Actualitate

Zeci de tone de fructe cu pesticide, depistate în România! Cum încearcă comercianții să vândă marfa toxică

Câteva zeci de tone de fructe cu pesticide au fost depistate în România, fiind un adevărat pericol pentru consumatori.

Zeci de tone de fructe cu pesticide, depistate în România! Zeci de tone de fructe cu pesticide, depistate în România!

 

 


Mihai Ponea, directorul general al Autorităţii Naţionale Sanitare, Veterinare şi pentru Verificarea Alimentelor (ANSVSA),  a anunțat că în ultimele zile au fost descoperite peste 50 de tone de fructe tratate cu pesticide în România.

 


„Aceste citrice și fructe au fost oprite la punctul de frontieră de intrare în România. Un transport a fost oprit la Albița, județul Vaslui, altul în PIF la Ilfov și unul la Constanța. Este, într-adevăr, o îngrijorare a noastră în ceea ce privește prezența de pesticide în legume și fructe în acest an, crescând cu peste peste 30-40% procentul de depistare a acestora", a declarat Mihai Ponea, directorul general al Autorităţii Naţionale Sanitare, Veterinare şi pentru Verificarea Alimentelor (ANSVSA), într-o emisiune TV.

Fenomenul fructelor tratate cu pesticide, îngrijorător

Mihai Ponea a vorbit și în urmă cu aproximativ o lună despre acest fenoment îngrijorător. Tot mai multe fructe tratate pesticide ajung în magazinele din țară.


„Am avut o mare provocare anul acesta şi pe zona de legume şi fructe contaminate cu pesticide, provenite din Turcia. 90% din ceea ce intră în România şi ce merge spre Europa pe legume şi fructe vine din această zonă. Vorbim de citrice, portocale, rodii, lămâi, pere, pătrunjel”, a declarat el atunci.

Tot Mihai Ponea a descoperit și cum încearcă comercianții să păcălească autoritățile pentru a-și acoperi pagubele.


El precizat și că inspectorii s-au confruntat cu situaţii în care operatorii întârzie să anunţe autorităţile despre probele contaminate pentru a-şi putea vide marfa, existând suspiciunea că acest lucru este făcut cu intenţie.

CITEȘTE ȘI:

Coaja de portocale sau lămâie e TOXICĂ. Conține substanțe periculoase. Ce să faci înainte să o consumi?

Alimente TOXICE care cauzează boli de ficat. Ne distrug organismul și cresc riscul de obezitate

abonare newsletter