 500 m de păduri.
(3) Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 și 4 este permisă numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean sau, după caz, al municipiului București și avizul inspectoratului județean de poliție, respectiv al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Fără concerte de Revelion

În Cluj-Napoca nu vor avea loc concerte ori alte activități cu public în noaptea de Revelion, așa cum se obișnuia în anii trecuți,  a anunțat primarul Emil Boc.


„Nu vom avea concerte dacă nu se permite intrarea doar cu certificat de vaccinare. Asta eu nu fac, puteți să mă criticați, îmi asum public această decizie. Dar, posibil să organizez focuri de artificii fără participarea publicului în diverse locuri din oraș, astfel încât să se bucure toți clujenii, indiferent unde locuiesc, să vadă trecerea dintre ani marcată. La asta mă gândesc.

Dar, repet, activități cu public, cum au fost în anii trecuți în centrul Clujului, precum concerte, nu se vor face decât dacă se cere certificat de vaccinare. Dacă nu se cere, spun «pas», nu organizez. Asta este decizia mea și rămân consecvent”, a declarat Emil Boc, pe 16 decembrie, la un post de radio local.

Solicitări pentru anularea focurilor de artificii

Mai multe asociații, între care și Dog Assist - Terapie Asistată de Animale, au cerut i-au cerut Primăriei Cluj-Napoca să anuleze focurile de artificii din noaptea de Revelion.

Boc a mai spus în urmă cu câteva zile că este la curent cu problema ridicată de unele asociații de animale, și de iubitorii de animale în general, legată de producerea zgomotului artificiilor, care are un impact puternic asupra animalelor de companie, în special a câinilor.

„Sunt foarte atent la mesajul lor și așa este. O societate responsabilă trebuie să se gândească la toate aspectele. Iubitorii de animale și animalele fac parte din viața noastră de zi cu zi și trebuie să găsim soluții. Trebuie eliminate toate aceste acțiuni ilegale, cum ar fi petardele. Am cerut și Poliției locale și poliției județului aplicarea cu rigurozitate și fără menajamente a sancțiunilor. Disciplină totală, amenzi, confiscarea materialelor, pentru a diminua acest stres și de după și din timpul sărbătorilor. Veți vedea implicarea poliției anul acesta așa cum nu ați mai văzut până acum.

Am vorbit și în privința intensității focurilor de artificii, să fie la nivel moderat, să nu creeze zgomot, ci mai mult o imagine de sărbătoare, dar fără a avea acea intensitate care era când făceam în centrul Clujului. Am ținut cont și am dat această dispoziție, pentru a tempera zgomotul, dar și pentru a oferi un moment de sărbătoare”, a explicat edilul.

CITEȘTE ȘI:

Boc îi liniștește pe iubitorii de animale. Zgomotul artificiilor de Revelion, moderat: „Nu va fi intensitatea care era în anii trecuți”

O asociație care oferă terapie animalelor solicită anularea focurilor de artificii de Revelion: „Produc anxietate și panică”

abonare newsletter