Actualitate

Tabloul unui absolvent UAD Cluj, vândut cu 6 MILIOANE DE EURO: „Știe să creeze suspans, să dirijeze scena”

Tabloul unui absolvent Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca a fost vândut cu 6 milioane de euro la Hong Kong. Pictorul este foarte apreciat atât de critici, cât și de public.

 

Este vorba despre tabloul cu ulei pe pânză „The Death of Charles Darwin” al lui Adrian Ghenie, pictor român și absolvent al UAD Cluj. 


 

Creația sa a fost vândută sâmbătă la Sotheby's Hong Kong, pentru suma de 6.097.000 de euro, scrie news.ro. Dar acest tablou a fost apreciat de multă lume încă din anul 2013, când a fost expus la galeria Pace din New York. 


Adrian Ghenie este un pictor care ştie să creeze suspans, să dirijeze scena şi, de asemenea, să provoace în privitor, acel amestec magic de anxietate şi aşteptare pe care îl doresc atât de mulţi artişti şi doar câţiva ştiu”, astfel este descris Adrian Ghenie în catalog.

Printre cele mai sofisticate portrete ale lui Darwin

Despre tabloul „The Death of Charles Darwin” al pictorului român se spune că se numără printre cele mai sofisticate portrete ale lui Darwin. Adrian Ghenie a devenit, încă din 2006, unul dintre cei mai importanți pictori ai generației sale, conform Sotheby's.


Artistul este fascinat de moșternirea lui Darwin, cercetând în continuu teoria evoluției. 

„Pentru Ghenie, faimosul om de ştiinţă britanic reprezintă o altă mare figură înainte şi după: este o viziune asupra lumii înainte de Darwin şi o alta după el”, a explicat criticul şi curatorul Mark Gisbourne.


Adrian Ghenie, absolventul universității clujene, a inclus prima dată fața lui Charles Darwin în anul 2011. Într-una dintre picturi, artistul l-a desenat cu o mască - „Self-Portrait as Charles Darwin”. Ghenie l-a mai pictat pe Darwin în mai multe tablouri, care urmăreau momente din viața acestuia: în 2013 a fost creat „Charles Darwin as a Young Man”, în 2014 „Charles Darwin at Age of 40” și tot în anul 2014 „Charles Darwin at Age of 75”.

Adrian Ghenie, record stabilit pentru un pictor român

În 2016, tabloul „Nickelodeon”, care a e fost expus și la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, într-o expoziție personală a lui Adrian Ghenie, a fost vândut pentru prețul record de 7,1 milioane de lire sterline, echivalentul a circa 9 milioane de dolari americani, la data respectivă.


La acea vreme, ofertele au depășit cu mult estimarea casei Christie’s, care cotase lucrarea la aproximativ 1,5 milioane de lire sterline. De precizat e că alte două lucrări semnate de Adrian Ghenie au fost vândute de casa Sotheby’s, la Londra, cu peste 3 milioane de euro, ridicând nivelul de încredere al investitorilor în valoarea artistică, dar și de piață a artistului român.

Primul tablou al artistului născut la Baia Mare, intitulat „The Hunted” (2010), care era estimat între 400.000 şi 600.000 de lire sterline, a fost achiziționat la preţul de 1.865.000 de lire (2.255.955 de euro). A doua lucrare a fost un autoportret intitulat „Self-portrait as a monkey” (2011). Lucrarea estimată între 150.000 şi 200.000 de lire sterline a fost vândută la prețul de 665.000 de lire sterline (804.402 de euro).

CITEȘTE ȘI:

O nouă lovitură dată de artistul clujean Adrian Ghenie! Lucrare vândută la un preț fabulos

 

The New York Times: Cum a devenit Adrian Ghenie un star al licitaţiilor internaţionale

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter