Actualitate

Cu cât se va scumpi factura clujenilor la căldură? Boc: „Nu vreau să văd în Cluj oameni care stau în frig”

Prețul facturii clujenilor la căldură va crește cu aproximativ 15%, anunță primarul Emil Boc. El a anunțat cât va costa gigacaloria, începând cu această lună.

Prețul la gigacalorie va crește cu 36 de lei în Cluj-Napoca. Prețul la gigacalorie va crește cu 36 de lei în Cluj-Napoca.

Patru milioane de euro plătește Primăria pentru un cost „suportabil” al facturii la căldură, conform edilului care a precizat că situația căldurii la Cluj pentru cei conectați la sistemul de termoficare va ajunge la consilierii locali, luni, în cadrul ședinței extraordinare. Atunci urmează să fie votat proiectul privind acordarea subvenției de către Primărie, în vederea amortizării prețului la căldură plătit de clujeni.

„Am făcut niște eforturi financiare uriașe. Avem o creștere de aproape 20 de milioane de lei față de ce plăteam până acum, deci aproape 4 milioane de euro în plus față de ce am plătit în 2021, pentru a păstra factura la un nivel suportabil. Vom avea o subvenție de la Primărie de aproape 47 de milioane de lei pentru ca factura cetățenilor să fie suportabilă.


Astfel, prețul de producție al gigacaloriei este de 664 de lei, iar prețul pe care îl plătește populația este de doar 278 de lei. Practic, față de ce plătea cetățeanul în octombrie 2021, adică 242 de lei/gigacalorie, acum va plăti cu 36 de lei în plus, adică o creștere de aproximativ 15%”, a spus Emil Boc.

Ajutor pentru familiile cu venituri mici

El a amintit că la acest preț se adaugă și o scădere reprezentată de ajutoarele sociale pentru căldură, în cazul familiilor cu venituri mici.


Astfel, familiile care au venituri sub 1.386 de lei pot primi compensații de la 10% până la 90%.

Vezi AICI ce trebuie să faci pentru a obține ajutorul de încălzire de la primărie.


„Haideți să nu uităm pe nimeni și să ne ajutăm în aceste momente grele. Nu vreau să văd în Cluj oameni care să stea în frig și pur și simplu să nu își poată permite să stea în condiții decente. Fiecare ne mai gândim și mai punem centrala pe un nivel mai mic, mai stingem curentul într-o cameră, fiecare face asta acasă, și eu fac asta. Dar, în ansamblu, trebuie să fie suportabil”, a adăugat primarul Clujului.

CITEȘTE ȘI:

Boc: „Facem toate eforturile pentru ca factura la încălzire a clujenilor să fie suportabilă”. Reguli schimbate pentru blocurile noi

abonare newsletter