Actualitate

Klarwin își exprimă disponibilitatea de a transforma Clujul într-un pol al bunelor practici în domeniul ecologic (P)

Klarwin, lider tehnologic în epurarea apelor reziduale și în tratarea surselor de apă, a înregistrat mai bine de 22.000 de ore de operare, în cadrul proiectului de tratare a levigatului din depozitul de deșeuri de la Pata Rât, județul Cluj.

În mai puțin de patru ani, compania a prelucrat peste 150 de milioane de litri de levigat, rezultând 100 de milioane de litri de apă aproape distilată.

„Instalația de tratare a levigatului de la Cluj are un randament mediu de peste 70%, fiind de referință la nivel național și regional, întrucât sunt foarte puține depozite de deșeuri care înregistrează o performanță similară. Stația de tratare și-a confirmat toate angajamentele contractuale, atât în termeni de funcționare continuă și automată, cât și în ceea ce privește rezultatele”, a declarat Lucian Pavel, managerul Departamentului pentru Protecția Mediului din cadrul Klarwin.


Decizia Consiliului Județean Cluj de a contracta serviciile Klarwin nu a fost una întâmplătoare. „Cu 500 de referințe la nivel mondial și cu cele 40 de proiecte la nivel național – aceste din urmă constituind proiecte care presupun o bună experință a specificului local –, decizia  Consiliului a fost una înțeleaptă”, spune reprezentantul Klarwin. Proiectul vizând depozitul de la Pata Rât ridica provocări cu atât mai mult cu cât era vorba despre una dintre cele mai mari gropi neconforme din lume, veche de 70 de ani. „Ca reprezentanți Klarwin, am avut atât tehnologia, cât și know how-ul necesar pentru abordarea unui astfel de proiect”, mai spune Lucian Pavel.

Stația de tratare a levigatului, de la Pata Rât, a fost pusă în operare în luna mai a anului 2018. Prin decizia aceasta, Consiliul Județean Cluj a soluționat criza ecologică de la acel moment și s-a angajat să prevină alte dezastre de contaminare a apei și a solului cu poluanți toxici.


„Autoritățile au reconfirmat implementarea cu succes a proiectului de tratare levigat de la Pata Rât prin contractarea Klarwin, ca furnizor de expertiză, și la nivelul Centrului de Management al Deșeurilor. De altfel, în cei 17 ani de experiență în domeniu, am devenit parteneri de încredere al tuturor celor care își doresc, cu adevărat, să implementeze cele mai performante soluții de epurare. În prezent operăm tehnologia de osmoză inversă pentru tratarea levigatului, licențiată de Pall Corporation, la depozitul de la Pata Rât”, a explicat Lucian Pavel.

„Avem încrederea că instituțiile de resort înțeleg importanța asigurării continuității acestor soluții pentru protejarea mediului”, mai spune managerul Departamentului pentru Protecția Mediului din cadrul Klarwin.


O astfel de colaborare pe termen lung cu autoritățile clujene s-ar putea realiza și prin implicarea mediului universitar românesc, astfel încât creativitatea locală să poată fi pusă în valoare și în ceea ce privește managementul deșeurilor și protecția mediului. „Împreună, am putea pune Clujul pe harta bunelor practici în domeniul ecologic, așa cum este acum, de pildă, domeniul IT”, conchide Lucian Pavel.

Ce este Klarwin


Klarwin este lider european în domeniul aplicațiilor industriale destinate filtrării, separării și purificării. În calitate de partener oficial și exclusiv al Pall Corporation, o companie Fortune și parte a Danaher Corporation, Klarwin furnizează servicii și produse inovative marilor corporații din domeniul farmaceutic, al apelor potabile și industriale, energetic și al producției de mașini.

CITEȘTE ȘI:

Contract de 7,3 milioane de lei pentru eliminarea levigatului de la Pata Rât

Consiliul Județean ascultă de specialiști. O stație de tratare a levigatului cu o capacitate mai mare decât cea de la CMID va fi închiriată

Noua stație pentru tratarea levigatului de la Centrul de Deșeuri e pe drum

Ultimele Stiri
abonare newsletter