Actualitate

Un clujean va alerga 620 km, la -30 grade, la cel mai dur ultramaraton din lume, pentru copiii cu cancer

Sportivul clujean Vlad Pop va alerga 620 km la cel mai dur ultramaraton din lume. Motivația sa este că astfel va ajuta 200 de copii cu cancer să primească burse școlare.

 

Deși 620 km pot părea terifianți pentru oricine, Vlad Pop are un as în mânecă ce îl va ajuta mereu - se gândește mai departe de propria persoană. Într-un interviu acordat monitorulcj.ro în luna martie, sportivul a vorbit despre cursa 6633 Arctic Ultra Virtual Race 2021.


 

Atunci, Vlad a mărturisit că durerea pe care a simțit-o în timpul și după cursa de 620 km, ce a durat 7 zile, nu se compară nici pe departe cu durerea pe care o simt copiii la chimioterapie.


Organizatorul cursei îl felicită pe sportiv pentru că a rezistat:

„Nu merge întotdeauna bine în curse și antrenamente, trebuie să ne adaptăm și să depășim aceste obstacole pentru a ne atinge obiectivele. Vlad era pe marginea drumului din Pitești, România în cursa acestuia de 620 km de la Cluj-Napoca la Constanța. Era obosit și complet epuizat și nu era sigur dacă va putea finaliza cursa. A stat pe sanie și a plâns. Apoi s-a ridicat din nou și și-a finalizat călătoria până la linia de finish. Ar fi fost ușor să stea așezat pe sanie și să arunce prosopul, dar în aceste momente întunecate aflăm din ce suntem cu adevărat făcuți și ce ne motiveaza cu adevărat. Bravo Vlad!”, Martin Like, organizator 6633 Arctic Ultra.


Burse pentru copiii care își petrec aproape toate zilele în spital

Având în vedere că tratamentele pentru cancer sunt costisitoare și de lungă durată, Vlad Pop, alături de Asociația Magic, sare în ajutorul familiilor cu copii bolnavi.

Astfel, aceste familii au un sprijin financiar în plus pentru a le putea asigura copiilor șansa la educație, deși își petrec aproape toate zilele prin spitale.


„MagicEDU, burse pentru copiii care nu renunță! Pentru copiii care își petrec aproape toate zilele în spital este dificil și foarte frustrant să țină pasul cu școala. Tratamentul oncologic durează luni întregi, uneori ani. În tot acest timp, familiile acestor copii ajung să-și cheltuiască toți banii pe tratamente, medicamente și drumuri pe la spitale. Ne-am gândit cum am putea face să fie mai ușor de suportat greutățile cognitive și emoționale pentru acești copii care se străduiesc din răsputeri să nu rămână mai prejos decât colegii lor de clasă. Totul devine cu atât mai dificil în condițiile sociale și economice cauzate de epidemia COVID-19. 

Am gândit bursele MagicEDU ca să susținem financiar timp de un an educația copiilor magici. Vrem să acoperim cheltuielile pentru materialele necesare pentru continuarea cursurilor on-line, rechizite, cărți școlare, pregătire suplimentară la materiile la care copiii susțin examenele de capacitate, bacalaureat sau admitere la facultate. 200 de copii magici din toate colțurile țării primesc în fiecare lună bursele MagicEDU. Mulțumim tuturor partenerilor noștri care au transformat visul nostru în realitate și îl îmbrățișăm pe Vlad care s-a implicat TRUP ȘI SUFLET la propriu ca să dea viață acestui proiect!”, a transmis Asociația Magic.


Vlad: „Educația este obiectivul principal al cursei”

6633 Arctic Ultra este unul dintre cele mai reci și mai lungi ultramaratoane de pe pământ. Cursa își ia numele de la latitudinea cercului polar, 66 de grade 33 de minute nord - este lungă, rece și pe teren dificil. 

Traseul începe în Eagle Plains, Yukon și urmează drumul Dempster spre nord-est de-a lungul cercului polar până la Fort McPherson. Aceasta este linia de sosire pentru cursa de 192 km. Sportivii din competiția de 620 km călătoresc pe drumul de gheață până la Aklavik, Inuvik și apoi spre Tuktoyaktuk, singurul drum al Canadei către Oceanul Arctic. Cursa lunga durează opt zile, care este timpul maxim permis.

Sorin Florea și Adi Bulboacă se întorc pentru documentarul EverRestless, povestea lui Vlad care va alerga la 620 km la -35° ca să strângă bani pentru bursele educaționale. Este centrat pe modul în care cineva poate să-și țină sub control propria minte atunci când ea contraface realitatea. 

O mașină a apărut în dreapta lui și-i spunea: „Gata, nu trebuie să mai suferi! Poți să te oprești! De aici te duc eu!” Halucinație cu 10 km înainte de finish, din cursa scurtă de 192km, de la 6633 Arctic Ultra, la care Vlad a participat la începutul lui 2019 și pe care a terminat-o cu 25.5 ore avans față de locul II.

„Sprijinul și încrederea partenerilor, a prietenilor care și-au donat ziua de naștere sau celor care au donat 2 euro prin sms pentru MagicEDU vine ca o continuare firească a proiectului deja început in 2018 împreună. Sunt bucuros că am găsit în OAMENI un partener care împărtășește viziunea Asociației MAGIC asupra importanței educației pentru toți copiii cu cancer din România. Nimic nu aș putea să fac singur și tot ce am reușit până astăzi este o dovadă că binele este molipsitor. Sper ca exemplul meu să fie o scânteie pentru cei care caută un răspuns. Educația este obiectivul principal al cursei de 620 km”, a spus Vlad.

CITEȘTE ȘI:

FOTO. Un clujean urcă 5.632 de metri, pe cel mai înalt munte din Europa, pentru a ajuta copiii bolnavi

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter