Actualitate

TIFF 2021 în cifre. Zece zile de premiere și peste 100.000 de cinefili

Ediția aniversară a celui mai mare festival de film din România s-a încheiat pe 1 august, după zece zile marcate de premiere absolute, zeci de proiecții sold-out, întâlniri cu cei peste 1.000 de invitați și un număr impresionant de spectatori.

 

 


Peste 100.000 de iubitori de cinema au sărbătorit #împreunăprinfilm întoarcerea în sălile de cinema la împlinirea a 20 de ani de TIFF, transformând ediția din acest an în cel mai amplu eveniment organizat la noi în țară de la începutul pandemiei.

 


Peste 93.000 de plătitori de bilete au urmărit, în cele 17 locații în aer liber și în interior, selecția de 179 de filme venite din 47 de țări. Lor li s-au alăturat spectatorii prezenți la concertele, masterclass-urile, și întâlnirile cu profesioniștii din industrie, organizate cu intrare liberă – în total, peste 100.000 de participanți.

Cele mai atractive evenimente din cadrul TIFF

Întâlnirea cu starul Sergei Polunin, invitatul special TIFF 2021, s-a aflat în topul celor mai atractive evenimente. Show-ul susținut de dansatorul ucrainean la Castelul Bánffy din Bonțida a impresionat audiența și a stabilit recordul de încasări din acest an.


România sălbatică (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache), documentarul românesc prezentat în premieră absolută la TIFF 2021, este filmul care a obținut Premiul publicului și a înregistrat cel mai mare număr de spectatori la această ediție. La cele patru proiecții incluse în programul festivalului au participat, în total, peste 3.500 de spectatori. Documentarul va ajunge în cinematografele din întreaga țară în această toamnă, distribuit de Transilvania Film. În topul voturilor publicului, la filme românești, se află și Complet necunoscuți (r. Octavian Strunilă) și Holy Father (r. Andrei Dăscălescu).

Pe locul doi în topul audienței per total s-a aflat Dineu cu vecinii de sus (r. Cesc Gay), comedia spaniolă care a deschis ediția aniversară a festivalului, și care a atras peste 3000 de spectatori la cele cinci proiecții din Cluj-Napoca. Clasamentul este completat de producția daneză Încă un rând (Another Round, r. Thomas Vinterberg), premiată anul acesta cu Oscarul pentru Cel mai bun film străin, urmată îndeaproape de Lecții de persană (Persian Lessons, r. Vadim Perelman), premiera mondială Perfect necunoscuți (r. Octavian Strunilă) și filmul de închidere, Anii noștri de glorie (The Best Years, r. Gabriele Muccino).


Bilanțul TIFF include peste 40 de evenimente sold-out

Printre acestea se numără proiecțiile Dancer, Raport final (Final Report, r. István Szabó), Supernova (r. Harry Macqueen), Un loc ca oricare altul (Nowhere Special, r. Uberto Pasolini), Spirala (r. Cecilia Felmeri), Noua ordine (New Order, r. Michel Franco), Noaptea regilor (Night of the Kings, r. Philippe Lacôte), Vânătorul de balene (The Whaler Boy, r. Philipp Yuryev) – câștigătorul Trofeului Transilvania, dar și Annette (r. Leos Carax), filmul surpriză din acest an.

Biletele s-au epuizat rapid și în cazul cine-concertelor Malombra, cu proiecții ale filmului, acompaniate live de Simona Strungaru și Julie Roué, Fargo by Fragments (Franța) și Studentul din Praga, cu Irina Margareta Nistor & CelloFun.


Filme românești în premieră mondială

Vedeta acestei ediții, filmul românesc s-a aflat în topul celor mai apreciate evenimente de către public. Filme precum Întregalde (r. Radu Muntean), #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac), Spioni de ocazie (r. Oana Giurgiu), Tata mută munții (r. Daniel Sandu), Căutătorul de vânt (r. Mihai Sofronea) sau Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie (r. Andrei Huțuleac) au adus, la rândul lor, un număr mare de voturi și de spectatori în fața ecranelor.

De buna desfășurare a evenimentelor și de respectarea tuturor normelor de protecție s-au ocupat, alături de organizatorii festivalului, cei 370 de voluntari, cu vârste cuprinse între 15 și 40 de ani. Selectați din peste 540 de aplicanți, voluntarii au sosit la Cluj din toată țara pentru a face parte din echipa TIFF.

Maratonul celor mai noi și mai premiate filme continuă în perioada 5-8 august, la TIFF Sibiu, iar între 17 și 19 septembrie, cele mai apreciate titluri ale ediției vor ajunge și la TIFF Oradea.

Neidentificat, premiat la TIFF, proiecții speciale în țară

Neidentificat, cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Bogdan Apetri, intră în cinematografele din România din 6 august, distribuit de Transilvania Film. Filmul va avea în prima parte a lunii august mai multe proiecții speciale, în prezența echipei, în mai multe orașe din țară – București, Constanța, Iași, Sfântul Gheorghe, Eforie Sud.

Prima Proiecție de Gală a filmului a avut loc pe 2 august, în Timișoara, unde Bogdan Apetri și Bogdan Farcaș au stat de vorbă cu publicul prezent și au răspuns la întrebările despre film și subiectele sensibile pe care acesta le ridică, alături de Silvia Matei, vicepreședinta Asociației Tinerilor Romi din Timișoara.

Neidentificat, premiat la TIFF

Premiera națională Neidentificat a avut loc pe 27 iulie, în cadrul competiției oficiale a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), unde a fost recompensat cu Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea Zilele Filmului Românesc.

„A fost o experiență deosebită să fiu în fața publicului clujean cu ocazia premierei naționale, și mai ales să reprezint - alături de actorii care au fost prezenți la TIFF - întreaga echipă care a lucrat din greu la realizarea filmului. Dedic premiul primit fiecărui membru al echipei si tuturor actorilor, de la primul până la ultimul - e al lor, nu al meu. Am fost foarte impresionat de reacțiile extrem de calde primite de la publicul din Cluj, sperăm că vom trăi același lucru și în celelalte orașe din țară, unde abia așteptăm să ajungem la întâlnirea cu iubitorii de film”, a declarat regizorul Bogdan Apetri.

O co-producţie România-Cehia-Letonia, Neidentificat este un policier care reușește să îmbine cu succes suspansul unui thriller, cu misterul caracteristic filmelor polițiste și atmosfera autentică de film noir, explorând cu mult tact și intensitate peisajul interior al minţii şi sufletului uman. Din distribuție fac parte Bogdan Farcaș, Dragoș Dumitru, Vasile Muraru, Emanuel Pârvu, Olimpia Mălai, Ana Popescu, Andrei Aradits, Kira Hagi, Ion Bechet.

În prima parte a lunii august vor avea loc mai multe proiecții speciale Neidentificat în câteva din orașele din țară. După Timișoara, echipa filmului revine la București unde pe 3 august are loc premiera de gală la Cinema City AFI Controceni, de la ora 20:00. Tot la București, pe 5 august, la Cinema Muzeul Țăranului, echipa filmului invită publicul la dezbatere. În deschidere va vorbi sociologul Gelu Duminică. Biletele pentru ambele evenimente au fost deja puse în vânzare la casieriile cinematografelor sau online.

Proiecţii în marile oraşe din ţară

De la București echipa filmului pleacă spre Constanța, unde va avea loc o proiecție specială sâmbătă 7 august, de la ora 19:00, la Cinema City Constanța City Park. Iar pe 9 august Neidentificat ajunge alături de echipă în Iași, orașul natal al actorului Bogdan Farcaș. Proiecția specială va avea loc în Sala Mare de spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași, de la ora 20:00.

„Fiind ieșean, pentru mine e foarte emoționant să ajung cu acest film aici. Crescut acolo, pe străzile Păcurariului de demult, educat acolo la Liceul Mihai Eminescu și IATC George Enescu și alergat acolo pe Copoul acela magic cu iz de dragoste și tei. Or, pe 9 august mă întorc ACASĂ. E ca și cum mama, tata, profesorii și prietenii m-au trimis în lume sa fac ceva și acum revin cu desaga plină să le arăt ce am făurit și eu pe lumea asta. Sper tare mult să le placă într-atâta cât să-mi ofere un zâmbet și un «bine ai venit acasă» la final.”, a spus Bogdan Farcaș.

Pelicula poate fi văzută și în cadrul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, fiind unul din cele 5 filme din competiția oficială. Proiecția din Sfântul Gheorghe va avea loc pe 10 august, pentru ca imediat, pe 12 august, să ajungă la Eforie Sud, în Grădina de Vară din cadrul inițiativei Eforie Colorat, un spațiu outdoor inaugurat recent pentru iubitorii de film.

Programul proiecțiilor din cinema pentru săptămâna 6 – 12 august va fi anunțat în curând pe www.transilvaniafilm.ro.

abonare newsletter