Actualitate

ALFA BAND: Primii posesori ai Wild Card-ului de la X Factor sunt clujeni

Alfa Band este o trupă formată din patru tineri (Florin, Andrei, Bianca și Mirabela) proveniți din casele de tip familial din Cluj-Napoca care au oferit o premieră pentru X Factor în anul 2020.

 

 


Florin Ristei, juratul care i-a oprit înainte să încheie piesa, le-a oferit concurenților un Wild Card către Bootcamp, fiind prima trupă din istoria X Factor care primește Wild Card.

„A fi pe notă și a inspira prin mesaj, curaj, autenticitate, creativitate, pe cei din jur - asta e miza muzicii noastre!”, acesta este motto-ul celor din Alfa Band.


Într-un interviu acordat monitorulcj.ro, doi dintre membrii trupei Alfa Band au povestit cum și-au descoperit pasiunea pentru muzică, cum a luat naștere trupa, dar și despre experiența lor la X Factor în plină pandemie.

Dragostea pentru muzică, mai presus de orice

Alfa Band este un proiect al asociației Alfa Grup, iar coordonatorul acestui proiect, Daniela Voloșen, rememorează cu zâmbetul pe buze momentul în care a luat naștere trupa.


„Pe acești tineri talentați i-am descoperit treptat, pe Andrei și Bianca i-am cunoscut primii. Am avut o prietenă cu scleroză multiplă care era imobilizată la pat de mai mulți ani. Știam că nu se poate bucura de colinde și am vorbit cu Bianca și Andrei să mergem la acea doamnă să îi facem o surpriză. Când am început să o colindăm am observat că i-au dat lacrimile de bucurie. În momentul în care am ieșit, am decis să facem o trupă. Eu până atunci, chiar dacă aveam idea acestui proiect în minte, nu am știut de unde să încep. În 2015, am aflat de Mirabela în urma unei activități cu un grup de străini într-un centru din Gherla. Povestind cu tinerii din centru am ajuns la Mirabela, care mi-a spus că tot ce își dorește în viață este să cânte, doar că are emoții mari în public”, a declarat pentru monitorulcj.ro Daniela Voloșen.

„Pot să zic din naștere, am fost data de mică la școala de muzică si acolo mi-am însușit acest talent de a cânta. Am fost la concursuri și pe parcurs m-am dezvoltat. Și eu la fel ca și Andrei am cântat la biserică și el a fost cel care mi-a spus de trupa Alfa Band. În prezent sunt în anul II la postliceala de asistente medicale și pot spune că muzica a rămas o pasiune extraordinar de importantă pentru mine", a declarat Bianca.


La fel ca și Bianca, Andrei și-a descoperit pasiunea pentru muzică la biserică. După ce preotul de la biserica respectivă i-a lăudat vocea a început să exerseze tot mai mult. Andrei a fost cel care i-a făcut cunoștință Biancăi cu Daniela.

„Eram în clasa a V-a când mi-am descoperit pasiunea pentru muzică. Fosta profesoară de muzică de la liceul la care eram m-a auzit cântând și a vorbit cu administratorul liceului să îmi caute un profesor de canto să mă pregătească. Am fost pregătit de profesorul Șerban Băncilă care m-a pregătit gratis, deoarece proveneam dintr-un mediu în care nu îmi permiteam să plătesc orele de canto", a declarat Florin.


Sala de repetiții în care repetă cei din trupă este pusă la dispoziție de Fundația Phoneo care de 6 ani a închiriat sala și de câteva luni tot Hanul Fulton din Cluj-Napoca pentru diferite activități. Fundația Phoneo dorește să deschidă un centru de kinetoterapie pentru copiii cu probleme motorii, un cabinet psihologic și multe activități de dezvoltare personală.

„Fundația Phoneo pe lângă că ne-a pus la dispoziție, gratuit, o sală de repetiții, ne-a oferit instrumente, chitări de foarte bună calitate, clape, tobe, instrumente de percuție. Florin și Andrei se pregătesc la chitară, iar Bianca la clape”, a adăugat Daniela Voloșen.

Experiența la X Factor în plină pandemia

„Noi am fost foarte activi în pandemie. Am riscat, pentru că atunci când cei de la X Factor ne-au anunțat că mergem în iulie la audiții, a trebuit să așteptăm până în 15 mai ca să ne putem vedea. Am început să ne vedem, deși a fost dificil. Pandemia ne-a ținut în priză pe toți”, a declarat Daniela Voloșen.

Alfa Band a urcat pe scena de la X Factor în sezonul cu numărul 9. Chiar dacă au avut doar trei săptămâni la dispoziție să se pregătească tot au umplut scena de emoție. Pe scena X Factor au intrepretat piesa „Sound Of Silence” de la Disturbed, o piesă care este încărcată cu multă emoție. În mijlocul interpretării, Florin Ristei a propus ca trupei Alfa Band să îi fie oferit un Wild Card, lucru care nu s-a mai întâmplat până atunci în acel show.

„Nu sunteți încă pregătiți pentru X Factor, dar eu vreau să încerc ceva, dacă e posibil să avem un wild card – să nu votăm și să încerc eu pentru data viitoare, adică în Bootcamp, să pregătim împreună o piesă. Dar de acolo sunteți pe barba voastră. Vreți?”, i-a întrebat Florin Ristei, iar Alfa Band a acceptat provocarea.

Pentru cei din trupă, experiența Boot Camp-ului a fost unică și i-a unit mai mult ca grup. Au reușit să lege prietenii și să se dezvolte mai mult pe plan muzical, fiind mai atenți la detalii și au muncit cot la cot să se dezvolte.

Florin Ristei, un adevărat mentor pentru ei

Piesa aleasă pentru Alfa Band de către Florin Ristei a fost Hallelujah, o piesă care avea un puternic impact emoțional.

„Pentru mine, piesa a fost foartă bună, deoarece eu cânt foarte mult pe voce de soprană, am cântat foarte mult cântece clasice. Chiar dacă pe colegi i-a pus puțin în dificultate, tot am reușit să ne armonizăm vocile”, a declarat Bianca.

Chiar dacă, din cauza pandemiei, camp-ul nu s-a mai ținut, Florin Ristei vorbea de acasă cu cei din trupă.

„A fost o muncă deosebit de grea pentru Ristei și până la urmă îl înțelegem. El încerca să comunice cu fiecare și să le ofere sfaturi, a fost sufletul acestui succes”, a adăugat Daniela Voloșen.

Sfaturile de la Florin și Bianca pentru cei care doresc să se apuce de muzică

„Cel mai important este să nu te dai bătut, chiar dacă sunt lucruri grele trebuie să perseverezi și să lupți cât mai mult pentru că fără muncă nu ai cum să ajungi unde ți-ai propus. Noi am avut zile și seri în stăteam 4-5 ore și doar repetam ca să scoatem ceva plăcut atât pentru noi cât și pentru public”, a adăugat Florin.

„Sfatul meu este să nu se de-a bătuți. Să fie puternici, încrezători în forțele proprii și când știu că un lucru este greu să persevereze și să exerseze până le iese acel lucru. Și noi mai avem lucruri de învățat și de perfecționat, dar acești ani ca și trupă, dar mai ales reușitele ne-au ajutat să ne maturizăm extrem de mult”, a adăugat Bianca.

„Toți cei care au trecut prin trupă fac parte din ea, pe veci și sunt bineveniți oricând înapoi. Mirabela a luat doar o pauză de la proiectele Alfa Band, dar vrea să se întoarcă. Mai am încă o fată care a fost cu noi, Iazmina, era la percuție, dar din motive personale s-a retras, ea știe că e binevenită oricând înapoi, dacă se pune la punct cu muzica. Alfa Band este un loc sigur pentru toți cei care au talent și vor să își asume responsabilitatea de a munci și persevera în ceea ce sunt buni", a adăugat Daniela Voloșen.

Toamna aceasta, trupa se pregătește să înregistreze în studio propria lor piesă și speră ca până în septembrie - octombrie să fie gata. În 29 noiembrie 2019, în urma unei finanțări din partea Primăriei Cluj, au lansat primul lor album, intitulat Buchet, un proiect dedicat copiilor cu înclinații artistice proveniți din centrele de plasament din Cluj-Napoca.

Material realizat de Paula COPACIU

Ultimele Stiri
abonare newsletter