Actualitate

Peste 60 de țări, între care și România, au cerut ca afganii și cetățenii străini să poată părăsi Afganistanul

O declaraţie comună, susţinută de peste 60 de ţări, cere ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece. Președintele Afganistanului a părăsit duminică țara.

 

O declaraţie comună, susţinută de peste 60 de ţări, cere ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, informează luni Reuters, care citează Departamentul de Stat al SUA.


Executivul american şi alte peste 60 de ţări, printre care Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Qatar, Marea Britanie și România au declarat într-un comunicat comun că „cei care ocupă poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea - şi răspunderea - pentru protejarea vieţii umane şi a bunurilor şi pentru restabilirea imediată a securităţii şi a ordinii civile”.

Comunicatul mai menţionează că „poporul afgan merită să trăiască în siguranţă, securitate şi demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm”. 


Președintele afgan a părăsit țara

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a declarat - duminică - că a părăsit ţara pentru a evita o baie de sânge, în timp ce talibanii intrau în Palatul prezidenţial din Kabul, recunoscând că „talibanii au câştigat”, relatează Reuters şi AFP.

Ashraf Ghani afirmă că a plecat pentru a evita confruntările cu talibanii, ceea ce ar fi pus în pericol milioane de locuitori ai capitalei Kabul, a spus el într-o postare pe Facebook, într-o primă reacţie după plecarea sa din Afganistan. Preşedintele Ghani s-a declarat convins că „numeroşi patrioţi ar fi fost ucişi, iar Kabul ar fi fost distrus” dacă el ar fi rămas în Afganistan.


El nu a oferit precizări cu privire la locul unde în prezent se află, dar anterior grupul media afgan Tolo a sugerat că el ar fi plecat în Tadjikistan, o ţară vecină din Asia Centrală. „Talibanii au câştigat (...) şi sunt acum responsabili pentru onoarea, stăpânirea şi prezervarea ţării”, a adăugat el în acelaşi mesaj. „Ei se confruntă în prezent cu o noua provocare istorică. Fie păstrează numele şi onoarea Afganistanului, fie acorda prioritate altor locuri şi altor reţele”, a spus în continuare preşedintele fugar. 

Talibanii au intrat duminică în capitală după o ofensivă militară fulgerătoare. Trei dintre înalţii lor responsabili au declarat pentru AFP că insurgenţii au preluat controlul asupra Palatului prezidenţial şi ţin acolo un consiliu de securitate. Abdullah Abdullah, care conduce procesul de pace, l-a acuzat anterior pe Ashraf Ghani că i-a abandonat pe „oameni în această situaţie”.


CITEȘTE ȘI: 

Talibanii au intrat cu forța în Kabul. Americanii au ars documente și au abandonat ambasada

 

abonare newsletter