Actualitate

Avertismentul meteorologilor: cod portocaliu de caniculă și vijelii, alături de un nor de praf saharian

Meteorologii avertizează că un val de caniculă a venit peste România și persistă. Alături de caniculă, mai multe județe se află sub cod galben și portocaliu de vijelii și un un nor de praf saharian va veni deasupra țării.

 

 


A fost emis un cod portocaliu de caniculă în câteva județe din România, iar majoritatea județelor din țară se află sub cod galben. 

 


Totodată, pe lângă canicula puternică ce se lasă peste România, mai multe județe se află sub cod galben și de vijelii. 

Temperaturile maxime se apropie de 40 de grade celsius, în special în sudul țării.


„Continuă valul de căldură și persistența lui, dar în același timp vorbim și de accentuarea în intensitate. Începând de astăzi și până sâmbătă, va fi în vigoare o avertizare cod galben în cea mai mare parte a țării, privind temperaturile deosebit de ridicate atât pe parcursul zilei, cât și pe parcursul nopții. Vorbim de temperaturi maxime între 34 și 39 grade Celsius. Minimele nu vor coborî sub 20 grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 unități.

Pentru urmtătoarele 3 zile este în vigoare un cod portocaliu pentru 5 județe din sud-vestul țării, inclusiv Capitala. Ne așteptăm la valori de 39-40 de grade Celsius, disconfort termic în accentuare de la o zi la alta”, a spus Elena Mateescu, director ANM, la Digi24.


Un nor de praf saharian va veni deasupra României:

„Întotdeauna când e val de căldură tropicală, acesta vine și cu praf saharian. Vom vedea zone, cu siguranță acolo unde vor fi ploi e posibil să avem și depuneri la nivelul solului și al suprafețelor, mașini sau alte obiecte”, a declarat Mateescu.


Până joi dimineață la ora 02:00 va fi cod galben de vijelii în centrul și nordul estul țării, iar până în această seară la ora 23:00 un cod portocaliu pentru județe din partea de nord și centru.

„Ne așteptăm la vijelii, intesificări ale vântului până la 70-80 km pe oraă și cantități de precipitații între 35-40 de litri pe metru pătrat”, a adăugat Mateescu.

CITEȘTE ȘI:

Prognoza meteo pentru cinci zile! Șanse de ploaie ridicate miercuri, la Cluj

 

abonare newsletter