Actualitate

Filmul „Vânătorul de balene” a câștigat Trofeul Transilvania, la ediția TIFF din acest an

Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro, a fost câștigat de filmul „Vânătorul de balene/ The Waler Boy”. Premiul, înmânat sâmbătă de către Sergei Polunin.

 

 


Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară, pe 31 iulie, în aplauzele celor peste 1.500 de spectatori din Piața Unirii din Cluj-Napoca.

 


„Cu participarea starului Sergei Polunin și a unora dintre cei mai importanți cineaști ai momentului, Gala de decernare a premiilor TIFF 2021 a reprezentat un prilej de celebrare a celor două decenii petrecute #împreunăprinfilm. Vânătorul de balene/ The Whaler Boy, debutul regizorului rus Philipp Yuryev, a fost recompensat cu Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro. Premiul i-a fost înmânat chiar de invitatul special al ediției, Sergei Polunin, căruia i-a fost dedicat un moment special la gală”, au transmis organizatorii.

Mai multe premii, oferite producțiilor

Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim, i-a revenit actriței Petra Martínez, protagonista producției spaniole Asta-i viața/ That Was Life. Premiul i-a fost înmânat regizorului David Martín de los Santos, prezent la Cluj.


Juriul a acordat și o mențiune specială filmului Nu mai vine potopul/ The Flood Won't Come, „o meditație despre absurditatea războiului”. Numele câștigătorului a fost dezvăluit printr-un mesaj de Guillermo Arriaga, care nu a putut fi prezent la Cluj și și-a exprimat regretul de a nu putea vizita România. Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea Zilele Filmului Românesc, i-a fost oferit thriller-ului Neidentificat, de Bogdan George Apetri. 

Gala prezentată de Tudor Giurgiu, președintele festivalului, și de jurnalista Amalia Enache a fost transmisă live pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube al festivalului și a fost urmărită de mii de iubitori de film, care s-au bucurat de la distanță de surprizele serii care a debutat cu un concert live Damian & Brothers.


Evenimentul va putea fi urmărit și luni, 2 august, de la ora 22.00, pe TVR1.

TIFF este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania, iar ediţia a 20-a a avut loc între 23 iulie şi 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă necesare în contextul actual al pandemiei.


CITEȘTE ȘI:

E OFICIAL! TIFF 2021 are loc la Cluj, CU SPECTATORI! În ce condiții va avea loc festivalul?

Ultimele Stiri
abonare newsletter