Actualitate

Prima carte despre un festival, lansată la Cluj, la 20 de ani de TIFF

Urban.ro lansează vineri, 23 iulie, prima carte despre un festival, „20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitați”, care poate fi descărcată gratuit.

 

„20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati” conține zeci de povești emoționante de la Tudor Giurgiu, Mihai Chirilov, Oana Bujgoi Giurgiu și mulți membri ai echipei TIFF, dar și ale actorilor invitați, totul într-un un proiect editorial cu fotografii de arhivă în premieră


 

Concepută ca o colecție de amintiri din 20 de ani de TIFF, parte de la echipa care muncește pentru buna desfăsurare a festivalului, parte de la tineri actori sau regizori cărora festivalul le-a influențat fundamental carierele, cartea „20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati” este un cadou pe care echipa urban.ro îl face iubitorilor de film, celor care vor să înțeleagă mecanismele unui festival de o asemenea amploare și să-i cunoască pe o parte dintre cei care muncesc de mulți ani la acest proiect spectaculos.


Pe de altă parte, cartea „20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitați” este o reverență adâncă și un mulțumesc pentru întreaga echipă TIFF de peste ani.  Cartea poate fi descarcată gratuit de aici.

„Totul a început cu un mesaj lăsat de Tudor Giurgiu pe robotul telefonului fix al lui Alex. Leo Șerban, în septembrie 2001. L-am ascultat când m-am întors de la festivalul de la Veneția și l-am întâlnit pe Tudor la o terasă din Piața Romană. Nu ne cunoșteam personal, ci prin film. Eu îi știam scurtmetrajele, el îmi citea cronicile și reportajele de festival. Mi-a vorbit de ideea TIFF-ului și mi-a propus să selecționez filmele din festival și să gândesc o structură artistică. Mi-aduc aminte că am făcut și regulamentul primei ediții, compilând și adaptând alte regulamente de festival. Nu am inventat roata, dar cum-necum, am făcut-o să se rostogolească, nu fără opinteli, până când festivalul a prins viteza de croazieră si a dobândit o personalitate numai a lui,” își amintește Mihai Chirilov, Directorul Artistic al Festivalului.


„În prima fază am fost cea care a plecat în prospecție, să vedem unde facem festivalul. Acum, cu ocazia pandemiei, am făcut curat în fotografii și am descoperit că asta se întâmpla în octombrie -noiembrie 2000. Ne-am apucat de lucru undeva după începutul anului 2001, iar eu am preluat tot ceea ce se chema guest- cazări, transport, și partea de program special care mi-a rămas până în sfânta zi de azi.
Îmi amintesc că, la început, am avut o discuție cu cărțile pe masă: asta e situația, aștia sunt banii pe care-i avem, hai să vedem de unde tăiem ca să poată să vină Jason (n red. Jason Priestley a fost primul invitat internațional al festivalului)”, spune Oana Bujgoi Giurgiu, Directorul Executiv TIFF.

Ce veți descoperi în carte

Veți descoperi în carte povestea lui Cristian Hordilă care de la voluntar în studenție a ajuns peste ani Managerul Festivalului (“tot timpul când venea TIFF-ul în viața mea îmi producea niște schimbări; după festival mă simteam mai puternic, mai sigur pe mine, luam niște decizii profesionale importante: ceream o mărire de salariu, schimbam departamentul unde lucram”), dar și a câtorva actori din programul 10 pentru FILM a căror cariera s-a schimbat dramatic după participarea în festival. 


Maria Obretin, de exemplu, povestește cum a ajuns la castingul de la serialul Umbre, unde are un rol pentru care o iubește întreaga țară.
La capitolul invitați străini, Tudor Giurgiu spune că “momentul Alain Delon” din Piața Unirii l-a făcut să fie foarte mândru de festival “Pentru că Alain Delon a fost extrem de impresionat de ce a văzut la Cluj, de energia fantastică a mulțimii care a venit să îl vadă. Efectiv nu îi venea să creadă. A meritat din plin să parcurg toată călătoria TIFF, de la naștere până acum, pentru acele clipe fantastice.”

Urban.ro va fi toată săptămâna la TIFF și vă va prezenta cele mai importante momente din festival, ediția 20 se desfășoară în perioada 23 iulie- 1 august. În plus, toamna continuă cu noi apariții editoriale sub egida Urban.ro. Cartea “20 de ani de TIFF. Echipa, actori & invitati” poate fi descărcată gratuit de aici.


Ce este urban.ro

 Urban.ro este un site de lifestyle cultural care și-a propus să aducă în fața cititorilor săi o serie de experiențe spectaculoase. Înainte de pandemie, doi cititori Urban.ro au fost pe platourile de filmare ale serialului Downton Abbey, iar alți cititori au fost în culisele musicalui We Will Rock You (Wondertheatre) sau ale spectacolului Neguțătorul din Veneția (TNB).

În cei doi ani de la relansarea într-un nou format, urban.ro are în portofoliu interviuri exclusive cu Lin Manuel Miranda ( Pulitzer, Tony Awards și Grammy Award pentru Hamilton), Amy Adams (două Globuri de Aur și 6 nominalizări la Oscar), Sharon Stone (un Glob de Aur, o nominalizare la Oscar), William Shatner (Star Trek),  Nick Bilton (regizorul documentarului HBO, Fake Famous), Russell T Davies (regizorul seriei multi premiate “It’s a sin”) și mulți alți artisti internaționali cu rezultate excepționale.

De asemenea, în perioada pandemiei urban.ro a prezentat o serie de peste 150 de interviuri cu actori de teatru din toată țara, dar și cu regizori și actori premiați la Gopo sau UNITER.

CITEȘTE ȘI:

TIFF 2021 începe astăzi la Cluj-Napoca! Vezi programul pentru ziua de vineri

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter